Megölelte egymást a két magyar, akik a falnak csapódtak

A túraautó-világkupa (WTCR) vasárnapi versenye drámai fordulatot hozott: az első és a második helyről rajtoló két magyar autóversenyző összeütközött, és a paui utcai pálya falának csapódott. Tassi Attilát szétvetette a düh, Michelisz Norbert felelősséget vállalt, és nincs harag köztük.

Magyar Nemzet
2022. 05. 10. 21:30
AUTO - WTCR - RACE OF FRANCE 2022
TASSI Attila (HUN), Équipe LIQUI MOLY Engstler, Honda Civic Type R TCR, portrait during the WTCR - Race of France 2022, 1st round of the 2022 FIA World Touring Car Cup, from May 7 to 8 in Pau, France - Photo Antonin Vincent / DPPI Fotó: Antonin Vincent
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kettős magyar győzelemről is szólhatnának a hírek a WTCR franciaországi idénynyitója után, meg is volt ennek az esélye, miután a második futamot az első sorból kezdte Michelisz és Tassi, ebben a sorrendben. Ha szépen, biztonságban eljönnek a rajt után, jó eséllyel mindketten dobogóra álltak volna, mert a szűk paui utcai pályán nagyon nehéz előzni.

De ehelyett botrányba fulladt a két magyar autóversenyző nagy napja: Michelisz nem hagyott elég helyet Tassinak a rajt után a fal mellett, aminek következtében előbbi Hyundaija összeütközött utóbbi Hondájával, mindketten a falnak csapódtak, a mezőny pedig faképnél hagyta őket. Michelisz ezután nem is tudta befejezni a versenyt, Tassi végül a 13. lett.

Hogy kinek a felelőssége volt a baleset, azt a versenybírák egyértelművé tették:

Michelisz hat rajthelyes büntetést kapott, amelyet a WTCR következő fordulójában, a Nordschleifén kell letöltenie.

– A verseny leintése után viszonylag hamar találkoztunk Norbival – idézte fel az első találkozást az eset után Tassi. – Megkért rá, hogy vegyem le a bukósisakom, mert szeretne beszélni. Engem majd szétvetett a düh, nem azért, mert azt gondoltam, szándékosan szorított bele a falba, hanem mert annyira biztos voltam benne, hogy ezen a futamon legalább dobogóra állhatok.

Nagyon dühös voltam, így azt mondtam: Norbi, ezt nagyon elcseszted!

– Aztán ő a végén még hozzátette, hogy borzalmasan érzi magát, és kaphatna-e egy baráti ölelést. Megöleltem, mert tényleg biztos vagyok benne, hogy nem akart szándékosan rosszat nekem.

AUTO - WTCR - RACE OF FRANCE 2022
Michelisz nem úgy kezdte a szezont, ahogy eltervezte. Fotó: Antonin Vincent

A WTCR-mezőny egyik legfiatalabb tagja, a 22 éves Tassi tehát éretten reagált a történtekre, Michelisz pedig éppen úgy, ahogy azt tőle várhattuk: vállalta a felelősséget, és a közösségi oldalán még aznap este kvázi elnézést kért.

– Amivel én nem számoltam, és amit abból a helyzetből nem is láttam, hogy a paui pálya jobb oldalán van egy beugrás, hirtelen beszűkül az aszfalt – elemezte a helyzetet kérdésünkre – Emiatt bár én azt éreztem, megvan a helye Attikának, valójában ő nem tudott mellettem egyenesen jönni, neki felém kellett rántania az autóját a beszűkülő fal miatt. Kész volt a baj.

– Attika nekem nem csak egy versenyző a mezőnyben, nagyon régóta ismerjük egymást, jó viszonyban vagyunk, mondhatom, hogy számomra fontos ember – tette hozzá a WTCR 2019-es bajnoka. – Rendkívül bántott, hogy az ő futama is tönkrement emiatt, ezért miután kiálltam a boxba, a lehető leghamarabb beszélni akartam vele. Szerettem volna, hogy tudja, nem akartam veszélybe sodorni.

A baleset:

Michelisz az elmondása szerint már előre néz, a tízfordulós bajnokságból még csak az első ment le, nem akarja, hogy ez az eset rányomja a bélyegét az egész idényre.

– Pontosan tudom, hogy mit rontottam el, tudom, hogy mit kell legközelebb átgondolnom – tette egyértelművé. – Ugyanakkor azt is megtanultam már, hogy tovább kell tudni lépni, mert ha benne ragad az ember egy-egy ilyen szituációban, az nem segít. Természetesen jobb lett volna győzelemmel kezdeni az idényt, de 2019-ben, amikor bajnok lettem, akkor sem indult jól a szezon, mégis megoldottam a feladatot. Most is talpra fogok tudni állni.

A WTCR következő fordulóját május 26–28-án Németországban, a legendás Nordschleifén rendezik.

Borítókép: Tassi Attila, a Honda versenyzője a WTCR-ben a 2022-es paui versenyhétvégén (Fotó: Antonin Vincent)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.