BL-aranyra cserélte a munkanélküli-segélyt a Chelsea kapusa

Az öccse kerekesszékbe kényszerült, ma a Real Madrid sztárja. Édouard Mendy pedig 2014-ben még a munkanélküli-segélyt várta, mert a futballból nem tudta eltartani a várandós párját, szombaton azonban megnyerte a Bajnokok Ligáját. A Mendy fivéreknek semmi sem lehetetlen.

2021. 06. 02. 7:17
null
Chelsea's Senegalese goalkeeper Edouard Mendy (front) holds the Champions League trophy after Chelsea won the UEFA Champions League final football match between Manchester City and Chelsea at the Dragao stadium in Porto on May 29, 2021. Fotó: Manu Fernandez / POOL / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már önmagában az meglepő, ha egy afrikai kapus BL-t nyer, hiszen a sorozat 1992 óta íródó történetében a szenegáli Édouard Mendy az első, akinek ez sikerült néhány napja a Chelsea-vel.

Ha tágabbra nyitjuk a legrangosabb európai kupa történelemkönyvét, akkor is csak egy elődöt találunk, a zimbabwei kapust, Bruce Grobbelaart, aki 1984-ben a Liverpoollal lett BEK-győztes. Hogy ennyi idő után éppen Mendy lépett a nyomdokába, az egy egészen hihetetlen történet csattanója.

Édouard Mendy az első afrikai kapus, aki a magasba emelte a BL-serleget Fotó: AFP/Manu Fernandez

Hét évvel ezelőtt Édouard Mendy munkanélküli-segélyt igényelt Franciaországban, miközben a párja terhes volt az első gyermekükkel, neki pedig nem volt csapata. Akkor, 23 évesen azon gondolkodott, hogy befejezi megrekedt pályafutását, és civil munkát vállal.

Innen nézve valóban mesébe illő, hogy Mendy most a BL-győztes Chelsea alapembere, aki a WhoScored.com értékelése alapján az idény álomtizenegyébe is bekerült, méghozzá a csapatkapitány César Azpilicueta mellett egyedüliként az aranyérmes londoni klub játékosai közül.

– Ha akkor, amikor nem volt csapatom, valaki azt mondta volna, hogy itt kötök ki, nem hallgattam volna rá – mesélte a BBC-nek korábban Mendy. – Őszinte kétségeim voltak, hogy folytatnom kellene-e a játékot.

Franciaországba vándorolt szenegáli szülők gyermekeként Édouard Mendy 13 évesen a Le Havre akadémiáján edződött, ám a nagy tehetségnek kikiáltott, francia korosztályos válogatott Zacharie Boucher mögött kevés lehetőséget kapott, ezért alacsonyabb osztályú kluboknál próbálkozott.

2014-ben azonban a harmadosztályú Cherbourg nem hosszabbította meg a szerződését, s ekkor került szorult helyzetbe.

– Kaptam egy üzenetet az ügynökömtől, és azonnal visszatértem oda, ahol fiatalon kezdtem, a Le Havre tartalékcsapatában edzettem minden reggel – idézte fel Mendy. – Délután pedig az edzőterembe vagy a pályára mentem, ahol az öcsém lőtt nekem kapura.

A Manchester City elleni BL-döntőt is kapott gól nélkül teljesítette Fotó: AFP/Jose Coelho

Testvére, Ferland Mendy 2019 óta a Real Madrid balhátvédje, s az ő története is különleges, hiszen 15 éves korában csípőműtét miatt kerekesszékbe kényszerült, és azt mondták neki, soha többé nem futballozhat, de ez egy másik sztori. Visszatérve Édouardra, hosszú hónapokig így ment ez: fizetés nélkül edzésben tartotta magát, és várt a lehetőségre.

– Hihetetlenül nehéz időszak volt, a párom az első babánkat várta, és a munkanélküli-segély nem volt elég. Elkezdtem munkát keresni. De aztán próbajátékra mehettem a Marseille-hez, ahol szerencsére megfeleltem, ami hatalmas megkönnyebbülést jelentett – ismerte el Mendy. – Egy évig nem volt csapatom, ami nagyon hosszú idő.

Rengeteget kételkedtem magamban, és hálás vagyok a családomnak, hogy tartotta bennem a lelket.

Marseille-ből a másodosztályú Reims csapatához került, amelyben később debütált az élvonalban. Az ottani teljesítménye alapján már a Rennes szerződtette, amellyel az előző idényben a BL-indulást érő harmadik helyen végzett. Ezután, tavaly szeptemberben 24 millió euróért igazolta le a Chelsea, javarészt a klub korábbi legendás kapusa, Petr Cech ajánlására, aki annak idején ugyancsak a Rennes-től került Londonba.

Mendy mögött a világ legdrágább kapusa, a nyolcvanmillió eurós Kepa Arrizabalaga alig kapott lehetőséget, mindössze hét bajnokin védett. A 28 éves szenegáli 45 tétmeccsen játszott, s több mint a felén, 25-ön gólt sem kapott. Úgy tűnik, megoldódtak a Chelsea évek óta tartó kapusgondjai.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.