Az oroszok állítják, Tokióban „megölték” két klasszisukat

A tokiói olimpia egyik legváratlanabb eredményét hozta szombaton a ritmikus gimnasztikázók egyéni versenye: az ötkarikás játékokon huszonöt év után nem orosz győztest avattak, hanem az izraeli Linoy Ashram fejére került a korona. Aki az utolsó gyakorlatában elejtette a szalagot, miközben a topfavorit, 14-szeres világbajnok Dina Averina egyik szerrel sem hibázott. Az oroszoknál hatalmas a felháborodás.

2021. 08. 07. 19:50
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Ritmikus gimnasztikában a pontozók »megölték« az oroszokat, Dina és Arina Averinát, és első helyre kihozták az izraeli Ashramot” – ezzel a mondattal vezeti fel a legismertebb orosz sportlap, a Szovjetszkij Szport a tudósítását, amelynek már a címe is az, hogy „Egyértelmű tokiói gyilkosság”.  Nos, az biztos, hogy a pontozóbírók ítélete hatalmas vihart kavart.
 

A végeredményre nem lehetett számítani, a kérdés inkább előzetesen az volt, hogy az Averina ikrek közül melyikük győz majd. A selejtező is ezt sejtette: itt Dina végzett az első helyen, a négy gyakorlatára 106,300 pontot kapott, a második helyen Arina 106,175 ponttal zárt, míg a harmadik helyen végző izraeli Linoy Ashram 103,100 pontot kapott.
 

Ám ami a lényeg, a döntő végeredménye a következő: 1. Linoy Ashram 107,800; 2. Dina Averina 107,650, 3. Alina Harnasko (fehérorosz) 102,700, 4. Arina Averina (102,200). Arina a végén szalaggal nagyot hibázott, de addigra már nagyon megviselte, hogy alacsonyabb pontszámokat kap, mint előző napon. Nővére viszont egyik szerrel sem rontott, ezúttal mégis kevesebbre értékelték, mint Ashramot, Az utolsó szerrel az izraeli versenyző azonban nagyot hibázott, elejtette a szalagot. Dina Averina utána következett, és a pontszámán sokáig tanakodott a zsűri. Amikor a pontozók meghozták a döntésüket, az jött ki, hogy Ashram az olimpiai bajnok.

 

Pedig ilyen hibával elméletileg nem lehetne olimpiát nyerni:

 

A dobogósok: Dina Averina, Linoy Ashram és Alina Harnasko 

Fotó: Ashley Landis

A 13-szoros világbajnok Dina Averina utóbb nem is tagadta a bosszúságát, szerinte végig arra ment ki a játék, hogy megveressék őt és testvérét, mert már túl sokat nyertek. Arina Averina négyszeres világbajnok, míg az ikrekhez hasonlóan 22 éves Linoy Ashramnak a világbajnokságokról csak ezüst- és bronzérmei vannak.
 

S ebben a pontozásos sportágban nem szoktak az egyik napról a másikra így változni az erőviszonyok. Az oroszoknak pedig azért is fájó a tokiói végeredmény, mert legutóbb az 1996-os atlantai olimpián esett meg, hogy nem ők nyerték meg a ritmikus gimnasztika egyéni aranyérmét.

– A tokiói olimpia ma veszélyes precedenst teremtett a ritmikus gimnasztika és talán a sport történetében azzal, hogy az nyert, aki hibázott, és aki hibátlanul teljesített, az veszített – mondta az oroszok 2004-es olimpiai bajnoka, Alina Kabajeva. Sokakkal együtt ő is azon a véleményen van, hogy a bírókat az vezérelte, ne orosz győzelem szülessen.

 

Az orosz ritmikus gimnasztika „nagyasszonya”, Irina Viner-Uszmanova szerint gyalázat, ami most történt, és ilyen bíráskodással a sportág megássa a sírját, kikerülhet az olimpiai programból.

 

A rúdugrás kétszeres olimpiai bajnoka, Jelena Iszinbajeva úgy fogalmazott, hogy sokkolták a történtek, és amikor kiderült, hogy nem Dina Averina győzött, vele együtt ő is sírva fakadt.

 

 


 

(Borítókép: Az orosz Dina Averina szalaggyakorlata az egyéni összetett verseny döntőjében az Ariake Tornaközpontban.  Fotó: MTI/AP/Ashley Landis
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.