időjárás 15°C Eliza, Eszter 2022. május 24.
logo

Ezért a Bayern München a legjobban működő klub a világon

Szalay Attila
2021.12.28. 21:05 2021.12.28. 21:18
Ezért a Bayern München a legjobban működő klub a világon

Közzétettek egy statisztikát, amely megmutatja, hogy az elmúlt húsz évben mely futballklubok költötték el a legtöbb pénzt a világon új játékosok vásárlására. Tanulság: a horribilis összegek nem egyenesen arányosak az eredményességgel.

„Kis pénz kis foci, nagy pénz nagy foci” – ki ne ismerné a Puskás Ferencnek tulajdonított híres idézetet, amelyet a labdarúgás örök igazságának tartanak sokan. Így volt ezzel a legnagyobb bajnokságok 12 topcsapata is, amelyek a magyar legenda egykori klubjának, a Real Madridnak a vezetésével le akarták fejezni a Bajnokok Ligáját áprilisban, hogy a saját szuperligájukat megalkotva még több pénzt keressenek – és ezáltal még nagyobb focit csináljanak az ígéret szerint.

A tradíciói, az eredményei és a gazdasági ereje miatt a Bayern Münchennek is alanyi jogon járt volna a meghívó a szuperligába, ám a bajorok már az elejétől nyilvánvalóvá tették, hogy nem áll szándékukban csatlakozni a sorozathoz, amely végül nem is jött létre, mivel az alapítók egy-két nap után visszavonulót fújtak az általános felháborodás láttán.

A Bayern vezetői már akkor azt hangsúlyozták, hogy a topklubok pénzügyi nehézségeire nem a még több pénz, hanem a megfontoltabb gazdálkodás lehet a megoldás. Becsületükre váljék, hogy Bajorországban nem bort isznak és vizet prédikálnak, hanem jó példával járnak elöl. A Transfermarkt által közzétett statisztika szerint a Bayern mindössze a 15. legtöbb pénzt költötte új játékosokra az elmúlt húsz évben, mégis az egyik legsikeresebb klub volt a nemzetközi porondon.

Persze a német rekordbajnok által a 2000–2001-es idény kezdete óta az átigazolási piacon elfüstölt 1,1 milliárd euró is horribilis összeg, de kevesebb mint feleannyi a lista első négy helyén szereplő klubok költekezéséhez képest. Íme a rangsor:

A legtöbb pénzt az orosz milliárdos, Roman Abramovics tulajdonában lévő Chelsea fektette futballistákba, és a 2,4 milliárd eurós költés kevesebb Bajnokok Ligája-győzelmet eredményezett, mint amennyit a Bayern elért az említett időszakban. Idén a londoni klub nyerte meg a legrangosabb európai kupát, amelyben 2012 után másodjára ért fel a csúcsra, a müncheniek viszont 2001-ben, 2013-ban és 2020-ban is nyertek.

A teljes toplistán csak két csapat van, amely eredményesebb volt a BL-ben a Bayernnél az elmúlt húsz évben: a 2000–2001-es idény óta öt aranyérmet szerző Real Madrid és a négyszer révbe érő Barcelona. Nem véletlen azonban, hogy épp e két klub volt a szuperliga legkitartóbb szorgalmazója, hiszen úsznak az adósságokban, a katalánok emiatt veszítették el ikonjukat, Lionel Messit a nyáron.  

Mindkét spanyol gigász 2,2 milliárd eurót költött igazolásokra, amivel a rangsor harmadik helyén állnak holtversenyben.

A BL-győzelmek számával arányosítva a második helyezett Manchester City a leggyengébben teljesítő klub. Az Egyesült Arab Emírségekből származó tulajdonosi körrel rendelkező csapat 2,3 milliárd eurót fizetett új labdarúgókért, de még egyszer sem nyerte meg a BL-t. Döntőt is csak egyszer játszott, amelyet idén veszített el a Chelsea ellen 1-0-ra.

A top 15-öt tekintve máris a középmezőnyben van a Paris Saint-Germain, amely csak tíz éve, 2011-ben lett igazán tehetős együttes, amikor katari pénzt pumpáltak a francia sportszervezetbe. A vizsgált időszaknak tehát a fele is elég volt a PSG-nek ahhoz, hogy az 1,7 milliárd eurós költésével, az olasz Internazionaléval holtversenyben a hetedik helyen álljon.

Ehhez az is kellett, hogy a világ jelenlegi két legdrágább igazolása Párizsban landoljon: Neymarért 222 millió eurót, Kylian Mbappéért 145 milliót fizetett a PSG. Az eredmény? Eddig nulla BL-győzelem, egy ezüstérem 2020-ból. Abból az évből, amelyben épp a Bayern München ellen veszítette el a finálét.

Ezzel szemben a bajorok megfontoltságára jellemző, hogy az elmúlt évek legjobb gólvágóját, Robert Lewandowskit 2014-ben ingyen szerezték meg a hazai rivális Borussia Dortmundtól.

Nem mindig a nagyobb pénz garantálja a nagyobb focit.

Borítókép: Robert Lewandowski a Bayern München mezében (Fotó: Martin Meissner)