Most kellene az A csoportban hokizni, Rigában nem lesz kieső

Kissé visszafogott hangulatban kezdődik meg pénteken délután az elit jégkorong-világbajnokság Rigában. A kedélyeket egyrészt az hűti le, hogy a legerősebb válogatottak a tengerentúli profiligában (NHL) szereplő sztárjaik nélkül állnak fel, másrészt egyetlen csapat sem esik ki, mert a második vonal, a divízió I/A vb-jét – ahol a magyar válogatott is szerepelt volna – törölték. Azért lesz izgalom, a házigazda lettek nagy reményekkel, a rendezéstől megfosztott belaruszok érthetően felpaprikázva várják a rigai tornát.

Magyar Nemzet
2021. 05. 21. 12:05
null
Alekszandr Ovecskin, az oroszok világsztárja sem lesz ott Rigában
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eredetileg két helyszínen, két országban, Rigában és Minszkben lett volna a világbajnokság, ám hosszú huzavona után a nemzetközi szövetség (IIHF) januárban úgy határozott, hogy megfosztja rendezési jogától Belaruszt. Az ok politikai természetű. Aljakszandr Lukasenka tavaly augusztusi újraválasztásának a vitatottsága, majd az annak nyomán kipattant tüntetéssorozat és a nemzetközi visszhang az IIHF-et is intézkedésre sarkallta. A nemzetközi szövetségvezető testülete, a tanács független szakértőkkel kiegészülve teljes körűen átvizsgálta a belarusz helyzetet, majd a belpolitikai feszültségre, valamint a koronavírus-járvány miatt fellépő utazási, szervezési nehézségekre hivatkozva elvette a rendezést Fehéroroszországtól. Az emlegetett kockázat mellett az is elősegíthette a döntést, hogy

az IIHF két jelentős támogatója, a főszponzor Škoda, valamint a Nivea is bejelentette akkor, hogy pénzügyileg nem támogatja a vb megrendezését, ha lesznek mérkőzések Minszkben…

Lett és belarusz esélyek

Kész szerencse, hogy a büntetés haragja itt megállt, s legalább a fehérorosz válogatottat nem zárták ki a tornáról. A belaruszok nyilván dacosan várják a világbajnokságot, s akár meglepetést is okozhatnak Rigában. Csakúgy, mint a házigazda lettek, akik korábban már többször törtek borsot a nagy hokihatalmak orra alá, de az éremszerzés még egyszer sem adatott meg nekik világbajnokságon.

Erre most azért is van esélyük, mert a nagy hatos – Oroszország, Svédország, Csehország, Kanada, Egyesült Államok, Finnország – igazi világsztár nélkül lép jégre, ráadásul az észak-amerikai profiliga, az NHL rájátszása csak a hétvégén kezdődött meg, és a pandémiás időszakban az eddiginél sokkal nehezebben lehet utazni, csatlakozni a vb-keretekhez, így aztán nem várható komoly erősítés menet közben.

NHL-sztárok nélkül

A torna lebonyolítása a szokásos: a két nyolcas csoportból négy-négy csapat jut a negyeddöntőbe, ahol keresztbe játszással kapnak ellenfelet a legjobbak. A kisebb csapatoknak könnyebbség, hogy idén egyetlen együttes sem esik ki, hiszen az alsó osztályok, így a divízió I/A világbajnokságát – ahol Magyarország is szerepel – törölték.

Sokági úgy tűnt, elmarad a hoki-vb-ket mindig jellemző euforikus hangulat, s az eseményt zárt kapuk mögött rendezik. (Miközben az orosz központú liga, a KHL mérkőzéseit egész évben nézők előtt játszották. Itt szerepel például a legjobb lett és belarusz csapat, a Dinamo Riga és a Dinamo Minszk is.)

Csütörtök este aztán a lett parlament megszavazta, hogy mégis lehetnek nézők, s a szervezők azt ígérik, a jövő héten már tudják is fogadni a szurkolókat.

Az örökrangsorban az oroszok – a jogelőd szovjetekkel közösen – 27 aranyéremmel az elsők, Kanada 26-tal a második.

A csoportbeosztás:

A csoport: Oroszország, Csehország, Svédország, Svájc, Fehéroroszország, Szlovákia, Dánia, Nagy-Britannia

B csoport: Kanada, Finnország, Egyesült Államok, Lettország, Németország, Norvégia, Kazahsztán, Olaszország

Beat Covid19

Noha törölték a divízió I/A vb-t, válogatott hokitornát szinte ugyanannak az érdekelt körnek mégis rendeznek Ljubljanában a meglehetősen hangzatos Beat Covid19 elnevezés alatt. Az eredeti mezőnyből Magyarország mellett a Koreai Köztársaság hiányzik, így a ma véget érő eseményen a következő csapatok vesznek részt: Szlovénia, Franciaország, Ausztria, Románia, Lengyelország, Ukrajna.

A magyar válogatott sportszakmai szempontokkal magyarázta a távolmaradását. Az augusztusban olimpiai selejtezőn érdekelt csapatunk ezen a tavaszon mindössze két felkészülési mérkőzést kötött le, Káposztásmegyeren április 15-én Ausztria (0-1) és 17-én Fehéroroszország (2-3) ellen. Ehhez képest például az osztrákok – akik szintén olimpiai selejtezőre készülnek, csak nem Rigában, hanem Szlovákiában – összesen 12 felkészülési mérkőzést játszanak áprilisban és májusban.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.