Könnyebb a visszatérés, de fontos az elővigyázatosság

A koronavírus sok sportoló felkészülését és formáját tönkretette már. Minden kihagyás után fontos a korai visszatérés, de még fontosabb az egészség. A magyar sportorvosok mindkét szempontból igyekeznek megfelelően támogatni a hazai sportolókat.

2020. 10. 30. 7:30
null
2020.04.03. Budapest Maszkokat varrnak az 575 Factory varrodájában,akik a koronavírus-járvány előtt sportruházatot gyártottak. Fotó: Kurucz Árpád (KA) Magyar Nemzet Fotó: Kurucz Árpád (KA)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világban tombol a koronavírus-járvány, hatását pedig a sportban is érezteti. A Puskás Akadémia labdarúgócsapata Európa-liga selejtezőjére nem tudott teljes kerettel kiállni, de megküzdött a vírussal a Paks és a Honvéd is, nem is beszélve a Magyar Kupában hét fővel kiálló Érdről. Valamennyi, Bajnokok Ligájában szereplő kézilabdacsapatunkon végigsöpört a vírus: a Mol-Pick Szeged a második karanténját tölti, de fontos játékosokat nélkülözött a Telekom Veszprém, ahogy a női mezőnyben a Győr és a Ferencváros is. Október 27-ig összesen 827 igazolt sportoló pozitív PCR-tesztjéről értesítették az Országos Sportegészségügyi Intézetet (OSEI).

A pozitív teszt és az abból következő karantén mellett a fertőzés utáni visszatérés is sarkalatos kérdés, hiszen egyetlen élsportoló sem szeretne a szükségesnél hosszabb ideig kimaradni az edzésekből. Ebben a témában szerdán új, aktua­lizált állásfoglalást adott ki az OSEI. Az előző, szeptemberi állásfoglaláshoz képest az újabb változat részletesebb, egyes esetekben pedig kevésbé szigorú.

A tünetmentes vagy csak enyhe tüneteket mutató sportolók két hét után kezdhetik újra az edzéseket, sportorvosi engedélyüket pedig a szeptemberben megfogalmazott négy héttel szemben most már az első pozitív PCR-teszt vagy az első tünetes nap után három héttel visszakaphatják. Enyhe tünetnek minősül a száraz köhögés, a szaglás- és ízérzészavar, az általános gyengeség, az ízületi fájdalom és a 24 órán belül lezajló láz, illetve hőemelkedés.

– Az első hullámból, valamint a különböző szűrések és a nemzetközi trendek alapján az a tapasztalat, hogy egyértelműen különválaszthatók a tünetmentes, illetve enyhe tünetekkel rendelkező sportolók azoktól, akik hosszabb ideig betegek. Előbbiek esetében ezért a sportorvos, a sportoló és az edző szándékától függően valóban lerövidíthető a visszatérési idő – mondta az állásfoglaláshoz javaslatokat tevő Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) orvosi bizottságának elnöke, Tállay András.

A súlyosabb tüneteket mutatók esetében is lazítottak kissé a szabályokon, ők négy-hat héttel az első pozitív PCR-teszt vagy az első tünetes nap után kaphatnak ismét sportorvosi engedélyt. Tállay András szerint azonban az ő esetükben kevésbé volt jellemző, hogy túl szigorúnak találták a szeptemberi állásfoglalást.

Sajnos az a tapasztalat, hogy a tényleg tünetes, beteg kategóriába eső sportolók részéről nem merül fel az igény akármilyen mértékű csökkentésre. Esetükben ugyanis valóban olyan panaszokat és tüneteket látunk, amelyek következtében ezek a sportolók körülbelül másfél hónapig nem alkalmasak a visszatérésre – tájékoztatott Tállay.

Az új állásfoglalásban külön rendelkezések vonatkoznak a válogatott és az olimpiai kerettag sportolókra. Abban bízva, hogy 2021-ben sikerül megrendezni az idén nyárról elhalasztott to­kiói ötkarikás játékokat, az oda készülő versenyzőinknek az OSEI komplex szűrővizsgálatot biztosít.

A tizennégy napról tíz napra csökkentett hatósági karantén után a sportolón el lehet végezni az újabb PCR-tesztet. A negatív eredmény után a sportoló az OSEI segítségével rögtön el tudja kezdeni a kardiológiai és egyéb előírt vizsgálatokat. A tokiói olimpiára készülő szűk csoport számára megoldható, hogy ezek a vizsgálatok az egészségügy Covid–19 miatti túlterheltsége ellenére napokon belül elkészüljenek – közölte Tállay.

Szintén különbség a többi sportolóval szemben a válogatott és olim­piai kerettagok javára, hogy tünetmentesség, illetve enyhe tünetek esetén két hét helyett csak egy hétig kell mellőzniük a sporttevékenységeiket a legújabb állásfoglalás alapján.

Enyhébbek a feltételek az alacsony kardiovaszkuláris kockázatú sportágak – ide sorolható többek között a sportlövészet, a teke, a curling és az íjászat – esetén is. Más sportágak képviselőivel szemben az ezeket végzők sportorvosi engedélyének ideiglenes visszavonása nem automatikus a pozitív PCR-teszt után.

Néha azonban úgy tűnik, hogy nemzetközi szinten sok sportoló hamarabb visszatér a fertőzése után, mint a magyar versenyzők. A brazil futballsztár, például szeptember 2-i pozitív tesztje után tizenegy nappal már francia bajnoki meccsen lépett pályára.

– Láttunk már olyan élsportolót is, aki az elülső keresztszalagpótló műtétje után három hónappal visszatért a javasolt hat-kilenc hónap helyett. Mindenki nagyon boldog volt, az apró betűs cikk pedig már nem kapott olyan nagy figyelmet arról, hogy az ötödik hónapban újra kellett operálni. Nyilván örülünk, hogy Neymar hamar visszatért a pályára, de hogy ez hosszabb távon hogyan befolyásolja az egészségét, azt még nem tudjuk megmondani – figyelmeztet a MOB orvosi bizottságának elnöke.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.