Mike Tyson harcra kész, kigyúrva várja a Roy Jones elleni csatát

A profi ökölvívás világát ritkán tartja lázban két ötvenes éveiben járó férfi közelgő mérkőzése. Most mégis ez a helyzet. Magyar idő szerint vasárnap hajnalban csap össze Mike Tyson és Roy Jones Jr.

2020. 11. 28. 12:10
null
Döntetlen lett a legendák csatája
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Valódi bokszmeccs lesz. Ez sem volt egyértelmű, a meccsnek otthont adó Kalifornia állam sportbizottságának vezetője, Andy Foster kiütés, pontozás és győztes nélküli bemutatóról beszélt, Ryan Kavanaugh promóter viszont tagadta mindezeket, kiemelve, hogy a Boksz Világtanács (WBC) biztosít három pontozót.

Egyébként is leginkább a két résztvevőn múlik, hogy mennyire lesz kemény az ütközet, ők pedig egyértelműsítették szándékukat.

– Harcolni fogunk, és remélem, Jones is beszáll a csatába. Nagyszerű erőben vagyok, rengeteget edzettem. Eleinte nem akartam ennyi energiát beletenni, de az ellenfél miatt nem tehettem másként – mondta az 54 éves Mike Tyson.

– Ha olyan emberrel nézel szembe, mint Tyson, mindenre fel kell készülnöd. Neki nem csak erős ütései vannak, ő egyike azon bunyósoknak, akik végezhetnek veled a ringben. Tudom, milyen meccs lehet ebből, a halálra is felkészültem – használt komoly szavakat a mérkőzés fiatalabb résztvevője, az 51 éves Roy Jones, Jr.

A hivatalos mérlegelés alapján Tyson van jobb erőben. Ha az izmai nem is dagadnak úgy, mint régen, lényegében nincs rajta súlyfelesleg. Ugyanezt Roy Jonesról nem mondhatjuk el.

Az összecsapás nyolc kétperces menetből áll. A puhább ütések érdekében a megszokott tíz helyett tizenkét unciás kesztyű lesz a küzdő feleken, viszont a korábban szintén emlegetett fejvédő nem.

Kinek jó ez?

Mike Tysontól fénykorában szó szerint rettegtek az ellenfelek. Roy Jones Jr. fénykorában abban a súlycsoportban nyert világbajnoki övet, amelyikben csak akart. Az évtizedekkel ezelőtt megalapozott hírnév pedig ma is elég ahhoz, hogy dollármilliós bevételt halmozzanak fel.

Az Egyesült Államokban ötven dollárt (több mint tizenötezer forintot) kell fizetnie annak, aki látni akarja a meccset, az eladási statisztikák alapján pedig ez bőven megéri a rajongóknak. Az ökölvívás itthoni szerelmesei jobban járnak: a Sport1 élőben közvetíti az összecsapást vasárnap hajnalban.

Tyson állítja, hogy a neki jutó tízmillió dollárt az utolsó centig jótékony célokra fordítja. Egyrészt megteheti, hiszen adósságait már rendezte, és az utóbbi években számára is meglepően nyugodt életet él, még a kokainról is leszokott. Másrészt stábjával a Csak Legendák Ligáján (Legends Only League) dolgozik, amelynek keretein belül más sportágak régi nagyjai is összecsapnának a következő években.

– Képzeljenek el egy az egy elleni összecsapást Dennis Rodman és Metta Sandiford-Artest között! Képzeljék el, mekkora lenne, ha John McEnroe játszana Serena vagy Venus Williams ellen! – vizionált Tyson.

Jones Tysonhoz képest szerény összegért, nagyjából hárommillió dollárért cserébe száll ringbe. Pályafutása csúcsán is érdekelte volna a Tyson elleni csata, tizenhat évvel később teljesült a vágya.

A résztvevők tehát nem járnak rosszul. Kérdés, hogy a ketrecharccal szembeni népszerűségi versenyben évek óta fokozatosan visszaeső profi ökölvívásnak jót tesz-e, ha a jelen legjobbjainak felemelése helyett a múlt nagy neveihez nyúl. Nehéz sportszakmai szempontból komolyan venni egy olyan gálát, amelynek felvezető meccseként a korábbi háromszoros NBA-zsákolóbajnok Nate Robinson öklözik a koronavírus-tagadó YouTube-személyiség, Jake Paul ellen.

Érdekes mérkőzés vagy ideiglenes elmezavar?

Az ökölvívás korábbi nagyjait is megosztotta a mérkőzés. Lennox Lewis, aki 2002-ben Tyson ellen is megvédte világbajnoki övét, várja az összecsapást.

