Napjainkra teljesen elveszett a hazai pálya előnye?

Európa topcsapatainak botladozása mellett nem lehet szó nélkül elsiklani. A Premier League előző idényének bajnoka, a Liverpool, valamint a Bundesligában tavaly második helyen végzett Borussia Dortmund legendás szurkolótábora nélkül gyakran elveszettnek tűnik saját otthonában. De ezzel az említett klubok nincsenek egyedül, a topligákban egyre-másra születnek a meglepő eredmények.

Magyar Nemzet
2021. 02. 23. 9:02
szurkolók
A Borussia Dortmund játékosai ünnepelnek a dortmundi Signal Iduna Park Stadionban, miután 2-0-ra gyõztek a Borussia Mönchengladbach ellen a német elsõ osztályú labdarúgó-bajnokság mérkõzésén 2012. április 21-én. Diadalával a Dortmund két fordulóval a sorozat befejezése elõtt megvédte bajnoki címét Fotó: MTI/EPA/Bernd Thissen
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A végtelenségig, egészen pontosan majdnem négy évig az Anfieldet egy bevehetetlen erődhöz hasonlították, hiszen 68 bajnokin keresztül nem született itt vendégsiker. De a járványhelyzet miatt az angol stadionok is bezárták kapuikat a szurkolók előtt, így a liverpooli B-közép, vagyis a Kop is elcsendesedett, s a Mersey-parti gárda teljesítménye azóta folyamatosan romlott, ma pedig ott tart, hogy százéves negatív rekordot beállítva, sorban elbukta a Burnley, a Brighton, a Manchester City és az Everton elleni összecsapásait is.

A félelemfaktor elillant, amikor a vetélytársak a liverpooli szentélybe látogattak, és ezt leginkább a támogató tömeg hiányával magyarázzák az angol labdarúgás bennfentesei. A rivális klub edzője, Pep Guardiola is erre világított rá, miután csapatának 18 év elteltével sikerült újra bevennie a stadiont: Hosszú éveken keresztül képtelenek voltunk itt nyerni. Az Anfield megfélemlít. A stadion mindig lenyűgöző, de szurkolók jelenlétében még inkább az – mondta.

A Liverpool nincs kirívó helyzetben, több angol klub is hasonló cipőben jár. A Premier League újoncait nem tekintve tizenhét élvonalbeli csapatból csak öt (Aston Villa, Chelsea, Southampton, Tottenham Hotspur és West Ham United) formája javult, amióta üres lelátók előtt zajlanak az összecsapások ahhoz képest, amikor még jelen lehettek a szurkolók.

Az elmúlt fordulókban csak a vendégjátékosok ünnepeltek a Kop előtt
Fotó: EPA/Laurence Griffiths

MIT MONDANAK A STATISZTIKÁK?

Az ESPN összehasonlított 288, a drukkerek kitiltása előtti Premier League-mérkőzést (a 2019/20-as idény első fele), illetve az újraindítás óta a mostani idény 24. fordulójáig lejátszott 317 angol bajnokit. Az adatok azt mutatták, hogy üres lelátók előtt a hazai csapatok góljainak száma 1,5-ről 1,4-re csökkent, miközben vendégtalálatokból 18 százalékkal több született. És ugyan a hazai pályán aratott győzelmek száma csak két százalékkal csökkent, a vendégsikereké 26 százalékkal emelkedett „a szurkolói ellenszél” nélkül. Sőt, a bírói ítéletek esetében is érzékelhető a változás: meccsenkénti 1,9-ről 1,5-re csökkent a vendégjátékosoknak kiosztott sárga lapok száma, pedig szinte ugyanannyi szabálytalanságot jegyeznek fel, mint korábban.

AZ ÜRES LELÁTÓK HATÁSA

A Premier League mezőnyéből a Liverpoolra volt a legnagyobb hatással az „üreslelátó-effektus”, de a Brighton, a Newcastle és a Sheffield hazai formája is megroggyant. A címvédő Vörösök a tavalyi bajnoki idény megszakítása óta 17 hazai találkozójukból csupán tízet nyertek meg, míg a leállás előtt százszázalékos volt a mérlegük otthon.

– Az Anfield drukkerek nélkül csak Anfield. A Barcelona (Bajnokok Ligája-elődöntő – a szerk.) elleni háromgólos hátrányt ledolgozni vágyó 60 000 Liverpool-drukker jelenlétében viszont az Anfield beleremegett a bátorítás zajába – vélekedett Michael Caulfield brit sportpszichológus. – A szurkolók elvesztése hatalmas hátrány. Nem ijed meg az ellenfél, kiegyenlítődnek az esélyek. Ezt bizonyítják a statisztikák is.

Gerard Piqué (balra) és Sergio Busquets is hitetlenkedte figyelte a Bajnokok Ligája elődöntőjének történéseit
Fotó: MTI/EPA/Neil Hall

A Burnley szakította meg a Liverpool 68 angol bajnoki mérkőzésből álló veretlen hazai sorozatát, amikor január 21-én 1-0-ra győzött. A vendégek mestere, Sean Dyche is a szurkolók hiányát emelte ki a házigazdák botladozásának fő okaként.

