Megbukhat a Chelsea eladása Abramovics trükközése miatt?

Május 7-én a hivatalos honlapján jelentette be a Chelsea, hogy az amerikai Todd Boehly-vezette konzorcium 4,25 milliárd fontos ajánlattal megveszi a klubot Roman Abramovicstól. Az adás-vétel a tervek szerint május végén zárulna, ám a brit kormány blokkolhatja az üzletet, mert egyes politikusok attól tartanak, hogy az orosz milliárdos megsérti a háború miatt bevezetett gazdasági szankciókat.

Magyar Nemzet
2022. 05. 17. 9:05
Abramovics, Roman
Fribourg, 2018. május 2. Roman Abramovics orosz milliárdos érkezik az ellene indított per tárgyalására a fribourgi kerületi bíróságra 2018. május 2-án. Abramovicsot, valamint a tulajdonában lévő orosz Szibnyeft olajcéget a londoni székhelyű Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) perelte be egy korábbi, 1997-ben nyújtott hitel miatt, ami mára meghaladja 38 millió eurót (kb. 12 milliárd Ft). Az EBRD 1997 során nyújtott hitelt az SBS Agro nevű orosz banknak, melynek fedezeteként a bank azt kérte, első legyen a hitelezők sorában az SBS által meghitelezett társaságnál, mely történetesen a svájci Runicom SA volt. Ezt a céget használta Abramovich a Szibnyeft olajának adó-hatékony értékesítésére. Az SBS Agro az orosz bankválság idején összeomlott, így az EBRD a svájci társasággal szemben igyekezett érvényesíteni követelését, a pénz azonban rejtélyes módon a Szibnyefthez vándorolt. (MTI/EPA/Anthony Anex) Fotó: MTI/EPA/ANTHONY ANEX
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Bajnokok Ligája-címvédő Chelsea szereplése veszélybe került a következő idényben, derült ki a BBC cikkéből, amelyben arról írnak, hogy dugába dőlhet vagy legalábbis alaposan elhúzódhat a klub eladása.

A Chelsea által tíz napja tett bejelentésben még az szerepelt, hogy a brit kormány is az áldását adta arra, hogy Abramovicstól a Boehly-féle üzleti körhöz kerüljön a londoni csapat tulajdonjoga, ám most újabb garanciákat szeretnének látni a politikusok az orosz milliárdostól, hogy nem sérti meg a háború miatt bevezetett gazdasági szankciókat.

Mint ismert, Oroszország Ukrajna ellen folytatott háborújára reagálva a brit kormány megbüntette az országban élő orosz oligarchákat, köztük Abramovicsot: befagyasztották a vagyonát, illetve megtiltották neki, hogy üzleti tevékenységet folytasson Nagy-Britanniában. A Chelsea-t 2003 óta tulajdonló Abramovics emiatt kényszerült a klub eladására.

Mivel nem szerezhet bevételt a Chelsea eladásából, a megállapodás szerint Abramovics a 4,25 milliárd fontos ajánlatból a tulajdonrész megszerzésére adott 2,5 milliárd fontot teljes egészében befagyasztaná egy brit bankszámlán azzal a céllal, hogy azt később jótékony célra fordítsák. 

A Chelsea-vezér korábban azt ígérte, hogy a vételárat az ukrajnai háború elesetteinek megsegítésére fordítja.

A vételi ajánlatból fennmaradó 1,75 milliárd font eleve maradna a Chelsea-nél, azt a klub fejlesztésére kell költeniük az új tulajdonosoknak, amely magában foglalja a stadion, az akadémia, a női csapat és az alapítvány finanszírozását is.

A problémát az okozza, hogy néhány politikus attól tart, Abramovics mégis jelentős bevételhez juthat az üzletből, ezért garanciát akarnak arra, hogy valóban Ukrajnába kerül a pénz adományként.

A BBC szerint a Chelsea jelenleg 1,6 millió fontos tulajdonosi kölcsönnel tartozik Abramovics cégének, a Fordstam Limitednek, és ugyanekkora összeggel a Camberley International Investmentnek. Az utóbbi cég rejtetten szintén Abramovicshoz kötődhet, így ez a szóban forgó 1,6 millió font szövevényes úton az oroszhoz kerülhet.

Ha Abramovics nem ad jogi garanciát arra, hogy semmilyen módon nem részesül a bevételből, akkor a brit kormány megakadályozhatja az adás-vételt. Ez pedig a Chelsea következő idénybeli szereplését is komoly veszélybe sodorhatja.

Borítókép: Roman Abramovics (Fotó: MTI/EPA/Anthony Anex)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.