Rekorder anyuka és egy túlságosan tökéletes rajt

Shelly-Ann Fraser-Pryce ötödször lett a női 100 méter világbajnoka. Devon Allen tragédiája folytatódott: egyetlen ezredmásodperc jelentette a különbséget. Krizsán Xénia négy szám után a tizenegyedik helyen áll hétpróbában.

2022. 07. 18. 8:17
World Athletics Championships Oregon / 110m hurdles men Devon Allen kizárás
World Athletics Championships Oregon / 110m hurdles men Fotó: POOL FOR YOMIURI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A férfi 100 méter után a nők hasonló versenyszáma is söprést hozott, de ezúttal nem a rendező Egyesült Államok örülhetett a eugene-i világbajnokságon, hanem Jamaica.

A karibi szigetország klasszisai közül Shelly-Ann Fraser-Pryce volt a legjobb. A harmincöt éves klasszis ráadásul megdöntötte Marion Jones 1999-es versenycsúcsát is, 10,67 másodperces idővel szerezte meg az ötödik aranyérmét a klasszikus távon. Fraser-Pryce mögött a jamaicai bajnok Shericka Jackson egyéni csúccsal (10,73) lett a második, a szám kétszeres olimpiai bajnoka, Elaine Thompson-Herah (10,81) ezúttal csak harmadik lett.

Fraser-Pryce ugyanúgy a 2008-as olimpián kezdte az aranygyűjtést, mint honfitársa, Usain Bolt, azóta pedig a világbajnokságot is uralja a számban: 2009, 2013, 2015 és 2019 után nyert ismét, miközben a 2017-es vb-t kihagyta, éppen a viadal alatt adott életet gyermekének, Zyonnak.

Mostani győzelmével már hat egyéni vb-aranynál jár, ennyit egyetlen más nő sem szerzett az atlétikai világbajnokságok történetében.

World Athletics Championships Oregon / 100m women
Fraser-Pryce ismét a mezőny előtt (Fotó: The Yomiuri Shimbun via AFP)

Az amerikaiaknak azért nem volt okuk a panaszra: férfi súlylökésben ők is elérték a maguk söprését: a világcsúcstartó Ryan Crouser végre világbajnoki címet is szerzett. Pedig a magyar felmenőkkel bíró Joe Kovacs most is megnehezítette a dolgát, az ötödik sorozatban ledobta az élről (22,89 méter), de Crouser azonnal válaszolt, 22,94-es dobása versenycsúcsot és aranyérmet ért. Josh Awotunde tette teljessé a hazai dobogót.

110 méteres gátfutásban is összejöhetett volna ez a hazaiaknak, miután a jamaicai olimpiai bajnok Hansle Parchment megsérült a bemelegítésnél, és nem tudott rajthoz állni a fináléban. A Philadelphia Eagles NFL-játékosa, Devon Allen azonban túl jól rajtolt.

0,099 másodperc volt a reakcióideje, 0,100 az engedélyezett legalacsonyabb…

Biztosan állíthatom, hogy nem reagáltam, mielőtt hallottam volna a startpisztolyt

– állította a csalódott Allen, aki hiába próbálta meggyőzni a versenybírókat, hogy engedjék rajthoz állni. A kettős amerikai siker összejött a megrostált mezőnyben: Grant Holloway nyert Trey Cunningham előtt, a spanyol Asier Martínez lett a harmadik.

Devon Allen felkészülését tragédia árnyékolta be: édesapja az amerikai válogató alatt hunyt el, de az édesanyja csak azután közölte vele a hírt, hogy Allen már kvalifikálta magát a vb-re, hogy ne zökkentse ki a sportolót.

KRIZSÁN Xénia
Krizsán Xénia magasugrásban 1,74 méterig jutott (Fotó: MTI/AP/Charlie Riedel)

Lényegében eldőlt, hogy Magyarország érem nélkül zárja a világbajnokságot. Halász Bence ötödik helye után a másik magyar induló, Krizsán Xénia a hétpróba első négy száma közül csak súlylökésben tudta elérni idei legjobbját (14,08 méter), és 3661 ponttal a tizenegyedik helyről várja a folytatást. Az élmezőny szoros: az olimpiai bajnok Nafissatou Thiam vezet (4071), de Anouk Vetter (4010), Anna Hall (3991) és Adrianna Sulek (3982) is még száz ponton belül áll hozzá képest.

Női rúdugrásban Katie Nageotte, női kalapácsvetésben Brooke Andersen révén született amerikai siker, férfi 10 000 méteren pedig az ugandai Joshua Cheptegei megvédte címét.

Borítókép: Devon Allen nem hitte el, hogy kizárták (Fotó: POOL for Yomiuri)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.