Pekingből kell elindulni a kínai fővárosba vezető rögös úton

Csütörtökön megkezdődik a rövid pályás gyorskorcsolyázók olimpiai kvalifikációs sorozata a jövő évi téli olimpiára.

2021. 10. 20. 17:20
Rövidpályás gyorskorcsolya Eb Fotó: Illyés Tibor
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három éve Phjongcshangban férfi rövid pályás gyorskorcsolyaváltónk Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Knoch Viktor, Burján Csaba összeállításban nyerte meg Magyarország első téli olimpiai aranyérmét, ez belénk vésődött; de az ma már kevésbé köztudott, hogy a négyes a kvótát nehezen szerezte meg. Olyannyira, hogy a kvalifikáció utolsó futamában a mieinknek nem a saját kezükben volt a sorsuk, a kazahok ki is pöckölhették volna őket az utolsó, nyolcadik kvótáért folytatott küzdelemben. (Más kérdés, hogy végül a kazahok is elindulhattak Dél-Koreában a doppingügyeik miatt elmeszelt oroszok váltója helyett.)

Az efféle izgalmaktól eltekintenénk a jövő évi pekingi olimpia előtt, erre pedig a sportágban csütörtökön kezdődik meg a kvalifikáció, éppen a kínai fővárosban. Knoch már visszavonult, Burján pedig a hazai válogatón mutatott gyengébb teljesítménye miatt nem került be az utazó csapatba, de az olimpiáról nem maradt le végérvényesen. Most, valamint a jövő heti nagojai világkupán azonban a Liu fivérek mellett az amerikai születésű, 1000 méteren ötkarikás ezüstérmes Krueger John-Henry van a csapatban, továbbá három fiatal: a 19 éves Nógrádi Bence, a 18 éves Jászapáti Péter és a 21 éves Tiborcz Dániel. Nagy kérdés, hogy közülik ki lesz a váltó negyedik tagja, s egy rutintalan versenyző bevetése kétségkívül hordoz kockázatot.

A nőknél Jászapáti Petra, Bácskai Sára Luca, Kónya Zsófia, Sziliczei-Német Rebeka, Somodi Maja és Somogyi Barbara alkotja a csapatot, s mivel Phjongcshangban negyedik volt a női váltónk, fiatalítás ide vagy oda, a cél itt is a kvótaszerzés. Az egyéni távokon (500, 1000, 1500 méter) három-három indulási helyet lehet szerezni, s a férfiaknál egyértelmű, hogy csak a maximális kilenc kvóta az elfogadható. A jövő évi olimpián már műsoron lesz a vegyes váltó is, s ebben is vérmes reményeink vannak. Az olimpiára mindenesetre egy nemzet maximum öt férfi és öt női versenyzőt nevezhet be.

– Rendkívül nagy bravúr lenne, ha a maximális tíz helyet megszereznénk. A tervezett munkát elvégeztük, ezzel elégedettek lehetünk, így tiszta lelkiismerettel várjuk a rajtot – mondta el az MTI-nek Pekingből Bánhidi Ákos, a válogatott edzője és csapatmenedzsere. A szakember megjegyezte, hogy a koronavírussal kapcsolatos protokoll alaposan rányomja a bélyegét a hangulatra, mert mindenkinek adminisztrációs hegyeken kell túljutnia, a buborékban pedig a versenyzőket minden nap tesztelik.

Akárcsak Phjongcshangban, a pekingi olimpián is nyolc-nyolc férfi és női váltó indulhat az 5000, illetve 3000 méteres versenyben. Az egyéni számokban 500 és 1000 méteren 32, 1500 méteren pedig 36 fős lesz a mezőny, amely úgy alakul ki, hogy minden versenyző három legjobb eredménye számít a kvalifikációs pontversenybe. Az eddig csak a világkupaversenyek programjában szereplő, nekünk két vk-aranyérmet hozó vegyes váltóban – amelyben két-két férfi és nő indul 2000 méteren – az indulási jog kivívásához nem elég a legjobb nyolc között zárni a kvalifikációs sorozatban, az is kell, hogy az adott ország mindkét nemnél legalább két egyéni indulási jogot is szerezzen.

Miként már említettük, a kvalifikációs világkupa-sorozatban a pekingi vk-nyitány után egy héttel a japán Nagoja lesz a házigazda. A harmadik állomásnak Debrecen ad otthont november 18. és 21. között, majd a hollandiai Dordrechtben zárul a vk-sorozat november 25. és 28. között.

Borítóképünkön Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang. Fotó: MTI/Illyés Tibor

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.