Gareth Southgate megúszta a magyaroktól elszenvedett megalázást

Bár az angol szurkolók többsége nehezen emészti meg a válogatott gyenge szereplését a Nemzetek Ligájában és a magyaroktól elszenvedett hazai 4-0-s vereséget, és szívesebben látná a kispadon az argentin Mauricio Pochettinót, a szövetség elnöke kiállt Gareth Southgate szövetségi kapitány mellett.

2022. 06. 22. 8:34
SOUTHGATE, Gareth
Budapest, 2022. június 4. Gareth Southgate, az angol válogatott szövetségi kapitánya a labdarúgó Nemzetek Ligája 1. fordulójában játszott Magyarország - Anglia mérkõzés elõtt a Puskás Arénában 2022. június 4-én. MTI/Szigetváry Zsolt Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nehezen csillapodtak le az indulatok Angliában. A tavalyi Európa-bajnokságon ezüstérmet nyert válogatott kimondottan világbajnoki reményeket kelt az országban, ám fél évvel a katari vb előtt igen gyászosan szerepelt a Nemzetek Ligája júniusi mérkőzésein. Ez még akkor is elkeseríti a szurkolókat, ha Gareth Southgate szövetségi kapitány kísérletezésre is használta ezt a négy találkozót, a szerzett két pont így is roppant kevés, hiszen azzal fenyeget, hogy az angol együttes szégyenszemre kieshet az A divízióból.

A felháborodást azonban a leginkább az táplálja, hogy Anglia kétszer is kikapott Magyarországtól, ráadásul másodszor hazai pályán megalázó 4-0-s vereséget szenvedett, amit roppant nehéz megemészteni a La Manche-csatorna túlpartján. A szurkolók a közösségi fórumokon radiális változásokat követelnek, és elsődleges célpontjuk természetesen Gareth Southgate. Beszámolók szerint sokan Mauricio Pochettinót favorizálják Southgate utódjaként, miután kiderült, hogy a korábban a Tottenhamet is irányító argentin szakember távozik a PSG-től, ugyanakkor sokak szerint a 2022-es katari vb-ig már csak néhány mérkőzése van az angol válogatottnak, kockázatos lépés lenne szövetségi kapitányt váltani.

 

 

A The Times ezt írta minderről: „A szurkolók látják a játékosok minőségét, akik közül néhányan Premier League-et és Bajnokok Ligáját is nyertek már, és látják azt is, hogy Southgate nem tudja megszervezni és inspirálni őket. Ez nem egyszerűen a szezon végi kimerültség volt, hanem az ötletek hiánya.” A Daily Star véleményeket is gyűjtött az olvasóitól, és azok többsége egyértelműen a szövetségi kapitány leváltása mellett kardoskodott. A szurkolók egy része azt is nehezményezte a kilátástalan játék mellett, hogy a magyarok ellen Southgate a meccs végén (már 0-3-nál) képes volt egy támadóbb felfogású játékos, Saka helyett beküldeni a pályára egy középső védőt, Maguire-t. „Ez hihetetlenül kínos. Ennyire rosszat még nem láttam. Az a Saka helyett Maguire csere volt Southgate legrosszabb pillanata. Tüntessék el innen, és hozzák ide Pochettinót!” – írta egyikük.

 

Fotó: Árvai Károly/Nemzeti Sport

A valóban kínos kudarc mellett is tény azonban, hogy Gareth Sauthgate az utóbbi 55 év legsikeresebb angol szövetségi kapitánya, az irányításával a válogatott negyedik lett a legutóbbi világbajnokságon, és mint említettük, ezüstérmes a tavalyi Európa-bajnokságon. Ezt hangsúlyozta kedden Debbie Hewitt, az FA, az angol szövetség elnöke, aki kijelentette a novemberben kezdődő világbajnokságra utalva:

– Bízunk Gareth-ben, és ez most különösen fontos, mivel az összes verseny közül a legfontosabbhoz közeledünk.

Ezzel egyértelműen eldőlt, hogy az angol válogatott egyik legnagyobb hazai veresége nem befolyásolja a szövetségi kapitány sorsát.

 

Borítókép: Gareth Southgate csak integet, nem kell búcsúznia (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.