Már begyógyultak a bajnoki döntő okozta lelki sebek

Kisebb sérülés miatt Sofron István kihagyja a Szlovénia elleni kedd esti felkészülési mérkőzést, a világbajnoki szereplése azonban nincs veszélyben. Az Erste-liga győztes Csíkszeredából egyedül a 34 éves csatár kapott meghívót Sean Simpson szövetségi kapitánytól a válogatottba, amelynek tagja a Fradiból a barátja, Nagy Gergő is. Sofron szerint lecsillapodtak a bajnoki döntőben túlzottan felkorbácsolt indulatok, nem tart attól, hogy a vb-n azok netán kiújulnának, s ő is úgy látja, hatalmas esély előtt áll a magyar jégkorong-válogatott Ljubljanában.

2022. 04. 19. 17:42
null
Fotó: Laszlo Mudra
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az osztrák bajnoki döntőben a Salzburggal szemben alulmaradt Fehérvárból Erdély Csanád, Terbócs István, Mihály Ákos és Hári János, az FTC-ből Rasmus Kulmala és a Csíkszeredából pedig Sofron István csatlakozott a kerethez vasárnap, így a sérülés miatt kiesett Galló Vilmost leszámítva már csupán a finn rájátszásban érdekelt Sebők Balázs hiányzik az eltervezett csapatból.

Sofron kedd este, a Szlovénia ellen meccsen még nem szerepelhet, de a sérülése a világbajnoki szereplését nem veszélyezteti.

– Még a bajnoki döntő utolsó meccsén kaptam egy keményebb ütést az ujjamra, begyulladt a körömágy, amit azóta feltártak. Jól gyógyul a seb, de az orvosi stábbal egyeztetve a szlovének elleni meccset még nem kockáztatom meg – mondta az érdeklődésünkre a 34 éves csatár.

A bajnoki döntő okozta lelki sérülések pedig már teljesen begyógyultak.

– Természetesen engem is megviselt Salló Alpár súlyos sérülése – elevenített fel a finálét elmérgesítő esetet. – Nagy Gergő ugyan szabálytalanul ütközött vele, ám szándékos sérülésokozásról szó sem volt, a véletlen műve, hogy ilyen súlyos következményekkel járt az eset, Alpár sisakja beleakadt a palánk peremébe, ezért esett le a fejéről. Nem az én tisztem eldönteni, járt-e érte eltiltás és ha igen, akkor hány meccsre, független testület döntött így nemzetközi szakemberek bevonásával, ezért azt gondolom, nincs értelme kétségbe vonni a megalapozottságát.

Ezzel együtt sajnálom, hogy ennyire kiéleződött a feszültség a Fradi és a Csíkszereda között. Tudtam már az ideigazolás előtt is, hogy a Fradira mint a legjobb és legismertebb ellenfélre nagy riválisként tekintenek Csíkban. Bízom benne, hogy a túlkapások után a dolgok visszatérnek a normális mederbe.

Mindkét félnek le kell vonni a tanulságokat. A szurkolók mindig, mindenhol elfogultak a csapatukkal, olykor túl hevesen reagálnak, a profi játékosoknak pedig ezt tudniuk kell, értelmetlen felvenniük a kesztyűt a drukkerekkel.

Sofron István és Nagy Gergő ifjú koruk óta jó barátok, Sofron ellenfélként is igyekezett támogatást adni az FTC és a válogatott centerének.

– Gergő folyamatosan érdeklődött Salló Alpár állapotáról, őt is nagyon megviselte az eset, valahol ő is áldozat. A többiekkel közösen megbeszéltük a dolgot, most már a közös célért, a minél jobb világbajnoki célért hajtunk együtt – zárja le a múltat.

A csíki csatár szerint is nagy esély előtt állunk azzal, hogy Oroszország és Fehéroroszország kizárása miatt Franciaország és Ausztria felkerült az elitbe, velük tehát nem kell megmérkőzni Ljubljanában. A papírforma alapján a házigazda Szlovénia mellett Magyarország esélyes a feljutásra, kockázatot talán csak a Románia elleni zárómeccs okozhat. A román válogatottban több szeredai hokis szerepel, Sofron István azonban nem tart a bajnoki döntő továbbéléseként egyfajta revanshangulattól.

– A hoki, a magyar hoki ünnepe lesz az a meccs. A román válogattat kilencvenöt százalékban székely játékosok alkotják, ahogy a szurkolói is ottani vagy már Magyarországon élő székelyek. Fesztiválhangulatú mérkőzésre számítok, amelynek a végén remélhetőleg közösen ünnepeljük meg a magyar válogatott feljutását.

Borítókép: Sofron Istvántól sok ilyen pillanatot szeretnénk látni Ljubljanában (Fotó: MJSZ/Mudra László)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.