Pályára lép Détári Lajos, Bartók Csaba és Lékó Péter édesanyja

Szabó Tündét, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportállamtitkárát, Steinmetz Ádámot, a Jobbik parlamenti képviselőjét senkinek sem kell bemutatni. Rajtuk kívül több korábbi sportoló is indul az országgyűlési választásokon az országos listákon vagy egyéni jelöltként. A sport és a politika kapcsolatáról készített összeállítást a Nemzeti Sport.

Magyar Nemzet
2022. 03. 02. 10:40
Détári Lajos
Budapest, 2012. március 3. Détári Lajos, az FTC klubmenedzsere integet a labdarúgó OTP Bank Liga 18. fordulójában játszott Ferencváros - DVSC-TEVA mérkõzés elõtt Budapesten, az Albert Flórián Stadionban. MTI Fotó: Máthé Zoltán Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Tanácsköztársaság utáni korszak miniszterelnöke, Friedrich István válogatott játékos, majd a Magyar Labdarúgó-szövetség elnöke volt. Az Aranycsapat legendás jobbfedezete, Bozsik József – kénytelen-kelletlen – 1950-ben ült be a parlamentbe. A rendszerváltó pártokban a háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, Gyarmati Dezső az MDF, a kétszeres aranyérmes öttusázó, Török Ferenc az SZDSZ színeiben lett parlamenti képviselő. A harmadik szabad választáson került be az Országgyűlésbe a minap elhunyt klasszis futballista, Fenyvesi Máté. A világbajnoki ezüstérmes úszó, Szabó Tünde 2015 óta sportállamtitkár, 2018 óta egyben országgyűlési képviselő a Fidesz színeiben. Az olimpiai bajnok vízilabdázó, Steinmetz Ádám a most lejáró ciklusban a Jobbik színeiben volt képviselő. Ők ketten újra indulnak. Összeállításában a Nemzeti Sport lajstromba vette a legismertebb eseteket, amikor sportolóból később politikus lett.

Az április 3-i választáson további sportolók próbálnak mandátumot szerezni. Mindenképpen legismertebb közülük, a korábbi 61-szeres válogatott labdarúgó a Gattyán György vezette Megoldás Mozgalom jelöltje. Egy másik korábbi labdarúgó, Balassa Péter, a Haladás egykori játékosa a Jobbik színeiben indul, de csak az országos listán, csakúgy, mint a korábbi erős ember, Fekete László, csak éppen ő a Mi Hazánk Mozgalom képviseletében. Szegeden a korábbi válogatott kézilabdázó, Bartók Csaba a helyi Fidesz elnökeként 2018-ban szerzett mandátumot, most az egyik kihívója a sakkozó Lékó Péter édesanyja, Lékó Júlia, aki a Mi Hazánk Mozgalmat erősíti. A játékvezető Kassai Viktor egyik segítője, Erős Gábor ugyancsak a Fidesz jelöltje.

Politikus sportvezetők. A sportvezetők között is sok politikus található. A kormánypártok képviseletében indul a klubvezetők közül Deutsch Tamás, az MTK Budapest (és a Sportegyesületek Országos Szövetsége), Kubatov Gábor, a Ferencváros, Simicskó István, a Budapesti Honvéd, Szatmáry Kristóf, a BVSC és Tállai András, a Mezőkövesd Zsóry elnöke. Sportági szakszövetség élén áll Bajkai István (Magyar Ökölvívó-szakszövetség), Kocsis Máté (Magyar Kézilabda-szövetség), Kósa Lajos (Magyar Országos Korcsolyázószövetség), Lázár János (Magyar Teniszszövetség), Németh Szilárd (Magyar Birkózók Szövetsége) és Szalay Ferenc (Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége). Saját politikai mozgalma élén indul Gattyán György, a Nemzetközi Teqballszövetség alelnöke.

Borítókép: Détári Lajos is próbára teszi magát

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.