A kedves anyuka, aki megöli a versenyeket

Négy aranyérmével Therese Johaug lett a vasárnap a németországi Oberstdorfban véget ért sífutó-világbajnokság legeredményesebb versenyzője, ráadásul mind a négyszer utcahosszal győzött. A 32 éves, norvég klasszisnak már csupán az egyéni olimpiai arany hiányzik gazdag éremkollekciójából. Johaug atlétikában is a világ legjobbjai közé tartozhatna, önálló sportruházati márka tulajdonosaként sikeres üzletember, vetélytársai szerint is bájos egyéniség, szinte szégyellősen rajzoljuk portréjára pályafutása egyetlen szemölcsét: doppingvétség miatt 2016–18 között másfél évre eltiltották a versenyzéstől.

2021. 03. 08. 7:46
null
Therese Johaug civilben is feltűnő és szemrevaló Fotó: Heiko Junge Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Therese Johaug az utolsó emelkedőre kaptatott fel a 30 kilométeres, klasszikus stílusú versenyen. Zihálva, mégis sprinttempóban és -stílusban, a sarkait magasra emelve. Érthetetlen volt, miért erőlködik még akkor is.

Talán az hajtotta, amit a statisztikusok mint érdekes adatot utólag ástak ki: sífutásban még soha senki nem nyert versenyt ekkora fölénnyel.

Johaug rögtön a rajt után maga mögött hagyta a mezőnyt, s a második, szintén norvég Heidi Weng előtt – aki hatalmas hajrával előzött meg két svédet – majd három, egészen pontosan 2:34 perccel ért célba.

Győztesként, hatalmas fölénnyel a 30 kilométer céljában
Fotó: Reuters/Kai Pfaffenbach

Ma már van mindenféle futam – sprint, csapatsprint, síatlon –, de a 30 kilométer (a férfiaknak 50) ma is a sífutás csúcsa, ennek a diadalnak van a legnagyobb a presztízse.

Igazán az volt döbbenetes, ahogy Johaug a győzelmet fogadta. A célegyenesben ugyan integetett a kamerának, és kiszakadt belőle egy sikoly, de amikor az érzéseiről kérdezték, kereste a szavakat. Na, nem azért, mert nem beszél jól angolul, hanem mert nyilván bajban volt. Mit is mondhatna? Hogy ez a papírforma? (Mellékesen: a fogadóirodák lényegében nem adtak oddsot a sikerére…) Hogy miként mások, én is ezt vártam magamtól? Aztán bekapcsolta a robotpilótát az agya beszédközpontjában, és sablonosan azt monda: csodálatos, nincsenek szavak a boldogságára.

Tényleg nincsenek szavak… Johaug ugyanilyen fölénnyel győzött a 7,5+7,5 kilométeres síatlonban, a 10 kilométeres egyéni indításos versenyben, s a norvég váltó is azért győzött utcahosszal, mert harmadik emberként behozhatatlan fölénnyel indította el a norvég csapat utolsó emberét. Ráadásul klasszikus vagy szabad stílus, neki teljesen mindegy, egyszerűen nincs ellenfele.

Therese Johaug megöli a versenyeket. S ez így megy már évek óta.

Egészen pontosan három éve. De mondhatnánk hatot is.

Csak éppen közben történt valami, ami átmenetileg megtörte, de aztán még erősebbé tette a norvég sífutót. Doppingeset.

A 2015-ös világbajnokságon Therese Johaug minden idők legeredményesebb sífutója, sőt nyolc arany-, két ezüst- és három bronzéremmel minden idők legeredményesebb téli olimpikonja, a természetesen szintén norvég Marit Bjørgen tündöklését is elhomályosította. A svédországi Falunban rendezett vb-n Bjørgen „csak” két, Johaug viszont három aranyérmet szerzett, Johaug ráadásul síatlonban és 30 kilométeren is legyőzte a nagy elődöt, példaképet és barátnőt.

Üzlet és boldog párkapcsolat

Therese Johaug és a kedvese, Nils Jakob Hoff feltűnő párt alkot. A törékeny termetű sífutónő csupán 162 cm és 52 kg, világbajnok evezős barátja pedig valóságos óriás hozzá képest 198 centijével és 95 kilójával. Ez a különbség persze nem akadálya a boldogságuknak. Johaug mindig kiemelte, hogy a barátja mennyire erős támasza volt az eltiltása idején, azóta már eljegyezték egymást, októberben pedig a sífutónő arról beszélt a norvég sajtónak, hogy szeretne gyerekeket. Valószínűleg csak a 2022-es téli olimpia után.

Civilben is szemrevaló
Fotó: Reuters/Heiko Junge

A családi fészek megteremtésének anyagi akadályai biztosan nem lesznek. Azon lehet vitatkozni, hogy ki is minden idők legnagyobb sífutója, de hogy közülük ki a legvagyonosabb, az nem is kérdés. Theresa Johaug még a pályafutása elején saját sportruházati márkát indított, támogatói között multinacionális cégek egész sora áll, s persze a közösségi médiát is tudatosan használja ebből a célból, több mint négyszázezer követője van az Instagramon.

