időjárás 28°C Klára 2022. augusztus 12.
logo

A repülési káosz miatt itthon ragadt a vb-selejtezőre készülő válogatott

Pajor-Gyulai László
2022.07.03. 14:43 2022.07.03. 14:57
A repülési káosz miatt itthon ragadt a vb-selejtezőre készülő válogatott

Egy kötelező feladat vár a magyar férfi-kosárlabdaválogatottra: hétfőn este már tét nélkül kell lejátszania idegenben a franciák elleni mérkőzést a világbajnoki selejtezők második köre zárásaként. Mindkét csapat továbbjutott már a második körbe, ám a legnagyobb ellenfél ezúttal az európai repülőtereken uralkodó káosz: a csapat nem tudott a terveknek megfelelően vasárnap elutazni a Nantes melletti kisvárosba, Mouilleron-le-Captif-be, a kényszerből bérelt kis gépen hétfőn gyakorlatilag csak beesik a meccs helyszínére.

A sors igen buta tréfákra képes. Pénteken a magyar férfiválogatott 69-68-ra legyőzte Portugáliát, és ezzel eldőlt, hogy továbbjutott a világbajnoki selejtezők utolsó, harmadik körébe. Az is biztossá vált, hogy csak akkor lehet második, ha hétfőn legyőzi idegenben Franciaországot, Montenegró pedig kikap a portugáloktól, és mivel mindkettőre annyi az esély, mint a júliusi kánikulában a hóviharra, az utolsó forduló két meccse nem több puszta formalitásnál.

 

 

A hosszú szezon után tehát a franciaországi villámtúrát mindenki a háta közepére kívánta, és a sors még rá is tett egy lapáttal. Vasárnap reggel derült ki, hogy a déli amszterdami gép annyit késik majd, hogy lehetetlen lesz elérni az egyetlen csatlakozást Nantes-ba. A magyar szövetség ezt jelezte a FIBA-nak, ahonnan az a válasz érkezett, hogy ha a csapat vasárnap nem érkezik meg a találkozó helyszínére, Mouilleron-le-Captif-be, az ötezres kisvárosba, akkor nem lesz mérkőzés. Ez nem jó, mert a kiállásért járó egy pontot elveszíti a válogatott, amely nélkül a harmadik selejtező körben esélytelenné válna a továbbjutásra.

Dél körül sikerült egy chartergépet foglalni és annak repülési engedélyt szerezni, és eleinte úgy volt, hogy délután öt óra körül elindulhat Nantes felé a csapat, ám akkor az is kiderült, hogy a gép nagyon kicsi, emiatt több mint négy óra lesz az út, és a termetes, kétméteres kosarasok nyomorognának benne. Az illetékesek újra felvették a kapcsolatot a FIBA-val, és sikerült egyezségre jutni. Ez arról szól, hogy a magyar együttes, a szakmai stáb, a csapatvezető és a masszőr hétfő délután szinte csak beesik a mérkőzésre, még az orvos sem utazik, hogy a játékosok minél kényelmesebben elférjenek. A gép méreteiről mindent elárul, hogy út közben meg kell majd állni tankolni...

 

Fotó: Mirkó István

Belegondolni is rossz, mi lenne, ha ez a hétfő esti meccs döntene a válogatott sorsáról – így értékelte a történteket Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány is:

– Sajnos a mai világban nem meglepők az ilyen kellemetlen fordulatok – mondta. – Szerencse, hogy ez éppen a franciák elleni meccset előzi meg, amelyen nincs komoly tét, és felszabadultan játszhatunk. A keretben több ponton is változtatok. Ferencz Csaba, a legidősebb játékosunk nem lépett pályára a portugálok ellen, a mérések alapján nagyon fáradt, és féltem, hogy megsérül. Az öt magas ember közül Golomán György volt a legrosszabb fizikális állapotban, reméljük, hogy a franciák ellen már bevethetjük. Ferencz Csaba és az ugyancsak fáradt Váradi Benedek itthon marad, és nem jön velünk Eilingsfeld János sem, akinek kíméljük a nemrég műtött gerincét. Ezúttal is sokat és folyamatosan cserélek majd, mert nagyon szeretném, ha mindenki egészségesen térne haza. Ezek a játékosok tizenegy hónapja megállás nélkül játszottak a klubjaikban, olykor hetente két vagy annál is több mérkőzést, vigyáznunk kell rájuk.

 

 

A Franciaország elleni mérkőzés hétfőn 20.30 órakor kezdődik Mouilleron-le-Captif-ban. A csapat másnap reggel hazautazik, és július végéig szabadságot kapnak a játékosok. Augusztus elején kezdődik a felkészülés a már abban a hónapban kezdődő februárban befejeződő újabb világbajnoki selejtezőkre – az ellenfelek kilétére hétfőn este derül fény –, valamint az idei legnagyobb feladatra, a szeptember 1-én Kölnben rajtoló Európa-bajnokságra. Ott is roppant kemény ellenfelek várnak rá, a világranglistán 11. házigazda németek mellett a 46. Bosznia-Hercegovina, az olimpiai ezüstérmes 4. Franciaország, a címvédő és legnagyobb sztárját, Luka Doncicot is bevető 5. Szlovénia, és a 8. helyen álló Litvánia szerepel még ebben a csoportban. 

 

Borítókép: Rosco Allen remekül játszott a portugálok ellen (Fotó: Mirkó István)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.