Oroszország lélegzet-visszafojtva várja, mi történik ma délután + videó

A pekingi téli olimpián műkorcsolyában közép-európai idő szerint 11 órakor kezdődik a nők versenye a rövid programmal, az indulók között pedig az utolsó csoportban ott lesz az orosz Kamila Valijeva is. A legnagyobb esélyesnek számító 15 éves Európa-bajnok, aki doppingügybe keveredett, és eddig nem kommentálta a történteket, ma megszólalt, és elmondta, hogy érzelmileg nagyon megviselték az elmúlt napok. De Oroszországban hatalmas támogatást élvez, ami erőt adhat neki.

Forrás: MTI2022. 02. 15. 8:50
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A női egyéni versenyben harminc induló van, akiket hat ötös csoportban sorsoltak, a keddi rövid programban ennyien indulhatnak, de csütörtökön már csak a legjobb huszonöt mutathatja be a kűrjét. Kamila Valijeva a 26. jégre lépő lesz, és a programjában ott van a tripla axel is, amit a nőknél csak kevesen tudnak. Valijeván kívül egyik honfitársnője, Alekszandra Truszova, a japán Kavabe Mane és Higucsi Vakaba, az amerikai Liu Alysa, a koreai Ju Jung és az ukrán Anasztazija Sabatova merte betenni a programjába. (A rövid programban négyfordulatos ugrást nem lehet bemutatni, csak a kűrben.) Valijeva a csapatversenyben kiemelkedett a mezőnyből, ott a rövid programban 90,18 pontot kapott, a második legjobb Hiugucsi 74,73-at. Itt egy nemzetből csak egy versenyző indulhatott, de Valijeva januárban a tallinni Eb-n Truszovát és másik honfitársát, Anna Scserbakovát is nagyon megverte, pedig utóbbi a regnáló világbajnok. (A vb-n Valijeva nem volt ott.)

Kamila Valijeva sokat tett azért, hogy Pekingben az oroszok nyerjék meg a csapatversenyt – a nők közül először ugrott négyfordulatost olimpián, rögtön kétszer is –, de ennek a hivatalos eredményhirdetésére, aminek éppen egy hete kellett volna megtörténnie, azóta sem került sor.

Valijeváról ugyanis nem sokkal a ceremónia előtt kiderült ki, hogy a december végén, a szentpétervári orosz bajnokságon adott doppingmintájának vizsgálata pozitív eredményt hozott. A szervezetében a doppingszerek közé tartozó trimetazidinre bukkantak. Ezt a szert a szívizom kezelésére szokták alkalmazni, egészséges ember szervezetében pedig javítja a vér oxigénellátását, így teljesítményfokozó.  

A sportoló ügyvédeinek védekezése alapján az első hírek szerint a szer úgy került Valijeva szervezetébe, hogy a nagyapjának felírt készítményt vette be tévedésből, de ez az információ később arra módosult, hogy ugyanabból a pohárból ittak vizet... Ezért is csak minimális a „szennyeződés”.

Mindenki eldöntheti magában, hogy ez életszerű-e.

Az Orosz Olimpiai Bizottság (ROC) mindenesetre az ilyenkor automatikus előzetes eltiltást felfüggesztette. Ám döntését a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB), a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) és a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség (ISU) is megtámadta a nemzetközi Sportdöntőbíróságnál (CAS), mely ugyanakkor hétfőn helybenhagyta az oroszok határozatát.

A lausanne-i székhelyű CAS jelezte azt is, hogy döntésében kivételes körülmények játszottak szerepet, ezek egyike, hogy a WADA szabályai szerint Valijeva védett személynek számít. Még nincs 16 éves, így rá nem azok a szabályok vonatkoznak, mint a felnőttekre. A CAS azt is kiemelte, hogy a doppingvizsgálat eredményét szerencsétlen időpontban jelentették be. A bíróság ugyanakkor magát a doppingesetet nem vizsgálta. Így a versenyző, aki az elmúlt héten folyamatosan edzett, de a médiának nem nyilatkozott – megesett, hogy a fejére csuklyát húzva lépett meg a sajtótól –, elindulhat az egyéni versenyben. Mi tagadás, ez egészen fura helyzet, s a NOB közölte, hogy azokban a számokban, amelyekben Valijeva szerepel, az ügyének teljes lezárása után lesz majd éremosztás. 

