Magyar trónkövetelőkkel rajtol el a Bundesliga új idénye

Igazi rangadóval kezdődik meg pénteken a Bundesliga új idénye, az egyik trónkövetelő, a Mönchengladbach fogadja a legutóbbi kilenc bajnokság aranyérmesét, a Bayern Münchent. A német sajtó szerint a bajorok most sebezhetővé váltak, és a három magyart is felvonultató RB Leipziget tartja a legesélyesebbnek a trónfosztó szerepére. Ebben a ligában szerepel a legtöbb magyar futballista, akik már mind tekintélyt és nevet szereztek maguknak, az egyetlen kivétel Novothny Soma, aki az újonc Bochum tagjaként nagy harcra kényszerül majd a játékpercekért.

2021. 08. 13. 6:40
Würzburg Kickers - SC Freiburg
Fotó: DANIEL KARMANN
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bayern München zsinórban tizedszer, vagy sikerrel jár egy trónkövetelő – ez a nagy kérdés a Bundesliga hétvégi rajtja előtt. A bajorok hegemóniája már-már egyhangúvá teszi a német élvonalat, ám most egységes az a vélemény, hogy megtörhetővé vált az egyeduralom, komoly az esély arra, hogy végre egy másik klub csapata veheti át az idény végén a salátástálat, ám mielőtt beleélnénk magunkat ebbe a képbe, nem árt emlékezni arra, hogy tavaly és tavaly előtt ugyanezt a prognózist vázolta fel a német szaksajtó, a vége pedig a Bayern megkérdőjelezhetetlen aranyérme lett.

A kérdés nyilván az, hogy melyik csapat vihetné végre ezt a bravúrt, és ha elmélyedünk az esélylatolgatásokba, akkor számunkra, magyarokra nézve hízelgő véleményt hámozhatunk ki: az RB Leipzig a legígéretesebb trónkövetelő. Sőt, a Bundesliga honlapja egyenesen azt írja, hogy a trónfosztás kulcsembere de fontos záloga lesz további kiegyensúlyozottan magas szintű teljesítménye, valamint berobbanása a német élvonalba. Utóbbit egyébként minden médium új igazolásként kezeli annak ellenére, hogy 2020 vége óta a lipcsei klub alkalmazottja, ami érthető, hiszen makacs sérülése miatt csak a múlt héten léphetett pályára először tétmérkőzésen. 

 

Fotó: Hendrik Schmidt

 

A Bild azt hangsúlyozza, hogy a Leipzig kapta a legutóbbi bajnokságban a legkevesebb gólt, így övé a mezőny legjobb védelme, ráadásul nagyszerűen tud kontrázni, és ez elég lehet a bajnoki címhez is. Szoboszlai esélyeit a sok játékpercre növelheti, hogy az osztrák válogatott Marcel Sabitzer nagyon szeretné követni Julian Nagelsman vezetőedzőt a Bayernhez, de csábítja őt az angol Tottenham is, ha megy, akkor szinte nem is lesz vetélytársa magyar válogatott középpályásnak. Fontos adalék, hogy az RB Leipzignek nincs még trófeája, tehát nem nyert sem bajnoki címet, sem Német Kupát, és sokak szerint jövő májusra ez biztosan megváltozik.

Kérdés persze, mire alapozzák az elemzők a Bayern München visszaesésének a lehetőségét. A Bild szerint hat klubnak is erősebb a kerete a bajorénál, amit úgy árnyalhatunk, hogy a kezdőcsapata mindenkit ver, az világklasszis, de utána valóban nem acélos a választási lehetőség. Az öt klub egyébként a Dortmund, a Leipzig, a Mönchengladbach, a Leverkusen és a Wolfsburg a lap szerint, amely arra is felhívja a figyelmet, hogy Münchenből távozott Javi Martínez, és Jérôme Boateng, a védekezés három oszlopa, akik már a 2013-ban Bajnokok Ligáját nyert Bayernnek is a kulcsjátékosai voltak. És az sem közömbös, hogy mindhármuknak lejárt a szerződése, a bajor klub nulla eurót kapott értük, így nem csoda, hogy nem is tudott olyan futballistát igazolni, akinek a neve hallatán felkapnánk a fejünket.

Julian Nagelsman szemtelenül fiatal a világ egyik legerősebb klubjához, mindössze 34 esztendős, és ennek megfelelően ötéves szerződést kapott Münchenben, ami ott nem mondhatni szokásosnak, de a feladata nem kicsi: korszakot kell megalapoznia. Ő egyébként ezt boldogan vállalta, hiszen Bajorországban született, fanatikus Bayern-szurkolóként cseperedett fel. Még nem töltötte be az ötödik életévét, amikor felhívta a klub ajándékboltját, és a telefonban azt hajtogatta, Lotoma mezét szeretné megrendelni, és a bátyja segítette ki a megzavarodott ügyfélközpontost azzal, hogy az öccse Lothar Matthäust akar mondani…

A Leipzig magyarjairól már szóltunk, de szerencsére a Bundesliga rajtján más honfitársunkra is muszáj figyelmet szentelnünk. A Freiburgban nagyszerű szezont zárt májusban nyolc góllal és hét gólpasszal, a német sajtó szerint ezzel berúgta az ajtót a Bundesligában, és most be is léphet rajta, ha a fejlődése töretlen marad, a klubja egy év múlva busás haszonnal adhatja el magasabb szintre. Az újonc Bochum magyarjáról nem sok biztatót találni, neki bizonyára keményen meg kell harcolnia minden lehetőségért, ráadásul a csapat bennmaradásért folytatott harca jelenleg lehetetlen küldetésnek tűnik. 

Legutóbb a Mainz sikeresen teljesítette ezt a küldetést, amelyben a 33 éves komoly részt vállalt. Ő valószínűleg továbbra is a kezdőcsapat és a kispad között billeg majd, de a szurkolók szerint a szerepe ezen túlmutat, mert ő a klub arca, igazi példakép, aki sohasem hagyja legyőzni magát, így lehet, hogy a jelentősége nagyobb lesz az öltözőben, mint a pályán. A csapat várhatóan most is a bennmaradásért küzd majd, az esélyeit pedig növeli, hogy a Bochum és a Fürth sokkal gyengébbnek tűnik nála.

 

Fotó: Sebastian El-Saqqa

 

Duplán találunk magyar érdekeltséget Berlinben: a Hertha vezetőedzője a védelem egyik biztos tagja pedig a fia, Dárdai Márton, utóbbinak biztos a helye a csapatban. Előbbinek pedig nyilván jól jött, hogy a téli beugrás után most beleszólása lehetett a keret kialakításába.

A német kormány egyébként a héten hozott döntést, amely szerint a stadionokba a lehetséges nézőszám ötven százalékát, de legfeljebb 25 ezer szurkolót lehet beengedni, ami a Bundesligában anyagilag óriási érvágás, mert itt a jegybevétel komoly szelete a költségvetésnek. Ez a magyarázata annak, hogy a klubok roppant óvatosan költekeztek, nem igazoltak sztárokat. Pedig az igény továbbra is óriási, a Dortmund például több mint százezer jelentkezőből sorsolta ki azt a 25 ezret, aki ott lehet a Frankfurt elleni idénynyitón. Ebből ráadásul csak ezer lehet olyan, aki friss teszttel igazolja a védettségét, mindenki más csak beoltott lehet.

Ilyen időket él manapság a Bundesliga is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.