Legalább húsz úszót hallgatnak meg Turi György ügyében

Csütörtök délután először ülésezett a több úszó által lelki terror alkalmazásával, fizikai bántalmazással és szexuális zaklatással is megvádolt Turi György miatt összehívott bizottság, amelynek immáron a névsora is nyilvános. A vizsgálat decemberben zárulhat, addig a mesteredző felfüggesztette a szakmai alelnöki tevékenységét a Magyar Úszószövetségben (MÚSZ).

2021. 11. 18. 18:15
Turi György
Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint ismert, a 64 éves Turi György, akinek a felkészítése mellett olimpiai, világ- és Európa-bajnok magyar úszók születtek, azután került a figyelem középpontjába, hogy a korábbi tanítványa, azt mondta róla, lelki terrorban tartotta a versenyzőket. Ezután sorra léptek elő az egyre megbotránkoztatóbb történetekkel az úszók.

Kozma Dominik a hajánál fogva a vízből kirángatott sportolóról számolt be, Kiss Noémi a vécében agyba-főbe vert fiúról mesélt, Szepesi Nikolett újra megerősítette a traumákat, amelyekről korábban botránykönyvet is írt, Dara Eszter szexuális zaklatásról vallott, Reményi Diána a verbális bántalmazást rótta fel. Akadt azonban olyan volt Turi-tanítvány is, aki a védelmébe vette az edzőt, a 2000-ben Eb-győztes Batházi István tett így.

Turi György legelőször lapunknak nyilatkozva cáfolta, hogy megütötte volna Cseh Lászlót, de a vádak a beszélgetés óta sokasodtak meg, olyannyira, hogy már a MÚSZ sem mehetett el az ügy mellett szó nélkül. Múlt csütörtökön jelentette be a szövetség, hogy öttagú vizsgálóbizottságot állított fel, amelynek feladata, hogy jelentést készítsen a szóban forgó vádakról és Turi kifogásolt módszereiről.

A legújabb fejlemények szerint csütörtök délután ült össze először a korábban meg nem nevezett tagokból álló bizottság. A névsor a következő: dr. Ugrin Tamás ügyvéd (mint elnök), Danks Emese, a MÚSZ gyermekvédelmi bizottságának vezetője, kommunikációs szakértő, dr. Tausz Katalin szociológus, Becsky András, a MÚSZ alelnöke és Bohus Richárd olimpikon, világ- és Európa-bajnoki érmes, a sportolói bizottság elnöke.

Az első ülésen az a döntés született, hogy legalább húsz versenyzőt szeretnének meghallgatni, kívánság esetén a női úszókkal kizárólag a bizottság két hölgytagja beszélget majd. A testület személyesen kíván találkozni Turi Györggyel is, illetve akár személyes meghallgatásokon, akár írásban szeretne további véleményeket kapni közvetlenül nem érintett, ám az ügyre rálátó tanúktól (szülők, edzők, sportszakemberek).

A bizottság a tervek szerint akár már december közepére elkészülhet a jelentésével. Ennek elkészültéig Turi György felfüggesztette a szakmai alelnöki tevékenységét a MÚSZ-ban.

A testület a konkrét ügyön túl további javaslatokat kíván tenni a MÚSZ elnökségének az esetleges problémás edzői viselkedések, módszerek felderítésére, anonim sportolói és edzői kérdőívek összeállítására, az edzők rendelkezésére álló sportpszichológus alkalmazására.

Emellett a jelenleg is működő, bármelyik fiatal úszó számára élő bejelentési lehetőségen túl a gyermekvédelmi bizottság a jövőben végiglátogatja a fővárosi és vidéki klubokat, és elégedettségi felméréseket végez a versenyzők körében.

Borítókép: Turi György. Fotó: Teknős Miklós

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.