A versenyigazgató rendet tett Alonso és Räikkönen között

A két veterán Formula–1-es világbajnok, Fernando Alonso és Kimi Räikkönen nagy csatát vívott egymással a középmezőnyben vasárnap az Egyesült Államok Nagydíján. A csetepatéból utóbbi került ki győztesen, amit a spanyol pilóta nagyon nehezen fogadott el, a futam során és azután is panaszkodott, mivel úgy érezte, finn vetélytársa szabálytalanul előzte meg. Michael Masi versenyigazgató most rendet kettejük között.

Magyar Nemzet
2021. 10. 26. 11:22
Formula One Grand Prix of the US
epa09537179 Spanish driver Fernando Alonso (L) of Alpine and Finnish driver Kimi Raikkonen of Alfa Romeo Racing in the drivers' press conference of the Formula One Grand Prix of the US at the Circuit of The Americas in Austin, Texas, USA, 21 October 2021. EPA/Mark Sutton / POOL Fotó: Mark Sutton / POOL
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Külső szemmel igencsak szórakoztató csatát vívott egymással Fernando Alonso és Kimi Räikkönen Austinban (egy ponton össze is ért a két autó), belülről viszont ezt nem így élték meg, legalábbis a spanyol pilóta biztosan nem. Az Alfa Romeo veteránja a pályán kívül előzte meg az Alpine világbajnokát, így Alonso szerint szabálytalan volt a manőver, és rádión követelte, hogy Räikkönen adja vissza a pozíciót. Ez nem történt meg, mivel Alonso az előzés előtt leszorította a pályáról a finnt, így a versenybírák Räikkönen mellé álltak.

Igen ám, csakhogy Alonso később két hasonló ügybe is belekeveredett Räikkönen csapattársával, és mindkét esetben a vétkesnek ítélt versenyzőnek vissza kellett engednie maga elé ellenfelét; egyszer Antonio Giovinazzi, másszor Alonso tett így. A kétszeres vb-győztes éppen ezért nem értette, hogy a finnek miért „kegyelmeztek meg” a versenybírák, átláthatatlan szabályalkalmazásról beszélt.

– Amikor elmentem Antonio mellett, úgy éreztem, hogy rendben volt az előzés, bár későn fékeztem, és elvétettem a kanyarbejáratot. Aztán szóltak, hogy adjam vissza a helyet neki. Elfogadtam, hogy ez a helyes döntés, mert túl későn fékeztem, és előnyös pozícióba kerültem a pályaelhagyással – magyarázta Alonso. – Sajnos sok időt veszítettem, hiszen mire visszaadtam neki a helyem, addigra már három másodperccel előtte jártam. De megértettem, hogy vissza kell őt engednem magam elé, ahogy azt később ő is megtette egy ugyanilyen esetben. Kiminek viszont nem kellett, ezért furcsa ez a helyzet. Én nem próbáltam bizonyítani semmit az előzéssel, csak a felzárkózás volt a célom, hogy meglegyen a tizedik hely. Természetesen tiszteletben tartom a FIA (Nemzetközi Automobil-szövetség) döntéseit – tette hozzá a negyvenéves pilóta, aki végül műszaki hiba miatt be sem fejezte a versenyt.

Michael Masi versenyigazgató ugyanakkor kiállt a döntés mellett, elmagyarázta, hogy Räikkönen miért tarthatta meg a helyét.

– Nem hallottam Fernando rádióüzeneteit, de megértem, hogy frusztrált. Marginális döntés született a közte és Kimi között történt előzés kapcsán, a legközelebbi értekezleten egyeztetni fogunk az összes pilótával az ilyen szituációkról. Én úgy látom, hogy két része van a történteknek, az egyik az előzés, a másik pedig a pályáról való leszorítás.

A versenyigazgató egy felvetésre válaszul elmondta, nagyobb vétségként tekintettek Räikkönen leszorítására, mint arra, hogy ő pályát elhagyva előzött, így úgymond az egyik eset felülírta a másikat.

– Ezt a két elemet vizsgálták meg, s így született meg a döntés, hogy maradjon mindenki a helyén. 

A borítóképen: Fernando Alonso (balra) és Kimi Räikkönen az Egyesült Államok Nagydíját megelőző sajtótájékoztatón. Fotó: EPA/Mark Sutton

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.