A női kézilabda-válogatott mélyrepülése után jött a katarzis

Kacskaringós úton jutott ki a tokiói olimpiára a magyar női kézilabda-válogatott. A mélypont a 2019-es vb volt, a tavalyi Eb sem volt diadalmenet, de az utolsó pillanatban, a szerbek elleni ki-ki meccsen végül minden a helyére került. Komoly tétmérkőzésen jött ki a lépés. A legjobbkor.

Szilágyi
2021. 03. 21. 9:28
Szőllősi-Zácsik
Kiválóan játszott a szerbek elleni olimpiai selejtezőn Fotó: Török Attila Forrás: Nemzeti Sport
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2018-ban junior-világbajnokságot nyert magyar válogatott sikerei után a komoly eredményekről áhítozó közvélemény jelentős része úgy vélekedett, hogy az „aranykorosztály” meghatározó játékosai azonnal beépülnek a felnőttek közé, és azonnal jönnek az eredmények. Vagy ha nem is halmozza az érmeket a női szakág, meglesz az „aranyfedezet” a közeljövő sikereihez.

nevét 2018-ban ismerte meg a szélesebb közvélemény
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Nem pontosan így történt. Kim Rasmussen akkori szövetségi kapitány ugyan több junior világbajnokot, Háfra Noémit, Klujber Katrint, Faluvégi Dorottyát, Tóvízi Petrát, Márton Grétát és a junior Európa-bajnokot, Vámos Petrát is meghívta a 2019-es olimpiai kvalifikációs vb-re készülő keretbe, de a felnőttválogatott minden idők második leggyengébb szereplésével a 14. helyen végzett. A jelenleg Montenegró szövetségi kapitányaként tevékenykedő, a regnáló Európa-bajnokot, Norvégiát az olimpiai selejtező tornán a balkániakkal legyőző dán szakembert a torna után menesztette a szövetség.

Kim Rasmussen sorsa a 2019-es vb-n pecsételődött meg
Fotó: Mirkó István

Tokió ennek ellenére még elérhető volt, mégpedig azért, mert a 2018-as Európa-bajnokságról az a két legjobb csapat (a negyedik román és a hetedik magyar) szerzett jogot az olimpiai selejtező tornán való részvételre, amelyik nem vívta ki a 2019-es vb-n a kvalifikációs tornán való indulás lehetőségét. Ehhez kellett az is, hogy Svédország legyőzze Németországot, és megkaparintsa a hetedik helyet Japánban. A vb-n már a sorsolás is kiderült, igaz, idén egy helyen módosult, Kína helyett Kazahsztán lett a beugró.

A tavalyi Eb-n ketten dirigáltak
Fotó: Nemzeti Sport/Török Attila

A tavalyi dániai Európa-bajnokságon az FTC és a Győr edzője, Elek Gábor és Danyi Gábor vezette a válogatottat, az eredmény a tizedik hely, a mutatott játék is legtöbbször óriási csalódás volt. Valami nem működött. Hogy pontosan mi, az utólag felfejthető. Elek Gábor szombaton a szerbek legyőzése utáni örömmámorban megjegyezte: – Ha a játékosok elkezdenek egy irányba menni, és elkezdik jól érezni magukat együtt, és van egy hatalmas céljuk, akkor az általában ad egy olyan mentalitást, hogy ha mögé tudunk rakni szakmai tartalmat, akkor az nagyon sok mindenre elég lehet.

Elek Gábor segítőjével, Danyi Gáborral örül a szerbek legyőzésének
Fotó: Nemzeti Sport/Török Attila

Ezek szerint tavaly decemberben még nem volt meg a kellő összhang. A közvélemény okkal aggódott a csapatért, hogy az Eb-n látott blokk után miként tud megoldani egy vérre menő, komoly feladatot. Az eredmény önmagáért beszél, Kovacsics Anikó saját bevallása szerint is az élete meccsét játszotta szombaton a szerbek ellen, Szöllősi-Zácsik Szandra nagyon megszórta magát, Bíró Blanka szinte mindent védett. A 31-23-as győzelem és az olimpiai indulás kiharcolása a mérkőzést látva magától értetődőnek tűnik. Pedig nem volt az: a január óta immár egy személyben szövetségi kapitány koronavírussal küszködött, csak a felkészülés hajrájában csatlakozott a válogatotthoz. De ez nem látszott az összképen.

Szöllősi-Zácsik Szandrát újra felfedezte a magyar válogatott
Fotó: MTI/Illyés Tibor

A Tokió felé vezető úton a szerencse is segített: az olimpiai selejtezőn sérülés miatt nem játszhatott a szerbek legnagyobb sztárja, Andrea Lekics, a mérkőzések sorrendje és a hazai pálya is a magyar válogatottnak kedvezett. Nem ezeken múlott, de ne legyünk álszentek, nem baj, hogy így alakult. 2008 után újra olimpiai résztvevő a magyar női kézilabda-válogatott. A kumamotói mélypont után ezt kevesen gondoltuk volna. Igaz, azt sem, hogy két év múlva az akkor 29 éves, kétgyermekes családanya, Szöllősi-Zácsik Szandra lesz a csapat legeredményesebb játékosa. Ezt sem bánjuk, a párizsi olimpiáig előbb-utóbb beérnek a fiatalok.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.