Johaug ráaádul 2014-ben és 2016-ban is az összetett világkupa élén végzett, és megnyerte a nagy presztízsű Tour de Skit. Az őrségváltás küszöbéről aztán váratlanul mégsem a csúcsra emelkedett, hanem a mélybe zuhant.

2016 szeptemberében jelentették be, hogy fennakadt egy doppingvizsgálaton, a Clostebol nevű anabolikus szteroidot mutatták ki a vizeletmintájából.

Azzal védekezett, hogy egy napkrémet használva került a tiltott teljesítményfokozó a szervezetébe, amit a további mintavételek tulajdonképpen megerősítettek, hiszen a kimutatott mennyiség éppen akkora volt, mint amiért a kenőcs felelős lehetett, továbbá amikor már nem használta, akkor eltűnt az anyag a szervezetéből. Csakhogy a kenőcs dobozára piros betűkkel van ráírva, hogy a tartalma tiltott szert tartalmaz. Megtörten állt a kamerák elé 2016 novemberében:

Egyfelől a norvég sífutó-válogatott a világ egyik legprofesszionálisabb csapata az egyéni sportokban, ilyen hiba szinte kizárt, másfelől Johaug nem volt rászorulva a szerre, s a védekezése is hitelesnek tűnt.

Az eltiltást persze nem kerülhette el. Ami csupán másfél év volt, de nagyon sokba került a versenyzőnek, hiszen nem vehetett részt a 2018-as phjongcshangi téli olimpián. Ha ott van, Bjørgen valószínűleg aligha szerzi meg a „történelmi” nyolcadik aranyát 30 kilométeren.

Johaug védelmében mégis elsősorban a visszatérését követő eredményeit hozhatjuk fel. Ben Johnsontól a mi Fazekas Róbertünkig példák egész sorát idézhetnénk, hogy eltiltás után szinte lehetetlen tisztán visszakapaszkodni a csúcsra. Johaugnak ez nem okozott problémát.

2019-ben újra három aranyérmet szerzett a világbajnokságon – s „csak” azért hármat, mert váltóban a svédek győztek –, majd 2020-ban összetettben ismét ő lett a világkupa győztese. S közben az atlétikával is kokettált.

Az atléta

Nem újdonság, hogy a sífutók „mezei” futásban is erősek. Johaug közülük is kiemelkedik. 2019-ben poénból elindult a norvég atlétikai bajnokságon tízezer méteren, s 32:20 perccel győzött. Ezt is felülmúlta 2020 nyarán, amikor 31:40 perc alatt teljesítette a távot. Méghozzá teljesen egyedül és edzőcipőben, nem pedig szögesben futva!

Ezzel az idővel megnyerhette volna a legutóbbi, 2018-as Európa-bajnokságot, s teljesítette az olimpiai indulás szintjét. Az etióp Almaz Ayana 29:17-es világcsúcsától persze két perccel így is elmarad, de sokak szerint célirányos felkészüléssel nem lenne esélytelen az olimpián sem.

– A sífutásra összpontosítok, a futás csupán hobbi, a felkészülésem része, nem tervezek atlétikai karrierbe fogni – reagált a találgatásokat.

Immár tizennégyszeres világbajnok, négy arannyal van csupán elmaradva Bjørgen rekordjától. De nem ez hajtja elsősorban. Egyetlen medál hiányzik már csupán a gazdag éremkollekciójából. Egyetlen olimpiai bajnoki címe van, még 2010-ből Vancouverből, s az is a váltóval, egyéniben még nem nyert olimpiai futamot. Ez hajtja még legalább egy évig.

S utána akár jöhet az atlétikai karrier. Vagy a családalapítás, ahogy arról tavaly októberben már beszélt a norvég sajtónak. Hogy ne csak a versenytársainak legyen az anyukája.

Kapta s továbbadja a gondoskodást

Johaug csupán 18 éves volt, amikor 2007-ben először szerepelt világbajnokságon. Egyből érmet szerzett, 30 kilométeren lett harmadik. Többször beszélt róla, mennyire fontos volt neki, hogy az idősebb csapattársai támogatták, szeretettel vették körül. Marit Bjørgennel sem voltak soha féltékenyek egymásra.

Ma már ő a legidősebb a norvég női válogatottban, s ő segíti a többieket.

– Nem felejtem, milyen sokat jelentett nekem az a törődés, amit Marit Bjørgentől kaptam fiatalként, csupán ezt szeretném visszaadni – mondta a világbajnokságon az Aftenposten című norvég lapnak, kiemelve, hogy a váltóval szerzett győzelem neki is mindennél fontosabb.

Cserébe a norvég újhullám jelesei – Helene Marie Fossesholm, Tiril és Lotta Udnes Weng – dicsérték agyba-főbe, kiemelve, hogy Johaug „kedves anyukaként”” gondoskodik róluk.

– Mindig kedves és nyugodt. A közös étkezéseken ott van az elejétől a végéig, nem rohan el, bárkivel szívesen elbeszélget – jellemezte őt Lotta Udnes Weng.

– Csak szuperlatívuszokban lehet róla beszélni. Elképesztő, amit tesz, kifogyhatatlan az erőből – tette hozzá Helene Marie Fossesholm.

Lám, ez – is – a titka a norvég egyeduralomnak.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.