Következő mérkőzések
Franciaország
18:002024. július 01.
Belgium
Portugália
21:002024. július 01.
Szlovénia

Rapport megspórolt egy fordulót, nagy lépést tett a célja felé

Rapport Richárd másodszor is legyőze az indiai Gujrathi Viditet a FIDE Grand Prix-sorozat második, belgrádi állomásán, így az 5. forduló után az utolsó eredményeitől függetlenül bejutott az elődöntőbe. Továbbra is nyitva áll tehát előtte az út a világbajnokjelöltek közé.

N. M.
2022. 03. 06. 20:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

az oda-visszavágós rendszerű csoportkör első felében világossal már legyőzte Gujrathi Viditet, a visszavágó mégis rangadónak illett be. Az indiai nagymester ugyanis korábban megverte a másik két ellenfelét, az orosz – a háború miatt honfitársaihoz hasonlóan ezúttal a nemzetközi szövetség, a FIDE zászlaja alatt szereplő – Fedoszejevet, illetve a spanyol Shirovot, Rapport viszont a Vidit feletti győzelem mellett háromszor is remizett, így mindkettőjüknek 2,4 pontja volt. 

A magyar ranglista vezetője a francia védelem egyik mellékösvényével meglepte az indiai nagymestert, és sötéttel fokozatosan fölénybe került. A vezércsere után a végjáték, ahogy mondani szokás, már csupán kézügyesség dolga volt.

A csoport másik meccsén is Rapport szájíze szerint alakultak a dolgok, Shirov legyőzte Fedoszejevet. Hogy ez miért is jó a magyar sakkozónak, az a C csoport állásából kiderül: 1. Rapport 3,5 pont, 2. Vidit 2,5, 3-4. Fedoszejev, Shirov 2-2.

Az utolsó fordulóban tehát már csak Vidit foghatja be a magyar sakkozót, aki azonban az egymás elleni eredménnyel garantáltan nála is jobb. De hát Rapport világossal ugyan miért kapna ki Shirovtól? Lényegében előre borítékolhatjuk, hogy ez a játszma gyors döntetlenbe torkollik…

Rapport az elődöntőben a D csoport győztesével, vagy a francia Maxima Vachier-Lagrave-val, vagy az azeri Sahrijar Mamedgyarovval találkozik. Kemény csata lesz.

A Grand Prix első, berlini állomásán Rapport az elődöntőig jutott, ott alulmaradt az amerikai Hikaru Nakamurával szemben. Ahhoz, hogy összesítésben bekerüljön az első kettő és így a világbajnokjelöltek közé, Belgrádban – neki lényegében hazai pályán – győznie kell.

Borítókép: Rapport Richárd kiegyensúlyozottan sakkozik Belgrádban

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.