Sousa nálunk fejeléssel kezdett, a lengyeleknél is elhúzódhat a beilleszkedése

Külföldi szövetségi kapitány. Jelenleg ez a közös halmaz a magyar és a lengyel labdarúgó-válogatott között. A keretük minősége a lengyelek győzelmét ígéri: a világ talán legjobb formában levő középcsatára, Robert Lewandowski mellett többek között Cristiano Ronaldo csapattársa, Wojciech Szczęsny és Carlo Ancelotti egyik kedvenc tanítványa, a nápolyi középpályás Piotr Zieliński is kifuthat holnap a Puskás Arénában a magyarok elleni vb-selejtezőn. Nem szomorodnánk, ha a januárban kinevezett Paulo Sousa is úgy kezdene a lengyelekkel, mint a válogatott legutóbbi külföldi kapitánya, Leo Beenhakker. Vereséggel. A holland szakember később állami kitüntetést kapott, amiért kivezette a lengyeleket a 2008-as Eb-re. Sousa is kapjon, legkorábban 2023-ban.

2021. 03. 24. 7:17
Paulo Sousa
Sousa korábban soha nem dolgozott szövetségi kapitányként Fotó: PIOTR NOWAK Forrás: MTI_EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az 1990-es vb-döntő partjelzője, Michał Listkiewicz elbeszélése óta tudjuk , hogy nem csak a kapu előtt kíméletlen, ő buktatta meg Jerzy Brzęczek korábbi lengyel szövetségi kapitányt. Eredmények híján egyébként is rezgett a léc, de Brzęczek sorsát a Bayern München zseniális csatára pecsételte meg: az újságírók őt faggatták az egyik meccs után arról, hogy mégis mi volt a csapat taktikája. És ő tizenöt percig nem válaszolt. Zbigniew Boniek, a Lengyel Labdarúgó-szövetség elnöke vette a lapot, és leváltotta a kapitányt.

Sousa januárban érkezett Varsóba
Fotó: MTI/EPA/Piotr Nowak

A 2022-es világbajnoki selejtező sorozatra Paulo Sousával vágnak neki a lengyelek. Őt jól ismerjük, 2011-ben érkezett a Videotonhoz, nehezen akklimatizálódott, egy barátságos mérkőzésen lefejelte az egyik kollégánkat, rendőrségi ügybe keveredett, de végül a helyén maradhatott. Sőt, 2012-ben az Európa-liga csoportkörébe vezette a székesfehérvári csapatot.

Mozgalmas időszakot töltött a Videotonnál
Fotó: Nemzeti Sport

Azóta sorrendben Izraelben, Svájcban, Olaszországban, Kínában és Franciaországban sem töltött el két évnél hosszabb időt. A játékosként kétszeres BL-győztes portugál – csakúgy, mint 2018-ban Tamperében a finnek elleni 1-0-s vereség alkalmával – tétmeccsen mutatkozik be szövetségi kapitányként.

Lewandowski már mindent megnyert a Bayernnel, a válogatottban mások a célok
Fotó: MTI/Bartlomiej Zborowski

A beilleszkedéstől lehet, de a lengyel játékosállomány miatt nem kell félteni őt. Lewandowski mellett a Juventus kapusa, Cristano Ronaldo csapattársa, Wojciech Szczęsny, az Olimpique Marseille csatára, Arkadiusz Milik, Herthájának játékosa, a Milanban is megfordult Krzysztof Piątek is tagja a magyarok elleni vb-selejtezőre készülő lengyel keretnek. Nem beszélve a Napoli középpályásáról, Piotr Zielińskiről, akiről korábbi edzője, Carlo Ancelotti is áradozik. A többiek – négy kivétellel – idegenlégiósok.

Piotr Zieliński 2012 óta alapember a lengyel válogatottban
Fotó: Europress/AFP/Bartosz Siedlik

Ugyan már nincsenek a csapatban Łukasz Piszczek és Jakub Błaszczykowski, akik 2013-ban Lewandowskival és a Dortmunddal BL-döntőt játszottak, de nélkülük is minőségi a keret.

No nem annyira, mint a hetvenes-nyolcvanas években, amikor a Juventussal 1985-ben BEK-et nyert Boniek mellett Grzegorz Lato, Franciszek Smuda, Andrzej Szarmach voltak a húzónevek az 1974-ben és 1982-ben vb-bronzérmes csapatban. Utána szűk esztendők köszöntöttek a lengyel labdarúgásra, a mexikói vb-re még kijutott, de 1987 és 2002 között egy világversenyen sem vett részt a válogatott. A közelmúltban újra magára talált, csak a 2004-es Eb-ről és két egymást követő vb-ről (2010, 2014) hiányzott. Legutóbb a Nemzetek Ligája A divíziójában Olaszország és Hollandia mögött a harmadik helyen végzett.

A holland edzőlegenda, Leo Beenhakker vereséggel kezdett a lengyel kispadon
Fotó: Europress/AFP/Robert Vos

És ezután lépett színre régi jó ismerősünk, Paulo Sousa. A portugál előtt a holland Leo Beenhakker vezette külföldiként a lengyel válogatottat, ő 2006-ban a Dánia elleni vereséggel mutatkozott be, majd kivezette a csapatot a 2008-as Eb-re, amiért Lech Kaczyński köztársasági elnök állami kitüntetést adományozott neki.

Sousának reméljük a legjobbakat 2023-ra.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.