Gulácsi Péterék orosz csapatot kaptak az Európa-ligában

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) megtartotta az Európa-liga nyolcaddöntőjének sorsolását Lyonban pénteken. A három magyar válogatott játékost, Gulácsi Pétert, Szoboszlai Dominiket és Willi Orbánt a soraiban tudó RB Leipzig a Szpartak Moszkvával néz szembe, de nem utazik Oroszországba a háború miatti intézkedés következtében. Az FC Barcelona ellenfele a török Galatasaray lesz.

Magyar Nemzet
2022. 02. 25. 12:31
Fussball, Herren, Saison 2021/2022, 1. Bundesliga (23. Spieltag), Hertha BSC - RB Leipzig, Torwart Peter Gulacsi (RB Le
IMAGO-IMAGES-SPORTS/ Fotó: Sebastian Räppold / Matthias Ko
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az El őszi csoportkörének nyolc győztese automatikusan, kiemeltként jutott be a legjobb 16 közé, az ellenfeleik pedig a csoportok második helyezettjeiből és a BL-csoportkör harmadik helyezettjei közül kerültek ki. Ez utóbbi 16 csapat egymás között, egyeneses kieséses párharcban döntött arról, melyik nyolc juthat be a nyolcaddöntőbe.

Az RB Leipzig is így verekedte be magát a lyoni sorsolás mezőnyébe, miután az ősszel a BL-ből esett ki a második számú európai kupába, amelyben tegnap a spanyol Real Sociedad legyőzésével jutott be a nyolcaddöntőbe. Oda, ahol az ősszel El-csoportgyőztes Szpartak Moszkva vár rá.

A párosítás érdekessége, hogy az UEFA ma délelőtt rendkívüli ülésen hozott döntést többek között arról, hogy az orosz klubok nem játszhatnak hazai pályán a nemzetközi szövetség szervezésében zajló sorozatokban, ezzel is reagálva a csütörtökön kirobbant ukrán–orosz háborúra. A döntés a jelenlegi idényben már egyedül a Szpartakot érinti, mivel más orosz klub már nincsen versenyben a nemzetközi porondon. Az tehát egyelőre kérdés, hogy Gulácsiék hol játsszák le az idegenbeli meccset.

Az ugyancsak a BL-ből érkezett Barcelona papíron már legyőzte az egyik legerősebb riválisát az El-ben, hiszen tegnap az olasz Napoli elleni sikerrel jutott be a legjobb tizenhat közé. A következő ellenfele a török Galatasaray lesz, amely elviekben jóval könnyebb riválisnak tűnik. A katalánok vezetőedzője, Xavi mégis óva intett attól, hogy máris kupagyőztesnek kiáltsák ki a Barcelonát.

– Hogy akkor innentől mi lennénk az Európa-liga legnagyobb esélyesei? Nem, egyáltalán nem! – reagált Xavi a felvetésre. – Egyszerűen csak folytatnunk kell a munkát a lehető legnagyobb alázattal, ami létezik a világon. Jó meccset játszottunk, de még csak a legjobb tizenhat közé jutottunk be, semmit sem nyertünk még meg. 

Az El nyolcaddöntőjének első mérkőzéseit március 10-én, a visszavágókat egy héttel később, március 17-én rendezik.

Európa-liga, a nyolcaddöntő párosítása:

RB Leipzig–Szpartak Moszkva

FC Barcelona–Galatasaray

Rangers – Crvena zvezda

FC Porto–Olympique Lyon

Atalanta–Bayer Leverkusen

Sevilla–West Ham United

Braga–AS Monaco

Betis–Eintracht Frankfurt

Sorsoltak a harmadik számú európai kupában, a Konferencia-ligában is, amelyben ugyancsak a nyolcaddöntős párosítások születtek meg. 

Itt két magyar érdekeltségű csapat sorsát figyelhettük, csak azért nem háromét, mert Szalai Ádámot későn igazolta le a Basel, így már nem tudták benevezni a nemzetközi kupás keretbe, tehát a Marseille ellen nem játszhat.

Holender Filip ugyanakkor a holland Feyenoord ellen bizonyíthat a szerb Partizan Beograd színeiben, míg a télen a Milan második csapatából a holland AZ Alkmaarba igazolt a norvég Bodö/Glimttel meccselhet a nyolc közé jutásért.

A nyolcaddöntő mérkőzéseinek dátuma az El-hez hasonlóan március 10. és 17-e.

Konferencia-liga, a nyolcaddöntő párosítása:

Olympique Marseille–FC Basel

Partizan Beograd–Feyenoord

Leicester City–Rennes

PAOK–Gent

Vitesse–AS Roma

PSV Eindhoven–FC Köbenhavn

Slavia Praha–LASK

Bodø/Glimt–AZ

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.