Már az év elején megkezdődik a vadászat az olimpiai kvótákra

Tavaly ilyenkor azt hittük, hogy sportolóink nekirugaszkodnak a kvalifikáció zárószakaszának, nyáron pedig Tokióban jön az olimpia – és most ugyanez a kiindulóhelyzet. Néhány kvótát azért a mögöttünk hagyott esztendőben is sikerült begyűjtenünk, jelenleg 84-nél jár a számláló. S ehhez női pólósaink már januárban rögtön hozzátehetnek tizenkettőt.

2021. 01. 06. 7:17
null
Jövőre pótolják a 2020-ra tervezett olimpiát Fotó: Franck Robichon Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyetlen csapatként eddig férfi vízilabdázónk jutottak ki a tokiói olimpiára, a nők január 19–24. között a trieszti világkvalifikációs tornáról követhetik őket, de ez nem lesz egyszerű feladat. A mieinket a B csoportba sorolták többek között a görögökkel, az A-ban ott vannak a házigazda olaszok és a hollandok, s a négy erős együttesből csak kettő ér révbe. Női kézilabdázóinknak március 19–21. között Győrben az oroszokkal, a szerbekkel és a kínaiakkal meccselnek, hogy megszerezzék a tokiói indulást érő első két hely valamelyikét. Decemberben a dániai Európa-bajnokságon 38-26-ra verték a szerbeket, a kínaiak gyengébb játékerőt képviselnek, de óriási hiba lenne azt hinni, hogy máris zsebben van a repülőjegy. Mindenesetre erősen bizakodunk, hogy ezen a két tornán jelentősen megnő a jelenleg 84 kvótával rendelkező, plusz három tartalékot is utaztatható olimpiai csapatunk létszáma.

A csapatsportágak között még kosárlabdában is érdekeltek vagyunk, az ötkarikás játékokon most debütáló női 3×3-as változatban a nyolcas mezőnyök fele már foglalt, további három kvótát május 26. és 30. között a grazi világselejtező ad, az utolsó helyet pedig a későbbi budapesti selejtezőtornán töltik be.

Legnépesebb az úszóink tokiói kontingense, 17 férfi és tíz női versenyzőnk teljesítette az A szintet, de jelezte, hogy ő nem kér az olimpiából… Lényeges, hogy a 27 úszónk közül kilencen több számban is rendelkeznek A szinttel, és négy váltónk is indulhat Tokióban. Ugyanakkor férfi 200 pillangón hiába van négy A szintesünk, csak két főt nevezhetünk. Szintteljesítésre június végéig van lehetőség, s hasonló a feladat az egyelőre öt kvótát begyűjtő atlétáinknak is. Kajak-kenuban már szép, 13 fős csapatunk van, szépséghiba, hogy férfi kenus még nincs közte. Májusban ezt a hiányosságot az európai pótkvalifikációs versenyen éppen Szegeden lehet pótolni.

Sportdiplomáciában nem állunk rosszul, ezt mutatja, hogy birkózásban márciusban Budapesten rendezik az európai kvalifikációs tornát, majd még Szófiában lesz egy világkvalifikációs viadal is. Ám ezeken már csak a döntősök járnak sikerrel, így próbálunk négy kvótáról nemcsak ötre, hanem még feljebb is jutni. Cselgáncsban nem ilyen minden vagy semmi alapon zajlik a kvalifikáció, itt a világranglistáról lehet kijutni Tokióba. Jelenleg két férfi és négy női dzsúdósunk áll kijutó helyen, nem olyan régen viszont még nyolc helyünk volt. (Ezek a „virtuális” kvóták nincsenek benne a 84-ben, a biztosnak tekinthetők sem.) A pontgyűjtés már a jövő héten folytatódik Katarban a dohai Mesterek Tornájával. A végelszámolásnál a súlycsoportok 1–18. helyezettje – nemzetenként egy fővel számolva – révbe ér, de még kontinentális kvótákat is el lehet csípni.

Vívásban is a világranglista a döntő, s két csapatunknak, a női tőrözőknek és a férfi kardozóknak már biztos az olimpiai részvétele, ami egyéniben is három indulási jogot jelent. Az egyetlen hátralevő világkupa előtt nagyon jó helyzetben vannak női kardozóink is, de férfi párbajtőrözőink is kvalifikálhatják magukat. Női párbajtőrben és férfitőrben már csak az európai zónaverseny kínál esélyt, de ezen csak az aranyérem megszerezése jár kvótával.

Június 7-én zárják a teniszezők világranglistáját, egyesben a tokiói 64-es táblára 56-an ez alapján kerülnek fel, nemzetenként maximum négyen. A „kiválasztás” meglehetősen bonyolult, de vegyes párosban akár a duó is összejöhet az olimpián. A világranglistának asztaliteniszben is lesz szerepe a selejtezőtornák után, s ugyan női csapatunk nagy bravúrral már megszerezte a kvótát, még férfi egyesben is vegyes párosban is vannak reményeink.

Miként öttusában a meglevő egy-egy férfi- és női kvótánkat is megduplázhatjuk a júniusi minszki vb-n vagy a világranglistáról. Tornában a kétszeres Európa-bajnok mellé a tavaszi bázeli Eb-n egy férfi versenyzőnk is csatlakozhat a tokiói delegációnkban. Sportlövőink az eddigi négy repülőjegyükhöz februárban és márciusban a szakági, finnországi és eszéki kontinensbajnokságokon tehetnek hozzá, triatlonban pedig megint csak a világranglistákat lesz majd érdemes böngésznünk. S persze olyan kvóták is beeshetnek, amelyeket váratlan meglepetésként fogadunk. Összeállításunk végére egy igazi kuriózumot hagytunk. Ökölvívásban tavaly tavasszal a már javában zajló londoni kvalifikációs tornát majdhogynem két pofon között szakította félbe a koronavírus-járvány. Gálos Roland még éppen megszerezte a kvótát, két versenyzőnk pedig egy győzelemre van tőle, és egy év szünet után remélhetőleg márciusban be is fejezik a hosszúsága okán a sporttörténelemben is magának helyet követelő versenyt.

Eddig nyolcvannégy.

Sportági bontásban így áll össze az eddig megszerzett 84 kvótánk: asztalitenisz: 3, atlétika: 5, birkózás: 4, kajak-kenu: 13, kerékpár: 1, ökölvívás: 1, öttusa: 2, sportlövészet: 4, torna: 1, vívás: 6 (plusz két tartalék), úszás: 27, nyílt vízi úszás: 1, vitorlázás: 4, vízilabda: 12.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.