Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Liu Shaolin Sándor különleges születésnapi célba érései

Liu Shaolin Sándor 500 méteren szerzett világkupa-győzelemmel ünnepelte huszonhatodik születésnapját Debrecenben. Testvére, Shaoang a második helyen zárt.

2021. 11. 20. 17:58
LIU Shaoang; LIU Shaolin Sndor
Rövidpályás gyorskorcsolya világkupaverseny Debrecenben - Liuék révén kettős magyar siker 500 méteren Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szombaton négy egyéni számban osztottak érmeket a debreceni rövid pályás gyorskorcsolya-világkupaversenyen. A tét növekedése érződött a lelátón is: a magyar versenyzők komoly támogatást kaptak a szurkolóktól, de még kínai és dél-koreai drukkerek is helyet foglaltak a nézőtéren.

1500 méteren Liu Shaolin Sándor jutott be a döntőbe a huszonhatodik születésnapján, ott viszont a kanadai és a kínai csapatmunkával nem bírt, s végül a hatodik helyen, nem éppen tervezett módon ért célba.

Az idősebbik Liu fivér egy kizárás miatt végül az ötödik helyen zárt a távon, de így is csalódottan hagyta el a jeget. Krueger John-Henry sokkal boldogabb volt a kilencedik pozíciójával, ugyanis ezt a B döntőben aratott futamgyőzelemmel érte el. Liu Shaoangot az elődöntőben kizárták, összesítésben a huszadik helyen végzett. A vk-pontversenyben ezen a távon Liu Shaolin Sándor a 11., Krueger a 15., Liu Shaoang a 16. helyen áll az utolsó, dordrechti állomás előtt, egyikük helyét sem fenyegeti veszély az olimpia 36 fős mezőnyében.

500 méteren azonban még inkább volt ok a magyar örömre. Liu Shaolin Sándor a negyeddöntőben hihetetlen hajrával dobta be korcsolyája élét Gyenyisz Nyikisa elé, két ezredmásodperccel előzte meg a kazahot.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A két Liu fivér el is jutott a döntőig a legrövidebb távon, ott pedig egészen kényelmes helyzetbe kerültek, amikor a koreai rivális felborította mindkét kínait. Az utolsó körökben csak egymással csatáztak a magyarok, végül Liu Shaolin Sándor nyert, a pekingi verseny után immár másodszor az idei világkupa-sorozatban, és vezeti a pontversenyt. Liu Shaoang a második helyen zárt, Krueger John-Henry pedig ezen a távon is B döntőt futott, összesítésben a kilencedik lett – ők az ötödik–hatodik helyet foglalják el a rangsorban.

A leghosszabb távon a nők között B döntőbe jutott, ahol vagány taktikával a második körben ellépett a mezőnytől, azonban az utolsó előtti körben a többiek mind elmentek mellette, így a 13. helyen zárt. 

– Sose csináltam még ilyet, de most előre eldöntöttem, hogy megpróbálom. Hét körrel a vége előtt bíztam benne, hogy sikerülhet, de négy-öt körrel a vége előtt minden erő elszállt a lábamból, akkor már tudtam, hogy utolérnek. A 13. hely így is nagy szereplés, ezen a távon nem vártam azt sem, hogy B döntőbe kerülhetek – fogalmazott Jászapáti, aki a 21. pozícióba lépett fel a vk-pontversenyben, amelyben Sziliczei-Német Rebeka debreceni 27. helyével a 33. pozíciót foglalja el. Bácskai Sára, aki először indult az idei sorozatban ezen a távon, a 37. helyen végzett.

A leghosszabb után következett a legrövidebb táv: a nők között Kónya Zsófia volt érdekelt a negyeddöntőben, futamában a negyedik, összesítésben a 22. helyre jött fel a pontversenyben. Jászapáti ezen a távon a 14. helyen áll három vk-állomás után.

A férfi váltó elődöntőjében Liu Shaolin Sándor elesett, így a futamában negyedikként ért célba a magyar váltó, ám a versenybírók a bukást okozó holland váltót kizárták, a magyarokat pedig a vasárnapi döntőbe juttatták. A váltóban ezúttal Tiborcz Dániel korcsolyázott a Liu testvérek és Krueger mellett.

Borítókép: Liu Shaoang (balra) és Liu Shaolin Sándor kettős sikert ünnepelhetett Debrecenben (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.