– A legalapvetőbb dolog a drukkerek hiánya. Egyes szurkolói tömegek, főleg a liverpooli akkor is csapata mögött áll, ha nem alakulnak jól a dolgok. Volt erről egy mondás is régen, miszerint az Anfield népe beszívja a labdát a Kop oldali kapuba – elmélkedett a Burnley vezetőedzője, majd magyarázatként a tudományt hívta segítségül. – Évekkel ezelőtt végeztek egy tesztet a labdarúgásban és a rögbiben, és kimutatták, hogy a hazai játékosok tesztoszteronszintje magasabb a szurkolói hátszél miatt. Ha aprócska különbségekről beszélünk, tizenegy kezdőjátékos esetében ezek a nüanszok összeadódnak.

A pangó lelátók látványa minden csapatból és minden játékosból más hatást vált ki. Egyes futballisták kevésbé motiváltak, és az összpontosításuk is csökken.

– Ahogy a humoristák esetében a közönség nevetése vagy a csend, a futballistáknál is a szurkolók reakciója igazolja őket. Rengetegszer hallottuk már játékosoktól, hogy a tömeg vitte őket előre, és nincs annál jobb érzés, mint előttük gólt szerezni. Ez nincs meg többé, így nem kell rajta csodálkozni, ha a színvonal csökken, hiszen nincs visszacsatolás a játékosok felé – magyarázta Caulfield.

Ellenben Sean Dyche rávilágított arra is, néha a házigazdát segítik az üres lelátók.

– Van néhány klub, amelynek esetében az ellenfelet segíti a hazai publikum azzal, hogy túl sokat vár el egyes játékosoktól, és ez rossz hatással lehet a hazai csapatra.

MÁS LIGÁK SEM JELENTENEK KIVÉTELT

Nagy-Britannián kívül Európa más bajnokságaiban is hasonló változásokról számoltak be. A holland Eredivisie-ben észlelhető a legnagyobb eltérés, hiszen az emberekkel megtelt lelátók esetében átlagban 55 százalékban győztek a hazai csapatok, az üresen pangó stadionokban viszont 38 százalékra csökkent ez az arány – mondta Dick Advocaat, a Feyenoord menedzsere az Ajax elleni januári meccs előtt.

A Bundesligában a Dortmundot is érzékenyen érinti, hogy a háta mögül hiányzik a „sárga fal”, a Borussia hazai teljesítménye jócskán leromlott a korábbiakhoz képest: az előző idény megszakításáig veretlenek voltak otthon, azóta 15 hazai meccsből hatot veszítettek el.

A La Ligában szereplő klubok közül hatnak van több győzelme, mint döntetlenje és veresége hazai pályán ebben az idényben. Közéjük tartozik a Barcelona, az Atlético és a Real Madrid is, a Sevilla pedig ugyanolyan jól szerepel otthon, mint idegenben.

A Real Madrid minden sorozatot tekintve nyolc meccset bukott el ebben az idényben, és a vereségek fele otthon, papíron gyengébbnek tartott ellenfelekkel szemben született (a La Ligában a Cádiz, Alavés és Levante ellen, a Bajnokok Ligájában a Sakhtar Doneck ellen). A klubnál is felismerték, hatalmas különbséget jelent, hogy a Santiago Bernabéu zsúfolásig megtelt lelátói helyett a Madrid külvárosában található Alfredo Di Stéfano edzőpálya üres székei előtt futballoznak. Ráadásul a „költözés” a játékosok napi rutinjára is hatással van. A nemzetközi kupasorozatokban lejátszott találkozók előtt általában drukkerek ezrei várják a stadionhoz érkező játékosok buszát. Most, a Valdebebason játszva a futballistáknak buszba sem kell ülniük, a csapatmegbeszélést követően elég átsétálniuk a meccs helyszínére.

A Real szurkolói így várták a csapatot az Atlético Madrid elleni, 2017-es BL-elődöntő előtt
Fotó: MTI/EPA/Juanjo Martin

A fővárosiakkal szemben a Barcelona megérezte az üres lelátók előnyét is. A katalánok számára ugyanis komoly kihívást jelent egyes stadionokban, például az Osasunáéban játszani, és a mérkőzések előtt ez szorongást vált ki a játékosokból. Szurkolók nélkül viszont kevésbé stresszes a helyzet. Ennek ellenére a bíborvörös-kékek futballistái is hiányolják a szurkolókat. is beszélt erről decemberben.

– Szörnyű szurkolók nélkül játszani, nagyon rossz érzés. Az, hogy senkit sem látunk a lelátókon, olyan érzést kelt, mintha egy edzőmeccset játszanánk, és nagyon nehéz feltüzelni magunkat így a mérkőzés első perceire – magyarázta az argentin. – Igazság szerint ezért látni ennyi kiegyenlített meccset. Az ellenfél kilététől függetlenül is nagyon nehéz győzni. A járvány miatt sokat változott a futball, ráadásul rossz irányba. Láthatjuk ezt a mérkőzéseken. Remélem, hogy hamarosan vége lesz, a szurkolók visszatérhetnek a stadionokba, és minden visszatér a normális kerékvágásba.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.