Kamila Valijevát vigasztalja edzője, Eteri Tutberidze:

Az Európa-bajnoknő hosszú hallgatás után kedd reggel az orosz 1-es csatornának nyilatkozott:

– Boldog vagyok, ugyanakkor érzelmileg kimerült. A könnyeim egyszerre a boldogság, de kicsit a bánat könnyei is. Természetesen örülök, hogy indulhatok a versenyben, képviselhetem a hazámat, és megpróbálom a maximumot kihozni magamból. Amikor megnyitom az Instagramot, látom, hogy mennyien támogatnak, még egy moszkvai óriásplakátot is láttam azzal a felirattal, hogy „Kamila, veled vagyunk!”, ezek nagyon jólesnek számomra, mert ez egy nagyon nehéz időszak nekem. Azt gondoltam, hogy egyedül maradok, de most már tudom, hogy azok, akik a legközelebb állnak hozzám, soha nem tennének ilyet – fogalmazott Kamila Valijeva.

Nagy kérdés, hogy ebben a helyzetben mire lesz képes; közép-európai idő szerint nem sokkal 15 óra előtt kiderül. Oroszország lélegzet-visszafojtva várja, mi történik Pekingben, de persze nem csak az oroszok várják ezt a rövid programot.

A Valijeva-ügytől hangos a nemzetközi sajtó

A nemzetközi sajtó Oroszországon kívüli része elítélően írt a doppingügybe keveredett orosz Kamila Valijeváról, az orosz lapok ugyanakkor védelmükbe vették a műkorcsolyázót.

Franciaország:

L'Equipe: „Az olimpia árnyoldala. A pozitív minta óta a korcsolyaszövetség és a NOB vékony jégen táncol.”

Le Monde: „Nyolc évvel az orosz állami szintű doppingrendszer napvilágra kerülése után úgy tűnik, a történelem ismétli önmagát.”

Olaszország:

Gazzetta dello Sport: „A NOB, a doppingellenes küzdelem és a sport vereséget szenvedett. A 15 éves Valijeva felnőtt mezőnyben versenyez, ezért doppingszempontból is ugyanazoknak a szabályoknak kell érvényesnek lenniük az esetében. Micsoda öngól a sportág számára.”

Corriere della Sera: „Ebben a sajátos történetben eddig csak egy biztos: Moszkvában továbbra is aktív a tiltott anyagokkal dolgozó egészségügyi személyzet. Az elmúlt évek esetei ellenére a végén mindig van egy lyuk a szabályozásban, amely megakadályozza, hogy tiszta ítélet szülessen.”

La Repubblica: „A jó öreg ártatlanság. Valijeva marad Pekingben, de az éremátadó elmarad. Ismét dúl a doppingos hidegháború, amelynek nincs győztese, csak sok áldozata. A bolond NOB képtelen megvédeni a sportolók álmait. A szabályoknak mindenkire kell vonatkozniuk, és ha Valijeva túl fiatal ahhoz, hogy bűnös legyen, akkor a többieket miért nem védik meg?”

Nagy-Britannia:

Guardian: „Valijeva egy évekkel ezelőtt kialakult káosz foglya. A sportdiplomaták minden alkalommal keményen beszélnek Oroszországról, aztán felhígítják a büntetéseket. Ha nem ösztökélik az országot reformokra, vagy túlságosan félnek, hogy az orosz sportolókat kizárják a versenyekről, akkor mitől változna meg a helyzet?”

Daily Mail: „Megint megtették. Ismét bemocskolták az olimpiát, a sportok fesztiválját. De Thomas Bach NOB-elnök megérdemelte ezt a megaláztatást, mert kinyitotta az ajtót a korrupció számára.”

Egyesült Államok:

New York Times: „A téli olimpia legvitatottabb esetében a szervezők úgy döntöttek, hogy elmaradnak azok az éremátadó ünnepségek, amelyeken Valijeva dobogóra áll. Ez sokakat feldühített, mert ártatlan sportolók bűnhődnek, és mert Oroszország gúnyt űz a szabályokból, ráadásul a doppingellenes küzdelemben is kudarcot vallott.”

USA Today: „Micsoda arculcsapás ez a tiszta sportolók számára. Sötét nap ez az olimpiai mozgalom és több ezer olimpikon számára, akik nem élnek teljesítményfokozó szerekkel.”

Oroszország:

Kommerszant: „Valijevát nem lehet felelősségre vonni. A CAS ítélete jelentős győzelem orosz részről, figyelembe véve az ország ellen dolgozó szervezeteket. De ez még nem a végső siker, mivel nyitva maradtak a kérdések a csapatarany szempontjából. A további eljárásra már nyilvánvalóan egy Oroszország számára barátságtalan légkörben kerül majd sor.”

Szport Ekszpressz: „Oroszország nagy győzelmet aratott a bíróságon, Valijeva részt vehet az egyéni ötkarikás küzdelmekben. Az éremceremónia lemondása viszont a NOB szégyene, mert súlyosan sérültek Valijeva jogai.”

Borítókép: Támogatás Kamila Valijevának – egy egész házfalat beborít (Forrás:Ria.ru)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.