időjárás 3°C Karola, Károly 2022. January 28.
logo

Száz éve született az örökös gólkirály

Magyar Nemzet
2022.01.14. 18:35 2022.01.14. 18:44
Száz éve született az örökös gólkirály

Emlékkiállítás nyílt a Fradi Múzeumban Deák „Bamba” Ferencről abból az alkalomból, hogy a magyar labdarúgás legendás alakja száz évvel ezelőtt, 1922. január 16-án született. A felejthetetlen középcsatár az 1945–46-os idényben máig élő rekordként 66 találattal lett gólkirály.

Deák Ferenc pályafutása, miként megannyi kortársáé, kész regény. Állítólag kapusnak készült, ám egyszer egy lövés úgy találta fejen, hogy az eszméletét vesztette, ami után a szülei el akarták tiltani a futballtól. A tehetsége mégis utat tört – csatárként. Fradi Múzeumban tegnap megtartott megnyitón Tobak Csaba, a múzeum igazgatója felidézte, úgy került 1947 nyarán a Szentlőrinci AC-től a Ferencvároshoz, hogy a szurkolók kalapozták össze a nagyobb lakás árát, amely a klubváltás feltétele volt.

Máig világrekorder

Deák Bamba bizony minden pénzt megért. Még a Szentlőrinci AC színeiben az 1945–46-os idényben 34 mérkőzésen máig világrekordot jelentő 66 találattal lett gólkirály. A formálódó nagy Fradi vele együtt lett teljes, ekkor állt össze a legendás tizenegy: 

Henni – Rudas, Kispéter, Szabó I. – Kéri, Lakat – Budai, Kocsis S., Deák I., Mészáros J., Czibor.

Ez a csapat hatalmas fölénnyel nyerte meg az 1948–49-es bajnokságot. Harminc mérkőzésből – egy döntetlen és három vereség mellett – 26-ot megnyerve, 11 pontos előnnyel, ennél is emlékezetesebb eredményként 140 rúgott góllal, amelyből Deák egymaga 59 találattal vette ki a részét.

Döbbenetes affér az ÁVH-val

Ez a csapat méltó vetélytársa lehetett volna a Puskás és Bozsik fémjelezte Honvédnak, ha nem szól közbe a hatalom.

Budait, Kocsist és – csepeli kitérővel – Czibort a Honvédhoz, Hennit és Deákot pedig a Dózsához vezényelték. Mindegyik játékosnak megvan a maga története, Deák Ferencé különösen érdekes.

1950 nyarán állítólag Siófokon a Fogas étteremben mulatott, dalolva, fennhangon éltette az akkor már ÉDOSZ-ra átkeresztelt Fradit.

A jelen lévő két ÁVH-tiszt ez szóvá tette, amire Bamba rendelt két fröccsöt és az AVH-sok képébe zúdította.

Az adott korszakot ismerve örülhet annak, hogy élve, csupán annyival megúszta, hogy a Dózsában kellett folytatni a pályafutását. Ott is termelte a gólokat, de már messze nem olyan hatékonyan, mint szeretett csapatában.

A sors fintora, hogy pályafutása végeztével kormányőr lett, s ő az egykori forrófejű ellenzéki Kádár János és Biszku Béla testőre volt. 1998-ban, 78 évesen hunyt el.

A korabeli Ibrahimovic

A Groupama Aréna aulájában megtartott megnyitón Tobak Csaba elmondta: a napot fél 10-kor a Farkasréti temetőben, a kiváló csatár sírjának megkoszorúzásával kezdték. Köszönetet mondott a Puskás Intézet vezetőjének, Balogh Balázsnak, mert a kiállítás a közreműködésükkel jöhetett létre.

Szöllősi György, a magyar futball és a Puskás-ügyek nagykövete, a Magyar Sportújságírók Szövetségének elnöke kifejtette: Deák úgy volt minden idők egyik legnagyobb góllövője, hogy a világ igazán mégsem ismeri. Ennek okát két balszerencsés körülményben látja, egyrészt túl fiatal volt ahhoz, hogy a háború előtti nagy generáció, az 1938-ban vb-ezüstérmes válogatott tagja lehetett volna, és kicsit idősebb ahhoz, hogy bekerüljön az Aranycsapatba, amelyben ráadásul akkor világsztárok sora játszott. A másik, hogy amikor a magyar futball erőszakos átalakításával a Kispestből szovjet mintára nagyszerű katonai egyesületet hoztak létre, Deákot a Fradiból Újpestre vezényelték át. Kiemelte: a támadó elképesztő termékenységét és gólérzékenységét jelzi, hogy húsz válogatott meccsen 29 gólt szerzett.

Orosz Pál, a Ferencváros Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója emlékeztetett rá, hogy Deák Bamba Ferenc egygenerációnyi magyar védő önértékelését tette tönkre a mérkőzéseken, és már a 40-es években azt a tekintélyt, karaktert és tudást testesítette meg a pályán, amit ma összefoglalva úgy lehetne hívni, hogy Zlatan Ibrahimovic. Felidézte, hogy labdarúgó-pályafutását kapusként kezdte. Ám egy lövésbe úgy „belenézett”, hogy elájult, majd a szülei örökre el akarták tiltani a játéktól, de később a tehetsége mégis utat tört magának, és kiválóságát mi sem jelzi jobban, minthogy 1997-ben, Münchenben, a labdarúgás történetével és statisztikáival foglalkozó szervezet (IFFHS) gáláján megkapta az Évszázad gólkirálya címet.

A kiállítás a tervek szerint egy hónapon át tekinthető meg a Fradi Múzeum Nagy Béla Stúdiójában.

Borítókép: Deák Ferenc lövésre lendíti a lábát (Fotó: Molnár Edit)