Csak egyetlen szint hiányzik, jövőre azt is megugraná

Alexander Zverev karrierje legjobb évét zárta, hat trófeát szerzett és a világranglista harmadik helyén fejezte be a 2021-es idényt. Különösen az esztendő második felében nyújtott teljesítménye teheti bizakodóvá, hogy jövőre a Grand Slam-bajnokok táborába is belép.

2021. 11. 23. 6:32
Italy Tennis ATP Finals
6701499 Fotó: ALEXEY FILIPPOV
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alexander Zverev évek óta stabil éljátékosnak számít. Már húszévesen, 2017-ben a világranglista negyedik helyén zárta az idényt, és a top 10-ből nem is szorult ki azóta. 2018-ban megnyerte az évzáró világbajnokságot is, a versenynaptár négy legfontosabb tornáján, a Grand Slameken azonban rendre hamar elvérzett.

Túl nagy terhet helyeztem magamra. Sokan várták tőlem, hogy élen járjak a generációváltásban, pedig rendkívül ritka, hogy egy játékos húszévesen berobban, és azonnal Grand Slam-trófeát nyer. A GS-siker továbbra is célom maradt, de már nem görcsölök rá úgy ezekre a viadalokra, mint néhány évvel ezelőtt

 – nyilatkozta idén Zverev.

2020 áttörést jelentett: az Australian Openen lejátszotta első GS-elődöntőjét, majd a US Openen a fináléba is bejutott. Ott azonban kétszettes előnyből elbukott Dominic Thiem ellen, ami ismét felerősítette a kételyeket a német játékossal szemben.

Grand Slamet idén sem nyert, az év második felében azonban parádézott. Wimbledon óta hét tornán indult, ezek közül négyet megnyert, így a férfi teniszezők közül a legtöbb, hat ATP-szintű trófeát ünnepelhetett idén, miközben egyetlen döntőt sem veszített el. Novak Djokovicstól ő vette el az olimpiai bajnoki cím lehetőségét, miután szett- és breakhátrányból fordítva legyőzte a tokiói elődöntőben. A vasárnap véget ért ATP-világbajnokságot pedig úgy nyerte meg Zverev, hogy a döntőbe jutásért ismét a világelső szerbet, a fináléban pedig a ranglistán második helyezett Danyiil Medvegyevet győzte le.

– Tokióban egyszer csak összeállt a szervám, ami előtte Wimbledonban még a vesztemet okozta. Nagyszerű évet zártam, egyedüliként nyertem két mesterversenyt, olimpiai aranyérmes és világbajnok lettem. Egy szint hiányzik már csak, remélem, jövőre a Grand Slam-trófea is meglesz – fogalmazott Zverev, aki Torinóban zárta a versenyszezonját, a Davis-kupa világdöntője helyett már rápihen a 2022-es idényre.

Tavaly Medvegyev nyerte meg az ATP-világbajnokságot, arra a sikerre építve pedig idén megszerezte első Grand Slam-trófeáját is. Az idény második felében mutatott sorozat arra utal, hogy most már Zverev is valóban készen áll erre a szintlépésre.

Borítókép: Alexander Zverev (Fotó: Alexey Filippov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.