A klub, amelyet Szlovákiában utálnak, Magyarországon imádnak

Portugáliában adott terjedelmes interjút Joao Janeiro, a Kisvárda korábbi, a Dunaszerdahely jelenlegi vezetőedzője, aki azt is elárulta, hogy az NB I-es dobogó várományosának valóban egymillió eurót fizetett-e érte a DAC, amely tavaly novemberben szerződtette őt.

Magyar Nemzet
2022. 04. 13. 16:39
Kisvárda 20210828 labdarúgás NB1 NBI Kisvárda Mezőkövesd foto Nemzeti Sport Török Attila DE OLIVEIRA JANEIRO JOAO PEDRO Fotó: Nemzeti Sport/Török Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Joao Janeiro oroszlánrészt vállalt a bajnokság első felében abban, hogy a Kisvárda jó eséllyel a dobogón zárja majd az NB I-es idényt, hiszen az irányításával szárnyalt a csapat az ősszel. Erre figyelt fel a DAC, amely kifizette a portugál edző szerződésében rögzített kivásárlási díjat.

Egymillió euró – sokak szerint ennyibe került Janeiro a dunaszerdahelyieknek, és ennyit keresett az eladásán a Kisvárda. Nem kis összeg, csak az a baj, hogy nem helytálló.

– Nem volt ekkora összeg, ha egymillió euró lett volna, akkor fejedelmi fizetést is kapnék, de nem ez a helyzet – árulta el Janeiro a Maisfutebol.iol.pt oldalnak adott interjúban, amelyet a Csakfoci szemlézett. – Kisvárdán nem tudtam sokat a családommal lenni, és ebbe kicsit belefáradtam. Itt azonban három repülőtér is van a közelben, és a családom nagyon sűrűn meg tud látogatni, ha a következő szezonra is maradok, az is lehet, hogy ideköltözik.

A portugál arról is beszélt, hogy mennyire hízelgő volt a szlovák bajnokság élcsapatának láthatóan komoly érdeklődése, aminek nem tudott ellenállni.

– Megjelent a DAC azzal a szándékkal, hogy kifizeti a kivásárlási záradékban lévő összeget. Persze mondhattam volna nemet, de amikor egy érdeklődő klub megjelenik érted… Klisésen hangzik, de mindenki szereti, ha érdeklődnek a munkája iránt, a találkozók pedig meggyőztek arról, hogy nagyon komolyan engem akarnak. Másfelől ott volt egy klub, amely nem szerepelt túl jól, amely krízisben volt, sőt még van is amiatt, hogy a keret 80 százalékát eladták.

Janeiro Külföldiként is pontosan érzékeli, hogy Dunaszerdahelyen mennyire speciális helyzetben van a futballcsapat, és ő kifejezetten élvezi ezt a fajta különutasságot az országban, noha a bírókkal is meggyűlik a baja.

– A DAC-ról folyamatosan hallottam már Magyarországon. A klub a magyar–szlovák határ közelében található, már Szlovákiában, de lényegében egy magyar egyesület, és a teljes régió is magyarlakta. 

Nagyon különleges klub, mert Szlovákiában mindenki utálja, Magyarországon pedig mindenki imádja.

Sajátos helyzetben van, ráadásul vannak problémák a bírókkal is, de ezzel együtt kell élnünk, nem éri meg siránkozni miattuk. Nagyon sok mindennel gazdagít ez a tapasztalat, de óriási kihívás is, ebben az eddigi hat hónapban öt év munkáját érzem.

A DAC jelenleg a szlovák élvonal felsőházi rájátszásában szerepel, és öt fordulóval a vége előtt a negyedik helyen áll a tabellán. Ennél előrébb már nincs is esélye lépni, így várhatóan a harmadik számú európai kupasorozatban, a Konferencialigában indulhat a következő évadban.

– Ha sikerülne a DAC-cal kiharcolni az európai kupaindulást, az majdnem egy herkulesi hőstettel érne fel, de így talán az is megtörténne, hogy a Dunaszerdahely és a Kisvárda is nemzetközi szereplő lenne – jelezte Janeiro, hogy egy idényen belül két csapatot is Európába segíthet. – A DAC az összes támadóparamétert tekintve az első helyen áll, a cselezéseket, a területekre való betörést, a lövéseket, a lövőhelyzeteket és a várható gólszámokat tekintve is. De sajnos nem tudunk elég gólt szerezni. A támadósorban 18-19 éves játékosok vannak kevés tapasztalattal, de a klubnak az a felfogása, hogy eladja a futballistákat, és nagyon jól is csinálja. Igaz, aki idejön, annak sokat kell szenvednie ezért.

Borítókép: Joao Janeiro (Fotó: Nemzeti Sport/Török Attila)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.