– Nem hittem, hogy Tysont még valaha a ringben látom, azt hittem, hogy jól elvan a dolgaival, a színészkedéssel. Mike Tysonért mindenki rajong, Roy Jonest is mindenki imádja. Elképesztő, hogy az ő korukban képesek áldozatot hozni azért, hogy újra szorítóba lépjenek. Hogy ki az esélyes? Roy Jonest jól ismerjük, úgy emlékszünk rá, mint a valaha volt egyik leggyorsabb ökölvívóra. Rengeteget mozog, nem lesz tehát könnyű célpont. Ezen a meccsen pedig biztos nem fog a pofonért menni. Úgy tudom, elég méretes lesz a ring, ami neki kedvez, de ha Mike mégis képes lesz elkapni őt, akkor érdekes mérkőzést fogunk látni.

Egy másik legenda inkább félti a résztvevőket. A pályafutása két, egyaránt sikeres időszaka között tíz évet kihagyó, majd a visszatérés gondolatával még 55 évesen is eljátszadozó George Foreman személyes tapasztalatokra alapozhatja véleményét.

– Ez ideiglenes elmezavar. Ahhoz hasonlítanám, amikor valaki a tengerre vágyik. Jó mókára és nyugalomra készül, aztán amikor jönnek a hullámok, az eső és a vihar, rájön, hogy jó lett volna a szárazföldön maradni. Sokunkkal megtörtént ez, de nehéz visszanyerni azt a keménységet és időzítést, ami régen jellemezte az embert.

Mike Tyson

Minden idők legfiatalabb profi világbajnoka nehézsúlyban, 1986-ban húszévesen és négy hónaposan szerezte meg az övet. Első vereségét a 37. profi meccsén szenvedte el, amikor Buster Douglas óriási meglepetésre kiütötte.

Aztán következett három év börtön nemi erőszak miatt. A szabadulás után még mindig a legjobbak közé tartozott, visszaszerezte az övet is, ám Evander Holyfield kétszer is legyőzte – másodszor úgy, hogy Tysont leléptették, amiért ellenfele füléből kiharapott egy darabot.

Az örökös eltiltást megúszta, ahogy később egy gong utáni ütést és egy pozitív drogtesztet is. 2002-ben még egyszer bokszolhatott vb-címért, de kikapott Lennox Lewistól. Utána még három profi meccse volt, az utolsó kettőn kikapott. 50-6-os (44 KO) mutatóval vonult vissza 2005-ben.

Közben csődbe ment, pedig a profi ökölvívással akkoriban is igen jól lehetett keresni. Anyagilag azóta talpra állt, szerepelt filmekben és a színpadon is. Egy évvel a visszavonulása után próbálkozott először bemutató meccsekkel, ám az első alkalom olyan sikertelen volt, hogy egyben az utolsó is lett.

Egészen 2020-ig. Tyson tavasszal bejelentette, hogy visszatér. Először Evander Holyfield lett volna az ellenfél (2009-ben élő televíziós adásban kért tőle bocsánatot Tyson a harapásért), de végül nem tudtak megegyezni, így jött a képbe Roy Jones Jr. Szeptember 12. volt az első időpont, de a pandémia miatt elhalasztották az eseményt, hogy maximalizálni tudják a bevételeket.

Roy Jones Jr.

Jones mindössze három évvel fiatalabb Tysonnál, viszont egészen 2018-ig aktívan bokszolt, még ha addigra már jócskán túl is jutott a zeniten.

Amatőrként az 1988-as szöuli olimpián ezüstérmet szerzett – az arany bizonyítottan csalással a dél-koreai Pak Szihunnak jutott, aki maga is elismerte, hogy Jonesnak kellett volna nyernie a döntőt.

A profik között 1993-ban szerzett középsúlyú világbajnoki övet, a később szintén legendás státuszba emelkedő Bernard Hopkins ellen. Fokozatosan lépett felfelé a súlycsoportokban, a nagyközépsúlyt, majd a félnehézsúlyt uralta. A Ring magazin az 1990-es évtized legjobbjának választotta, valamennyi súlycsoportot figyelembe véve.

2003-ban nehézsúlyban is világbajnok lett John Ruiz ellen – százhat év után Jones lett az első korábbi középsúlyú világbajnok, aki a legnehezebbek között is övet nyert. Az első ötven összecsapásából egyet vesztett el, azt is azért, mert nem bírta időben abbahagyni Montell Griffin püfölését.

Utána megindult a hanyatlás: bár pályafutása második felében is nyert még kisebb presztízsű öveket, a legnagyobb meccsein elbukott Antonio Tarver, Glen Johnson és Joe Calzaghe ellen.

Végül 2018-ban, 49 évesen győzelemmel zárta le profi pályafutását, 66-9 (47 KO) mutatóval, bár nyitva hagyta a kiskaput, hogy ha egy összecsapás még igazán érdekli, akkor újra küzdhet. Tyson ebbe a kategóriába esett.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.