időjárás 13°C Jusztina 2022. szeptember 26.
logo

Giorgia Meloniék sima győzelmet arattak Olaszországban

Megölelte egymást a két magyar, akik a falnak csapódtak

Magyar Nemzet
2022.05.10. 21:30 2022.05.10. 21:40
Megölelte egymást a két magyar, akik a falnak csapódtak

A túraautó-világkupa (WTCR) vasárnapi versenye drámai fordulatot hozott: az első és a második helyről rajtoló két magyar autóversenyző összeütközött, és a paui utcai pálya falának csapódott. Tassi Attilát szétvetette a düh, Michelisz Norbert felelősséget vállalt, és nincs harag köztük.

Kettős magyar győzelemről is szólhatnának a hírek a WTCR franciaországi idénynyitója után, meg is volt ennek az esélye, miután a második futamot az első sorból kezdte Michelisz és Tassi, ebben a sorrendben. Ha szépen, biztonságban eljönnek a rajt után, jó eséllyel mindketten dobogóra álltak volna, mert a szűk paui utcai pályán nagyon nehéz előzni.

De ehelyett botrányba fulladt a két magyar autóversenyző nagy napja: Michelisz nem hagyott elég helyet Tassinak a rajt után a fal mellett, aminek következtében előbbi Hyundaija összeütközött utóbbi Hondájával, mindketten a falnak csapódtak, a mezőny pedig faképnél hagyta őket. Michelisz ezután nem is tudta befejezni a versenyt, Tassi végül a 13. lett.

Hogy kinek a felelőssége volt a baleset, azt a versenybírák egyértelművé tették:

Michelisz hat rajthelyes büntetést kapott, amelyet a WTCR következő fordulójában, a Nordschleifén kell letöltenie.

– A verseny leintése után viszonylag hamar találkoztunk Norbival – idézte fel az első találkozást az eset után Tassi. – Megkért rá, hogy vegyem le a bukósisakom, mert szeretne beszélni. Engem majd szétvetett a düh, nem azért, mert azt gondoltam, szándékosan szorított bele a falba, hanem mert annyira biztos voltam benne, hogy ezen a futamon legalább dobogóra állhatok.

Nagyon dühös voltam, így azt mondtam: Norbi, ezt nagyon elcseszted!

– Aztán ő a végén még hozzátette, hogy borzalmasan érzi magát, és kaphatna-e egy baráti ölelést. Megöleltem, mert tényleg biztos vagyok benne, hogy nem akart szándékosan rosszat nekem.

AUTO - WTCR - RACE OF FRANCE 2022
Michelisz nem úgy kezdte a szezont, ahogy eltervezte. Fotó: Antonin Vincent

A WTCR-mezőny egyik legfiatalabb tagja, a 22 éves Tassi tehát éretten reagált a történtekre, Michelisz pedig éppen úgy, ahogy azt tőle várhattuk: vállalta a felelősséget, és a közösségi oldalán még aznap este kvázi elnézést kért.

– Amivel én nem számoltam, és amit abból a helyzetből nem is láttam, hogy a paui pálya jobb oldalán van egy beugrás, hirtelen beszűkül az aszfalt – elemezte a helyzetet kérdésünkre Michelisz Norbert. – Emiatt bár én azt éreztem, megvan a helye Attikának, valójában ő nem tudott mellettem egyenesen jönni, neki felém kellett rántania az autóját a beszűkülő fal miatt. Kész volt a baj.

– Attika nekem nem csak egy versenyző a mezőnyben, nagyon régóta ismerjük egymást, jó viszonyban vagyunk, mondhatom, hogy számomra fontos ember – tette hozzá a WTCR 2019-es bajnoka. – Rendkívül bántott, hogy az ő futama is tönkrement emiatt, ezért miután kiálltam a boxba, a lehető leghamarabb beszélni akartam vele. Szerettem volna, hogy tudja, nem akartam veszélybe sodorni.

A baleset:

Michelisz az elmondása szerint már előre néz, a tízfordulós bajnokságból még csak az első ment le, nem akarja, hogy ez az eset rányomja a bélyegét az egész idényre.

– Pontosan tudom, hogy mit rontottam el, tudom, hogy mit kell legközelebb átgondolnom – tette egyértelművé. – Ugyanakkor azt is megtanultam már, hogy tovább kell tudni lépni, mert ha benne ragad az ember egy-egy ilyen szituációban, az nem segít. Természetesen jobb lett volna győzelemmel kezdeni az idényt, de 2019-ben, amikor bajnok lettem, akkor sem indult jól a szezon, mégis megoldottam a feladatot. Most is talpra fogok tudni állni.

A WTCR következő fordulóját május 26–28-án Németországban, a legendás Nordschleifén rendezik.

Borítókép: Tassi Attila, a Honda versenyzője a WTCR-ben a 2022-es paui versenyhétvégén (Fotó: Antonin Vincent)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.