A magyar, aki szembeszáll az oroszokkal

Ma délután öt orosz sakkozó részvételével, hivatalosan mégis oroszok nélkül kezdődik meg a sakk Grand Prix-sorozat második állomása Belgrádban. A Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) úgy rendelkezett, hogy az orosz játékosok a FIDE zászlaja alatt szerepelnek a tornán. Rapport Richárd éppen az egyikük, Vlagyimir Fedoszejev ellen kezdi meg ma a szereplését.

2022. 03. 01. 14:05
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha van orosz sikersportág, akkor a sakk mindenképpen az. A sportág tizenhat világbajnoka közül kilenc is orosz vagy szovjet. Íme, a veretes lista: Alekszandr Aljechin, Mihail Botvinnik, Vaszilij Szmiszlov, Mihail Tal, Tigran Petroszjan, Borisz Szpasszkij, Anatolij Karpov, Garri Kaszparov és Vlagyimir Kramnyik.

Az orosz hegemónia, az új évezredben ugyan leáldozott, ám továbbra is az orosz a legerősebb sakknemzet a világon. Két orosz, a tavalyi döntőben az uralkodó Magnus Carlsennel szemben alulmaradt Jan Nyepomnjascsij, valamint a norvég címvédő korábbi kihívója, a minap az orosz–ukrán háborúban tett nyilatkozata miatt kérdőre vont Szergej Karjakin már kivívta a jogot szereplésre a világbajnokjelöltek nyolcas tornáján.

A jelenleg is zajló Grand Prix-sorozatban a 26 résztvevő közül további két sakkozó kerülhet be a kandidálók közé, s a huszonhat nagymester között hét orosz van: Alekszandr Griscsuk, Dmitrij Andrejkin, Danyiil Dubov, Nyikita Vityjugov, Vlagyimir Fedoszejev, Alekszandr Predke és Grigorij Oparin. Közülük öten is asztalhoz ülnek a három viadalból álló Grand Prix-sorozat ma délután megkezdődő második, belgrádi állomásán: Griscsuk, Vityjugov, Andrejkin, Fedoszejev és Predke.

A Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) egyszerűen nem tehette meg, hogy ne reagáljon az orosz agresszióra. Annak ellenére sem, hogy a nagy hagyományú szervezet elnöke, Arkadij Dvorkovics is orosz.

Dvorkovics kijelentette, a FIDE fő küldetésének tekinti a FIDE egységének megőrzését és a FIDE-chartában foglalt alapvető emberi jogok tiszteletben tartását. 

A FIDE mély aggodalmának ad hangot az Oroszország által Ukrajnában indított katonai akció miatt. A FIDE egységesen kiáll a háborúk ellen, és elítéli a katonai eszközök bármilyen felhasználását a politikai konfliktusok megoldására. A FIDE minden szükséges intézkedést megtesz a sakkozók és a sakktársadalom többi tagjának biztonsága érdekében. Oroszországban és Fehéroroszországban nem rendeznek hivatalos FIDE-sakkversenyeket és -eseményeket

szögezi le közleményében a FIDE.

Ezzel összefüggésben a FIDE azt a határozatot hozta, miszerint az orosz sakkozók – elméletileg a fehéroroszok is – nem szerepelhetnek hazájuk képviseletében a versenyeken, így a Grand Prix-sorozatban sem.

Ennek megfelelően az oroszok a FIDE zászlaja alatt játszanak Belgrádban. Diplomatikus, arányos intézkedés, talán a többi sportági szövetség döntését is orientálhatná. 

A Grand Prix-sorozat lebonyolítása kissé kacifántos . A három állomás eredményét összesítik, az első kettő ez alapján kerül be a világbajnokjelöltek közé. Egyetlen magyar induló akad a mezőnyben, A világranglista tizedik helyezettje, az első, berlini állomáson némi szerencsével megnyerte a csoportját, az elődöntőben azonban alulmaradt az amerikai Hikaru Nakamurával szemben. Emberi számítás szerint Rapportnak Belgárdban minimun a döntőbe kellene jutni, még inkább meg kellene nyernie a tornát annak érdekében, hogy összesítésben bekerüljön az első közé.

Rapport ezúttal is összekerült az egyik orosz nagymesterrel, Vlagyimir Fedoszejevvel, akit Berlinben kétszer is legyőzött, mi több, ma ellene kezd világossal. A C csoportban az indiai Santosh Gujrathi Vidit és a spanyol színekben versenyző Alexei Shirov a másik két ellenfele.

Borítókép: Rapport Richárd és Vlagyimir Fedoszejev

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.