időjárás 29°C Ottó 2022. július 2.
logo

Sprinter, aki megtanulta, hogyan kell kibírni a hosszabb távokat

Magyar Nemzet
2022.05.28. 21:45
Sprinter, aki megtanulta, hogyan kell kibírni a hosszabb távokat

Csizmadia Kolos és Kuli István aratta a második nap legnagyobb győzelmét a Szegeden zajló kajak-kenu válogatón. Az előző év két peches versenyzője egy hajóban ülve győzött a K–2 500 méteres döntőben, ami olimpiai szám. Női kenu párosban a Nagy Bianka, Bragato Giada duó a racicei világkupa után ismét legyőzte az olimpiai ötödik helyezett Balla Virág, Takács Kincső kettest.

Sokak szerint a negyedik helyezés a legrosszabb a sportban. Szép teljesítmény, de éppen nem jelent érmet. Csizmadia Kolos tavaly megtapasztalhatta ezt az érzést. A tokiói olimpián a K–1 200 méteres döntőben kevesen fogadtak volna arra, hogy negyedik lesz, mégsem ennek a szép eredménynek örült, hanem az elszalasztott éremszerzés miatt búslakodott. Azért is, mert ebben a számban ez volt az utolsó esély arra, hogy olimpiai dobogóra álljon.

Párizsban a férfi kajakosok már nem versenyeznek kétszáz méteren, s egy ízig-vérig sprinternek, mint amilyen Csizmadia Kolos, nem egyszerű az átállás a hosszabb távokra.

Kuli Istvánnak nála is rosszabb éve volt. Sérülés hátráltatta, ő lett volna a férfikajak négyes vezérevezőse, ám a kvartett nélküle csalódást csalódásra halmozott. Az egyetemen is helytálló Kuli fejében az is megfordult, hogy nem erőlteti tovább a kajakozást, inkább a tanulásra, a civil életre összpontosít, de szerencsére meggyőzték, hogy van értelme folytatnia.

Az első komoly visszaigazolás szombaton a kajak-kenu világbajnoki válogató második napján jött el mindkettőjük számára. Noha a favoritnak tekinthető Nádas Bence, Tótka Sándor kettes végül visszalépett az indulástól, de olimpiai számról lévén szó, így is erős mezőny gyűlt össze. Kuli és Csizmadia végül nagy csatában, csupán 141 ezreddel előzte meg Opavszky  Márkot és Fodor Bencét. A mezőny erősségéről árulkodik, hogy az olimpiai ezüstérmes Varga Ádám, valamint a Tokióban két számban is indult Béke Kornél duója csupán nyolcadik lett.

– Maga a döntő jól sikerült, az elejében azért maradt pár tized, de ha jól számolom, ez a harmadik pályánk együtt, kevesebb mint egy hónapja ültünk össze, ezen még lehet mit finomítani, de nagyon jó volt – mondta Kuli István a döntő után a Magyar Kajak-kenu szövetség honlapjának.

Csizmadia Kolos, aki pénteken K–1 200-on is győzött, szintén elégedetten értékelt:

– Nagyon jó volt, mentük a saját egyenletes pályánkat, bíztam benne, hogy meg is lesz a végén. Jó futam volt, energiatakarékos, jó az összhangunk, ez nagy előnyünk. Biztatóak a jelek, az ösztönös közös iram és technika nagyon nagy előny, nem kell ezen dolgoznunk, hogy jól kajakozzunk együtt, sok-sok pályával még rengeteget tudunk előrelépni.

A nap meglepetését az okozta, hogy női C–2 500-on Nagy Bianka és Bragato Giada legyőzte a világbajnoki ezüstérmes, a tokiói olimpián ötödik Balla Virág, Takács Kincső duót. Bár az U23-as világbajnok páros sikere nem volt előzmények nélküli, hiszen a racicei világkupán is megverték a hazai riválist.

– Nagy előnyt jelent számunkra fejben, de lesz még egy válogató, arra is nagyon keményen kell készülni, és ha ott is nyerünk, akkor tényleg támadhatatlan az egységünk. Szerettünk volna minél közelebb kerülni Virágékhoz, mivel két nagyon jó versenyzőről van szó, és nagyon örülünk, hogy végül meg is előztük őket – összegzett Bragato Giada.

Immár férfi kenu kettesben is az ötszáz méter az olimpiai táv, itt Adolf Balázs az 1000 méteren, egyesben aratott győzelme után Fejes Dániellel nyert, igaz, Adolf amiatt kesergett, hogy a legnagyobb riválisnak tekinthető Hajdú, Fekete páros végül nem állt rajthoz.

– Ha elindulnak, kiderült volna, hogy van-e ennek a párosnak jövője, de arra jó volt ez a verseny, hogy találtunk néhány hibát, amit ki tudunk javítani legközelebbre. Szemezgetünk a szegedi utánpótlás-vb-vel, hogy ott ötszáz párossal tök jó lenne hazai közönség előtt rajthoz állni, és arra ez a teljesítmény biztató. Azt pedig látom, hogy  ez az 500 páros nem megy az 1000 egyesem rovására, hanem jobb vagyok 1000 egyesben a páros miatt, gyorsultam, és valahogy azt érzem, hogy  ezáltal a mozgásom is fejlődik C–1-ben – összegzett Adolf Balázs, aki tavaly 5000 méteren és maratoni távon is világbajnoki címet szerzett, C–1 1000-en pedig bronzérmes lett.

Vasárnap a férfi K–1 500 méter ígérkezik a legérdekesebb versenynek, hét előfutammal, mamut mezőnnyel, benne Kopasz Bálinttal és Varga Ádámmal.

Borítókép: Kuli István és Csizmadia Kolos idén együtt vigasztalódhat (Fotó: MKKSZ)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.