Puskás, Kubala, Czibor és társaik ereklyéi a Győri Nemzeti Színházban

A magyar labdarúgás legendás, ötvenes évekbeli korszakáról nyílt tárlat Győrben a Széchenyi István Egyetem és a Győri Nemzeti Színház együttműködésének köszönhetően. A kiállításon olyan relikviák tekinthetők meg, amelyek nem csak a futballszurkolók számára érdekesek.

2021. 12. 15. 10:24
Fotó: CSAPO BALAZS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Igazi futballereklyék tekinthetők meg A magyar labdarúgás aranykora – az Aranycsapat, Puskás, Czibor, Kocsis, Kubala című, a Széchenyi István Egyetem és a Győri Nemzeti Színház gondozásában megvalósult kiállításon, amit szombaton nyitottak meg a Puskás című musical premierjéhez kapcsolódóan a győri színházban. A január 15-ig látogatható tárlaton megcsodálható többek között az 1954-es berni világbajnoki döntő labdája, Puskás Ferenc olimpiai aranyérme és Czibor Zoltán vb-ezüstje. Látható az a zászló is, amit az angolok adtak a magyar válogatottnak 1954-es budapesti, 7-1-es vereségükkor, vagy az a tál, amit a Real Madrid nevében Puskás nyújtott át Kubala Lászlónak utóbbi barcelonai búcsúmeccsén.

Kovács Barnabás volt barcelonai főkonzul megnyitó beszédében felidézte: a kiállítást először 2018-ban a katalán nagyvárosban mutatták be, és azért hozták Győrbe, mert Balogh Balázzsal, a Puskás Intézet igazgatójával úgy vélték, hogy a tárlat és a musical erősítik egymást. Beszélt arról is, hogy Barcelonában igazán sikeres munkát a sportdiplomáciával lehetett elérni, s ebben nagy segítség volt Kubala, Kocsis Sándor és Czibor Zoltán ottani kultusza. E terület fontosságát felismerve indított a Széchenyi István Egyetem Európában elsőként sportdiplomácia-képzést.

Balogh Balázs hozzátette: a látogatók a kiállítás tárgyai által betekintést nyerhetnek a magyar futball aranykorszakába. Emlékeztetett rá, hogy nagy anyaggal rendelkeznek az Aranycsapatról, elsősorban Puskás Ferencről, de több olyan darabot, relikviát is sikerült megszerezniük más játékosoktól, amelyeket szívesen mutatnak meg a nagyközönségnek.

Szöllősi György, a Nemzeti Sport főszerkesztője, a magyar futball és a Puskás-ügyek nagykövete azt mondta: a kiállítás és a darab ugyan a múltat elevenítik fel, de az új generációknak üzennek velük. Megemlítette az Aranycsapat Győrhöz kapcsolódó szálát, nevezetesen, hogy a középcsatár Hidegkuti Nándor a hatvanas években edzőként bajnoki címig és BEK-elődöntőig vezette az ETO-t.

Dézsi Csaba András győri polgármester úgy fogalmazott: nincs magyar ember, aki ne csodálná az Aranycsapat teljesítményét, majd reményét fejezte ki, hogy évtizedek múlva a mai kor történéseit is úgy fogják megénekelni, mint azét a válogatottét. Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő kifejtette: a megyeszékhely az ország egyik gazdasági, kulturális és oktatási központja, s a Széchenyi István Egyetem révén regionális kisugárzással bír.

Budapest és Szeged után Győr a harmadik város, ahol a Puskás musicalt kőszínházban mutatták be. Ezzel kapcsolatban Bakos-Kiss Gábor, a Győri Nemzeti Színház igazgatója elmondta, hogy a tárlat hozzájárul a darab népszerűsítéséhez. Szente Vajk rendező azt hangsúlyozta: kézzelfoghatóvá próbálták tenni az Aranycsapat korát azáltal, hogy elmesélik Puskás Ferenc történetét. Szabó László producer, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke arról beszélt, hogy 21 előadást tartanak Győrben. „Ez a musical nem a futballról, hanem rólunk, a mi történelmünkről, magyarságunkról szól. Arról, mit tartunk a legfontosabb értékeknek akkor, amikor magunkról mint nemzetről beszélünk” – emelte ki.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.