időjárás 3°C Balázs 2023. február 3.
logo

Megint faképnél hagyták az egyik legsikeresebb magyar úszóedzőt

Magyar Nemzet
2021.09.10. 17:54 2021.09.10. 18:01
Megint faképnél hagyták az egyik legsikeresebb magyar úszóedzőt

A világbajnoki negyedik helyezett és többszörös Eb-érmes úszó, Késely Ajna elköszönt eddigi edzőjétől, Turi Györgytől, derült ki az SzPress Hírszolgálat információjából. Késely azzal a Bernek Péterrel áll össze, aki edzőként teljesen rutintalan, hiszen a napokban jelentette be sportolói pályafutása végét, másrészt korábban szintén otthagyta Turit.

A huszadik születésnapját ma ünneplő Késely Ajna edzője az elmúlt közel kilenc évben Turi György volt, így vele érte el pályafutása eddigi legnagyobb sikereit, kezdve a junior világbajnoki és ifjúsági olimpiai bajnoki címekkel.

Ezeknek is köszönhetően Késelyt a magyar úszósport egyik legnagyobb reménységének tartották, s ezt igazolták a felnőtt világversenyeken elért kezdeti eredményei: a 2018-as galsgow-i Eb-n két ezüst- és egy bronzérmet szerzett, a  2019-es vb-n 400 gyorson új országos csúccsal lett negyedik.

– Ajna elismerte, hogy minden eddigi sikerét nekem és az edzőtársaimnak köszönheti, mostanra viszont megérlelődött benne a váltás gondolata, elhatározása erős, az a jövőkép pedig, amit Bernek tárt elé, vonzó és biztató – nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak a Kőbánya SC 65 éves vezetőedzője, Turi György, aki azt is jelezte, ő legalább a jövő évi vb-ig vállalta volna Késely felkészítését, a nyugdíjra addig nem is gondolt.

Késely a 2019-es vb-n még nagyszerű formában úszott Fotó: Kovács Tamás

Bár Késely az eddigi eredményeit mindenképpen Turinak köszönheti, nem árt megjegyezni, hogy 2019 óta megrekedt a fejlődése, ami persze a koronavírus-járvány negatív hatásaival is összefüggésbe hozható. Mindenesetre az idei Eb-n és a tokiói olimpián is elmaradt egyéni legjobbjaitól, az ötkarikás játékokon egyik számában sem jutott döntőbe, talán ezért is érezhette úgy, hogy új útra kell lépnie.

Turi György nem először került hasonló helyzetbe, karrierjének talán legfájdalmasabb válása az volt, amikor 2014-ben Cseh László hagyta ott, aki aztán Plagányi Zsolttal összeállva megújult, és sokak meglepetésére aranyérmes lett a 2015-ös vb-n.

Késely leendő edzője, Bernek Péter is Turi korábbi tanítványa volt, és ő ugyancsak 2014-ben döntött a váltás mellett. Másfél hónappal később érte el pályafutása legjobb eredményét, amikor aranyérmes lett a rövidpályás vb-n. Az idő rövidsége miatt ebben bizonyára Turi munkája is benne volt még, de Bernek, aki a napokban jelentette be visszavonulását úszóként, úgy emlékezett vissza, hogy nem hitt már a Turi-vezette felkészülésben:

2014-ben az Eb-negyedik hely nagy csalódás volt, az már olyan év volt, hogy tudtam, váltani fogok. Mentálisan nem voltam a topon, nem hittem abban a felkészülésben, aztán átkerültem a BVSC-be. Segítettek visszanyerni az önbizalmamat, nagyon hittek bennem, pedig tényleg a padlón voltam. Utána megmutattuk, hogy mire lehetünk együtt képesek.

Hogy mi következhet ezután, arról Turi a következőket mondta az SzPressnek:

– A mai úszósportban nincs röghöz kötöttség, aki menni akar és a biztos helyett a bizonytalant választja, azt sem hagyja magára a szövetség, mert elemi érdeke, hogy az igazán értékes versenyzők ne kerüljenek kilátástalan helyzetbe. Feltehetően arról is gondoskodni fognak, hogy Ajna új edzőjének is meglegyen az anyagi biztonsága. Az átigazolási időszak kezdetétől még több mint három hónap választ el, így valószínűleg az fog történni, amennyiben Ajna nem visszakozik, hogy az év végéig egyesületen kívüli versenyzőként áll majd rajthoz. Ehhez viszont a szövetség hozzájárulása is kell, a helyzet egyedi elbírálása, amely elsősorban Wladár Sándor elnök és Sós Csaba szövetségi kapitány döntési hatáskörébe tartozik.

Turi hozzátette, Késely olyan alapokkal és tudással rendelkezik, amelyből profitálva az utódja akár biztos kézzel is vezetheti az edzéseit, más lapra tartozik viszont, hogy ahhoz mit tud hozzátenni.

Némi keserűséget ki lehet érezni a szavaiból, ami teljes mértékben érthető. Ugyanakkor úgy illik, hogy az utód is megkapja az esélyt a bizonyításra.

Láttunk már példát arra, hogy rutintalan edző, korábbi versenytárs vette át egy magyar úszó felkészülését, és ez hozott új lendületet a karrierjébe. A legismertebb Hosszú Katinka és Shane Tusup története, de Verrasztó Dávid és Molnár Ákos közös munkája is pozitív példa.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.