Áll a bál Barcelonában Messi távozása miatt, már bűnbak is van

Váratlanul robbant a bomba csütörtökön Barcelonában: a klub közleményben jelentette be, hogy a Liga szabályzata szerint nem köthet új szerződést Lionel Messivel, ezért a 34 éves, hatszoros aranylabdás argentin világsztár másutt folytatja a pályafutását. A hír komoly indulatokat keltett a szurkolókban, Joan Laporta, a Barcelona elnöke pedig péntek délben sajtótájékoztatón számolt be a fejleményekről.

2021. 08. 06. 14:17
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

mindenben megegyezett, belement a fizetése ötvenszázalékos csökkentésébe is, csak napok kérdése, hogy megújítsa a Barcelonával idén június végén lejárt szerződését. Ezt olvashatták, hallhatták a klub szurkolói az elmúlt napokban, hetekben, ők azt hitték, az argentin már a héten pályára lép a Juventus elleni felkészülési meccsen, Joan Laporta klubelnök is mindenkit nyugtatgatott, ezért is hatott villámcsapásként a Barcelona csütörtök esti közleménye, amelyben az áll, hogy „Annak ellenére, hogy a klub és a játékos egyezségre jutott, és kölcsönösen szándékukban állt az új szerződés mai aláírása, ez pénzügyi és szervezeti akadályok miatt nem történhet meg.”

A szurkolókat természetesen sokkolta, hogy Lionel Messi 21 év után távozik a klubtól, és a péntek reggeli edzésen már bűnbakot is találtak. Szerintük Antione Griezmann miatt nem lehetett megkötni az új szerződést. Amikor megjelent az edzőpályán, ki is fütyülték, és azt kiabálták neki, hogy Messi miatta távozik, de kapott megjegyzést Jordi Alba is azzal, hogy csökkenteni kellene a bérét.

Joan Laporta pénteken délben sajtótájékoztatót tartott, és ezen próbálta elmagyarázni, miért hiúsult meg a szerződéshosszabbítás. A tavasszal megválasztott elnök azzal kezdte, hogy az új vezetés tudta, nagyon rossz anyagi helyzetben veszi át a klubot, ám a számok sokkal kedvezőtlenebb képet mutattak, mint amilyenre az elődök tájékoztatóiból számítottak.

– A jelenlegi szerződések mellett egyszerűen nem költekezhetünk. A fizetések összessége tíz százalékkal nagyobb, mint a klub teljes éves bevétele. Ezért is nem jöhetett létre a megállapodás Lionel Messi és a Barcelona között. A Barcelonának egy olyan egyezséget kellett volna kötnie, amivel ötven évre feladta volna a televíziós jogdíjakból befolyó bevételeinek egy részét. Ez azt jelenti, hogy olyan döntést kellett meghoznom, amivel a több mint százéves klubot helyeztem előtérbe. A Barcelona mindennél és mindenkinél nagyobb lesz, még világ legjobb játékosánál is. Ahhoz, hogy anyagilag rendet tegyünk a Barcelonánál, együtt kellett működnünk a ligával. Szerettük volna, hogy Messi maradjon, és ő is ezt akarta. Az elmúlt hónapokban folyamatosan tárgyaltunk, de meg kellett néznünk a számokat. Azzal is tisztában voltunk, hogy a liga szabályai szerint kell játszanunk.

 

Fotó: PAU BARRENA

 

 

Az elnök ezután hosszan méltatta Lionel Messi érdemeit, egy nagy kor vezetőjének nevezte, de mostantól a klubnál új időszámítás kezdődik. Elárulta azt is, hogy az argentin csatár a tárgyalások alatt mindig könnyíteni akarta a klub helyzetét, először például két évre állapodtak meg, majd belement az öt esztendőbe is, de végül nem sikerült olyan megoldást találni, amely megfelelt volna a pénzügyi fair play szabályainak.

– Ahhoz, hogy egy huszonötmilliós szerződést regisztráljunk, százmilliótól kellene megszabadulnunk. Ez nagyon sok játékos eladásával és szerződések újratárgyalásával járna. Már így is elfogadta néhány futballistánk a fizetéscsökkentést. Nem vagyunk könnyű helyzetben. Ahhoz, hogy helyre tegyünk mindent, időre van szükségünk. Azért tudtuk szerződtetni Agüerót és Depayt is, mert elfogadták a klubon belüli pénzügyi körülményeket. Ezért örökké hálásak leszünk nekik.
Joan Laporta egyértelműen elődjét, Josep Maria Bartomeut hibáztatta a kialakult áldatlan helyzetért, kérdésre válaszolva pedig azt mondta, nem tud róla, hogy Lionel Messi már megállapodott volna bármelyik klubbal. Egy érdeklődő mindenesetre már jelentkezett. A játékos nevelőegyesülete, a Newell's Old Boys a közösség oldalán tette közzé azt, hogy „A te álmod a mi illúziónk! Visszavárunk, Leo, oda, ahol minden elkezdődött!”, de szinte biztos, hogy a hatszoros aranylabdás nem a rosariói kis klubban folytatja a pályafutását.
A spanyol Liga fizetési sapkát vezetett be a klubjainál, ami azt jelenti, hogy egy meghatározott keretnél nem lehet magasabb egy klub összes bérköltsége, Joan Laporta is erre utalt.
 

Fotó: PAU BARRENA / Europress/AFP

 

A La Liga elnöke, Javier Tebas korábban egyértelművé tette a liga álláspontját:

– Csak Messi kedvéért nem fogunk a szabályokon változtatni. A ligát olyan világsztárok, mint és Ronaldo távozása sem érintette rosszul anyagilag. Ráadásul a harmincnégy éves Messi pályafutása ebben a bajnokság már a végéhez közeledik.
Javier Tebas érvelése ott sántít, hogy amikor a távozott, akkor a tévék közvetítési díjai azonnal zuhanni kezdtek, vagyis kevesebbet fizettek a csatornák a meccsekért, mert veszített az értékéből a bajnokság. Ha Messi is lelép, akkor ez az összeg tovább eshet és ez bizony a Barcelonától, a Reálon és az Atléticón át egészen a Cádizig, mindenkit érint, hiszen az összes klubnak csökkennek majd a központi bevételei. 
A sportsajtó különböző állásponton van Messi ügyével kapcsolatban. Egyesek szerint az egész csak egy színjáték volt, a Barcelona soha nem akarta megújítani Messi szerződését. Mások szerint a Barcelona csak így szeretné kierőszakolni, hogy a liga engedjen a fizetési korlátokkal kapcsolatban. A közösségi oldalakon, a rádiókban, a televíziókban, a sportújságokban rengeteg Barcelona szurkoló adott hangot hatalmas bánatának. A spanyol Sport-ban Lluis Mascaro újságíró pedig azt követelte, hogy hozzák nyilvánosságra a teljes igazságot.

Lionel Messi 2000-ben, 13 évesen került a Barcelonához, amelynek a felnőttcsapatában 2004-ben mutatkozott be, és 17 idény alatt 778 tétmérkőzésen 672 gólt szerzett. A játékos 10 spanyol bajnoki címet, hét Király-kupát, négy Bajnokok Ligáját, hét spanyol Szuperkupát, valamint három-három európai Szuperkupát és klubvilágbajnokságot nyert a katalánokkal.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.