Miriuta a harmadosztályból az élvonalba vinné fel a csapatát

Szülővárosában, Nagybányán a harmadik ligában szereplő Minaur csapatának technikai igazgatói posztját a vezetőedzőire cserélte Miriuta László. A célja, hogy az együttest visszavigye a román labdarúgás élvonalába.

Magyar Nemzet
2020. 12. 10. 11:45
null
Felcsút 20180418 Labdarúgás MK Magyar Kupa mérkőzés Puskás Akadémia DVSC Vasile Miriuta
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miriuta 2019-ben még az NB I-ben a Kisvárdát irányította, októberben távozott közös megegyezéssel, miután a klubvezetés nem kívánta megerősíteni a keretet a kívánságának megfelelően. Ezután fél évig a román első osztályban szereplő Hermannstadt vezetőedzője volt – miként a kisvárdai szerepvállalása előtt is –, ám az időközben érkezett új vezetőség és közte megromlott a viszony. Miriuta szerette volna, ha bennmaradás esetén egy évvel meghosszabbítják az idény végén lejáró szerződését, ám csak augusztusig képzelték el vele a folytatást, így júniusban innen is odébb állt, távozott a szebeni kispadról.

A román származású, magyar állampolgársággal is rendelkező, a magyar válogatottban kilencszer szerepelt 52 esztendős tréner ezt követően hazatért szülővárosába, Nagybányára, ahol a helyi harmadik ligás nagybányai Minaur (Minaur Baia Mare) csapatának technikai igazgatói posztját foglalta el. Az erdelysport.hu beszámolója szerint most azonban előrelépett vezetőedzőnek, három és fél éves megállapodást kötött, miután a bányászváros polgármestere, Catalin Chereches garanciát adott a csapat anyagi háttérének biztosítására. A Minaur jelenleg a harmadik liga 10-es csoportjának második helyén áll, az őszi szezon után a csoportot vezető Zilahi VSK mögött a hátránya négy pont. Ami egyáltalán nem behozhatatlan a tavaszi idényre hátramaradt tíz fordulóban.

Miriuta célja, hogy a csapatot visszavigye a romániai foci térképére. Elsődlegesen a másodosztályt célozzák meg, majd az első ligás szereplést. A liga2.prosport.ro oldalnak adott nyilatkozatában a tréner kifejtette, hogy csak otthon, hazai környezetben kaphatja meg azt a nyugalmat és támogatást, amely a hosszú távú építkezésről szól.

– Abba a korba értem mint edző, amikor szeretnék egy hosszú távú projektben részt venni. Amennyiben máshol szerettem volna edzősködni, akkor már rég kaptam volna csapatot, hiszen volt három-négy ajánlatom Romániából és Magyarországról is. De csak itthon kaphatom meg a csendet és a nyugalmat. Elsődleges cél a másodosztály! – jelentette ki az újdonsült edző.

Ami meglehetősen merész vállalkozás, hiszen a Minaur Baia Mare legutóbb az 1994/95-ös szezont töltötte az élvonalban. 2016-ban a másodosztályban hatodik lett, de a következő idényben pénzügyi gondok miatt inaktív volt – mint korábban 2010–2012 között is –, így 2018-ban újból a negyedosztályból kellett megkezdeni a visszakapaszkodást. Pedig Nagybányán a futballmúltnak vannak dicső fejezetei, az 1982/83-as szezonban a csapat a kupagyőztesek Európa-kupájában (KEK) hazai pályán 0-0-t játszott a Real Madrid ellen, idegenben pedig kétszer is bevette a királyi gárda kapuját (2-5).

Kacskaringós életút

Miriuta aktív játékosként megfordult a Nagyábnyai FC-nél, a Bukaresti Dinamonál, a Besztercei Gloriánál, a Győrnél, a Bourgesnél, a Videotonnál, a Ferencvárosnál, a Cottbusnál, hogy karrierje végefelé a Duisburgnál, a Győrnél és a Honvédnál is kipróbálja magát. Edzőként a Cottbus U19-es, majd a második számú csapatnál kezdett. Első romániai állását a Ceahlaul Piatra Neamtnal kapta meg, de megfordult Győrben, a Kolozsvári CFR-nél, a Marosvásárhelyi ASA-nál, a Cottbusnál, a Chiajnánál, Dinamónál, a Kisvárdánál, legutóbb pedig a Nagyszeben csapatánál.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.