időjárás 36°C Pál, Péter 2022. június 29.
logo

Székely fesztivál lett a móka vége Bukarestben

Csinta Samu (Bukarest)
2022.05.19. 22:31
Székely fesztivál lett a móka vége Bukarestben

Gyakorlatilag egyetlen félidő alatt eldöntötte a labdarúgó Románia Kupa sorsát a Sepsi OSK. A FC Voluntari elleni 2-1-es győzelmével a háromszéki együttes története legnagyobb sikerét érte el, és a kupával együtt megszerezte az Európa-ligában való indulás jogát is.

Minden korábbitól eltérő töltetű és intenzitású mérkőzést várt a bukaresti kupadöntőn Diószegi László, a Sepsi OSK elnöke. Elsősorban azért, mert a papírforma ezúttal inkább a Sepsi OSK sikerét ígérte, a székelyföldi csapat díszmenetben fejezte be a bajnokságot, de legalább hasonló mértékben a lelátókon remélt fölénye okán is. Utóbbi reményében nem is csalatkozott,

különvonaton, autóbuszokon és személyautók tucatjain özönlöttek Erdélyből a Sepsi-hívek a román fővárosba.

A kezdő sípszóra 8100 néző gyűlt össze a nemrég felavatott, itt-ott még simításokra szoruló Rapid-arénában, az állomány több mint fele piros-fehérbe öltözve.

De nem kellett csalatkoznia csapatában sem a klub megálmodójának. Cristiano Bergodi együttese azonnal magához ragadta a kezdeményezést, és bár a kezdeti offenzívát némileg sikerült csillapítania a Bukarest környéki ellenfélnek, a 20. perc tájékán elkezdődött a Stefanescu-show. A 23 éves csatár előbb egy legfeljebb „alig” lesállásból talált be – nem is adták meg a gólt –, a 22. percben viszont már szabályos körülmények között lőtte ki balról a hosszú sarkot, a 38.-ban pedig 28 méterről lőtt szépségdíjas gólt.

Fotó: VERES NANDOR

A második félidő kezdete azzal az érdekességgel szolgált, hogy a Voluntari csapatába beküldték Fülöp Lórándot, aki a jelenlegi állomáshelyét megelőzően Szentgyörgyön játszott másfél éven át – akkor még a Puskás Akadémia kölcsönjátékosaként. Kíváncsian vártuk, létrejön-e a testvérharc, hiszen a pálya szélén folyamatosan melegített Lóránd bátyja, az OSK-s István, aki a 85. percben végül pályára léphetett.

A 2017-ben egyszer már kupagyőztes FC Voluntari ugyan kiegyenlítette a játékot, de érdemleges helyzetig nem nagyon jutott, míg a túloldalon változatlanul Stefanescu veszélyeztetett, majd a piros-fehérek középhátvédje, Balasa szabadrúgása zúgott el a léc fölött. A 89. percben a szentgyörgyi kapus, Niczuly bemutatott egy bravúrt, a hosszabbítás utolsó percében pedig még egyet, ekkor azonban a kipattant labda Dumitrescuról a kapuba vágódott, szépített a Voluntari.

Ám ezután már jöhetett a féktelen ünneplés: kupagyőztes lett a Sepsi OSK!

Székelyföld két trófeával is távozhatott Bukarestből, hiszen a finálé előmérkőzéseként játszott FK Csíkszereda–Sepsi OSK U19-es Románia-kupadöntőt a csíkiak 1-0-ra nyerték. A bukaresti éjszakában pedig 22:30 órakor másodszor is felcsendült a székely himnusz.

Borítókép: Több mint nyolcezer drukker előtt győzött a Sepsi OSK (Fotó: Veres Nándor)