Lúzerkusennek csúfolják, de a magyarokat eddig nagyon elverte

Zinedine Zidane fantasztikus, kapáslövésből született góljáról és a César kapus sérülése miatt csereként pályára lépett Iker Casillas bravúrvédéseiről maradt elsősorban emlékezetes a 2002-es Bajnokok Ligája-döntő. Szokták mondani, hogy a vesztesekre senki sem emlékszik, de a Real Madrid által azon a meccsen 2-1-re legyőzött Bayer Leverkusen, amely csütörtökön a Ferencváros ellenfele lesz az Európa-liga csoportkötében, nem erősíti ezt a szabályt.

2021. 09. 15. 7:29
SOCCER-CHAMPIONS LEAGUE-MADRID-LEVERKUSEN
Bayer Leverkusen's midfielder Michael Ballack (L) fights for the ball with Real Madrid's Luis Figo during the Champions League final opposing Real Madrid to Bayern Leverkusen, 15 May 2002 in Glasgow. AFP PHOTO DAMIEN MEYER (Photo by Damien MEYER / AFP) Fotó: Europress/AFP/Damien Meyer
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A futballban nem mindig kapod meg azt a jutalmat, amit megérdemelnél, és ezt nálunk jobban senki sem tudja” – nyilatkozta a glasgow-i Hampden Parkban 19 éve rendezett döntő után a Leverkusen csalódott edzője, Klaus Topmöller. Igaza volt, azon a meccsen nem érdemelt vereséget a Leverkusen, amely Raúl korai góljára gyorsan válaszolt Lúcio révén, Zidane klasszis megmozdulására viszont már nem tudott, hiába szögezte a kapuja elé a Realt, és harcolt elkeseredetten az egyenlítésért.

Topmöller szavai ugyanakkor nemcsak a BL-ezüstnek szóltak, hanem a Leverkusen teljes 2001–2002-es idényének, amelyben a Bundesligában és a Német Kupában is a második hely lett az övék. 

Tizenegy napon belül harmadszor akasztottak ezüstérmet a játékosok nyakába – akkor születtek meg a „Lúzerkusen”, „Vizekusen”, „Neverkusen” gúnynevek nyelvjárástól függően.

A Bayer gyógyszergyár 170 dolgozója levélben kérte a sportegyesület megalapítását 1904-ben, tehát immáron közel 120 éves klubról van szó, amely azonban egy Német Kupa (1993) és UEFA-kupa sikert (1988) leszámítva soha nem nyert semmit. Ellenben a leverkuseni ezüstgyár túlteljesítette a tervet: ötször volt második a Kölnhöz közel eső város klubja a Bundesligában, háromszor a hazai kupában és egyszer ugye a BL-ben is.

Ha a győzelem nem, a jó üzleti érzék mindig is erénye volt a Leverkusennek. A klub átigazolási filozófiájának alappillére, hogy lecsap a viszonylag könnyen megszerezhető, nagy potenciállal bíró játékosokra. Így került a csapathoz a keletnémet Ulf Kirsten is az ország újraegyesítése után, s lett belőle a klub gólrekordere 220 találattal. 

Michael Ballack és Zinedine Zidane csatája a 2002-es BL-dömtőben Fotó: Europress/AFP/Damien Meyer

A 2002-es csapatban veteránként még ő is ott volt, de tele volt hasonlóan ügyes vételekkel a BL-döntős keret. Úgymint a Kaiserslauterntől fiatalon elcsábított Michael Ballack, az Európában Leverkusenben bemutatkozott Lúció és Emerson, vagy a Real Madrid után második esélyt kapott Zé Roberto.

Ott volt abban a csapatban Zoltan Sebescen is, aki szerbiai magyar felmenőkkel rendelkezik, és Bicskei Bertalan hívta volna a magyar válogatottba. A jobbhátvéd nem zárkózott el ettől, de jelezte, ha van lehetősége bekerülni a német válogatottba, az élvez elsőbbséget nála. Nem sokkal később meg is kapta a német meghívóját, igaz, egy Hollandia elleni meccsen mindössze 45 perc jutott neki a válogatottban, miután két gólt is az ő oldaláról kapott a csapat.

Sebescen a 2002-es BL-döntőn kezdő volt, de a második félidő közepén átadta a helyét Kirstennek, amikor már nagyon kellett volna az újabb egyenlítő gól a Leverkusennek. A manapság a Decathlonnál dolgozó Sebescen a Kickernek így emlékezett vissza arra az időszakra: 

Nagyon sok balszerencsénk volt abban az idényben, de kétségkívül a klub történetének egyik legnagyszerűbb éve volt.

Ami a 2002-es balszerencsét illeti, bizonyos szempontból a BL-döntőnél is fájóbb lehetett, ahogy a német bajnoki címet elveszítették. Amikor már csak három mérkőzés volt hátra, Lisztes Krisztián lökte a mélybe a 24. forduló óta éllovas Leverkusent, ugyanis a Werder Bremen az ő nagy góljának is köszönhetően 2-1-re legyőzte a piros-fekete csapatot, amely utána Nürnbergben is kikapott 1-0-ra. 

Így lett két forduló alatt az ötpontos előnyből egypontos hátrány a Dortmunddal szemben, amely célba is ért az első helyen.

A magyarok ellen azért szebb élményei is lehetnek Leverkusen-drukkereknek. A német klub eddig egyszer nézett szembe NB I-es ellenféllel, és 1994-ben az UEFA-kupa második fordulójában otthon 5-0-ra, Budapesten 2-0-ra győzött az Illés Béla és Pisont István fémjelezte Honvéd ellen. Nem bánnánk, ha a Fradi most ennél nagyobb harcra késztetné a gyógyszergyáriakat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.