Nyerni jönnek, de fél szemmel már Katarra figyelnek

A magyar labdarúgó-válogatott holnap Anglia ellen kezdi meg szereplését a Nemzetek Ligája A divíziójában. Gareth Southgate csapatával tavaly két világbajnoki selejtezőn csapott össze Marco Rossi legénysége, akkor a Puskás Arénában simán nyertek az angolok, idegenben viszont bravúrpontot szerzett a magyar nemzeti csapat. A legutóbbi Európa-bajnokság döntőse ezúttal is egyértelmű esélyesként érkezik Magyarországra.

2022. 06. 03. 7:17
Harry Kane Schäfer András
Budapest 20210902 Magyarország-Anglia VB selejtező labdarúgó mérkőzés Fotó: Mirkó István (MI) Magyar Nemzet képen: Harry Kane, Schäfer András Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legutóbbi két nagy torna eredményeit nézve nyilvánvaló, hogy az angol válogatott a világ futballjának szűk elitjéhez tartozik. Gareth Southgate szövetségi kapitány a 2018-as világbajnokságon elődöntőbe, majd a 2021-es Európa-bajnokságon döntőbe kormányozta Angliát. A csapat kulcsjátékosai ráadásul a legjobb korban vannak, a legutóbbi tétmeccsek alapján alapembernek számító futballisták közül egyedül Kyle Walker múlt el harmincéves.

A Manchester City védője szezon végi sérülése ellenére most is tagja a huszonhét fős angol keretnek. A ­hiányzók közül a Bajnokok Ligája-döntős Liverpool csapatkapitányának, Jordan Hendersonnak a kimaradását pihentetéssel indokolta Southgate, akinek az Eb-döntőben gólt szerzett Luke Shaw (Manchester United) és a kerethirdetés óta kidőlt Ben White (Arsenal) sérülés ­miatt nem állhat rendelkezésére.

Itt lesz viszont a legutóbbi világbajnokság gólkirálya, aki a Transfermarkt internetes oldal kimutatása alapján majdnem annyit ér (százmillió euró), mint a teljes magyar keret (110 millió).

A Tottenham támadója betalált a tavaly szeptemberi Magyarország–Anglia mérkőzésen is. Akkor simán, 4-0-ra nyert világbajnoki selejtezőn az angol válogatott, amely most is egyértelmű esélyesként érkezik Budapestre. Ugyanakkor az októberben, Londonban elért 1-1-es döntetlen reményt adhat a magyar szurkolóknak, hogy újabb bravúros eredményt érhet el a nemzeti csapat.

Ha már szurkolók: az UEFA még az Európa-bajnokságon mutatott, homofóbnak ítélt lelátói viselkedés miatt megbüntette a magyar szövetséget, amely a holnapi találkozóból nem szerezhet jegybevételt. Iskoláscsoportok viszont ott lehetnek a Puskás Arénában, a regisztrációk alapján az MLSZ legalább harmincezer fiatalra számít a lelátón.

Fontos különbség a két válogatott között, hogy amíg csapatának idén a Nemzetek Ligája az elsődleges kihívás, addig az angolok inkább felkészülésként tekintenek a sorozatra az év végi világbajnokság előtt. Ennek megfelelően Southgate kerethirdetését is azt elemezve értékelte az angol sajtó, hogy vajon az újoncként meghívott, a Premier League-ben idén huszonkét kanadai pontot gyűjtött Jarrod Bowen (West Ham) és ­James Justin (Leicester), vagy éppen a most kimaradó Jadon Sancho (Manchester United) és Eric Dier (Tottenham) milyen eséllyel szállhat harcba a katari részvételért.

Maga Southgate is elismerte, hogy több esetben az általa kevésbé ismert játékos mellett döntött a mostani névsor összeállításakor, hogy minden jelöltről teljes képe legyen, mielőtt ki kell jelölnie a világbajnoki keretet. Ugyanakkor arról szó sincs, hogy a kísérletezés hevében az angolokat hidegen hagyná az eredmény.

Angliát képviselve mindig a jó játékra és a győzelemre kell törekednünkszögezte le Southgate. – Ugyanakkor fontos előretekinteni és lehetőséget adni azoknak a játékosoknak is, akiknek kisebb a rutinjuk. Már csak hat meccs­re vagyunk a vb-rajttól, de sikeresek akarunk lenni a Nemzetek Ligájában is. Ez egy nagyszerű sorozat, a magas színvonalú meccsei pedig ideálisak a kísérletezésre, a finomhangolásra is.

Az angol és a magyar válogatott két héten belül kétszer is összecsap, hiszen a holnapi első fordulós mérkőzés után a negyedik körös, wolverhamptoni mérkőzést június 14-én, kedden rendezik. A két meccs között mindkét válogatott összecsap Olaszország és Németország legjobbjaival is.

Borítókép: Harry Kane és a két csapat szeptemberi meccsén (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.