Könnyebben feljuthatunk a világelitbe, de a jövő még bizonytalan

Az biztos, hogy májusban két erős riválissal kevesebbel kell megküzdeniük a magyar jégkorongozóknak.

Juhász Attila
Forrás: MTI, IIHF.COM, facebook/magyarjegkorong2022. 03. 19. 8:31
Bartalis István; Magosi Bálint;
Budapest, 2020. november 5. Bartalis István (b) és Magosi Bálint örül a gólnak a Tippmix Nemzetek Tornáján játszott Magyarország - Lengyelország jégkorongmérkõzésen a fõvárosi Tüskecsarnokban 2020. november 5-én. MTI/Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzetközi Jégkorong-szövetség (IIHF) tanácsa pénteken döntött a 2022-es férfi világbajnoksággal kapcsolatban, a 16 csapatos elit vb mezőnyének végleges összetételéről. Mint ismert, az IIHF az ukrajnai háború miatt, csatlakozva a Nemzetközi Olimpiai Bizottság és más sportági szövetségek által bevezetett szankciókhoz, február végén úgy döntött, hogy mind az orosz, mind pedig a fehérorosz csapatok szereplését felfüggeszti, és ez vonatkozik a május 13–29. között, Finnországban rendezendő elit világbajnokságra is, ahol a két ország válogatottja is szerepelt volna.

A mostani döntés szerint az ily módon megüresedett két helyet a világranglistán legelőkelőbben rangsorolt két divízió I-es válogatottal, vagyis a francia és az osztrák csapattal töltik fel.

Az IIHF honlapjának pénteki beszámolója szerint az oroszok helyén Franciaország játszhat majd az A csoportban Helsinkiben, a fehéroroszokat pedig Ausztria váltja a B csoportban Tamperében, így 16 csapatos marad a mezőny. A versenykiírásnak az a pontja változatlan maradt, hogy mindkét csoport utolsó helyezettje kiesik a divízió I-be.

Az elittől a 2019-es vb-n búcsúzó két együttes tehát örülhet, de emiatt igazából mi sem búslakodhatunk. A döntés nyomán Litvánia lép fel a mi Divízió I/A csoportunk mezőnyébe, amely így ezúttal ötcsapatos lesz, a házigazda Szlovénia, a Koreai Köztársaság, Románia és az említett litván együttes lesz a magyar válogatott ellenfele, megmarad ugyanakkor a két feljutós, egy kiesős rendszer.

A feljutás ezáltal akár ismét egy elérhető cél, reális célkitűzés lehet a mieink számára, akiknek eddig kétszer, 2008-ban Szapporóban és 2015-ben Krakkóban sikerült ez a bravúr, vagyis az elitbe – korábban A csoport – jutás.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a remélhetőleg minél hamarabb beálló béke és a szankciók jövőbeni feloldását követően mi történik majd az oroszokkal és a belaruszokkal, visszahelyezik-e őket ismét oda, ahol a kizárásukkor voltak, vagy alulról kell megkezdeniük a felkapaszkodásért, és az sem világos, hogy előbbi esetben a most vagy jövőre a helyükre lépőknek mi lesz a sorsuk.

Luc Tardiff, az IIHF tavaly hivatalba lépő új elnöke már megpendítette a hoki vb-k rendszerének reformját, de hogy ez hogyan és főleg mikor következik be, arról egyelőre csak találgatások vannak, konkrétum annál kevesebb.

A kanadai francia sportvezető egyébként korábban azt nyilatkozta, reménykedik az orosz–ukrán konfliktus mielőbbi diplomáciai megoldásában.

NŐI VÁLOGATOTTUNK SZÁMÁRA IS KEDVEZŐ DÖNTÉS SZÜLETETT

Az augusztusban Dániában sorra kerülő női elit világbajnokságon a svédek váltják az onnan is kizárt oroszokat, és a magyar válogatott mellé kerülnek a B csoportba. A mezőnyből kettő helyett csak egy válogatott esik ki, vagyis a bennmaradás idén a hölgyek számára könnyebbnek ígérkezik.

Borítókép: Bartalis István és Magosi Bálint örül a gólnak a Tippmix Nemzetek Tornáján játszott Magyarország–Lengyelország jégkorongmérkőzésen a budapesti Tüskecsarnokban 2020. november 5-én. (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.