Haaland még jobb is lesz, Mbappé új szerepben csillog

A Bajnokok Ligája első játéknapja két fiatal sztárcsatár, Erling Haaland és Kylian Mbappé tündöklését hozta, miközben Karim Benzema megsérült kedden. Utóbbi miatt a Real Madrid edzője nem, a Chelsea-t vezető Thomas Tuchel ugyanakkor sok minden miatt aggódhat a meglepő zágrábi vereség után.

Magyar Nemzet
2022. 09. 07. 8:15
Bayern Munich v Manchester City - Pre-Season Friendly Erling Haaland
GREEN BAY, WISCONSIN - JULY 23: Erling Haaland of Manchester City celebrates after scoring their team's first goal during the pre-season friendly match between Bayern Munich and Manchester City at Lambeau Field on July 23, 2022 in Green Bay, Wisconsin. Justin Casterline/Getty Images/AFP (Photo by Justin Casterline / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP) Fotó: Getty Images via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A BL első játéknapjának legnagyobb meglepetése az E csoportban és Zágrábban született, ahol a Dinamo 1-0-ra legyőzte a Chelsea-t, amely egész Európában a legtöbb pénzt, mintegy 320 millió eurót költött új igazolásokra a nyáron.

Thomas Tuchel vezetőedző már a felkészülési időszak alatt megjósolta, hogy szenvedni fog a csapata, de arra talán kevesen számítottak, hogy ennyire gyengén kezdi a szezont a Chelsea: 

a londoni klub hat forduló alatt már kétszer kikapott a Premier League-ben, a horvátok elleni vereség a BL-ben pedig hatalmas csalódás.

– Túl sok mindent kell most kielemezni, aminek én is a része vagyok – tisztázta Tuchel. – Tisztán látszik, hogy nem ott tartunk, ahol lenni szeretnénk és ahol lehetnénk. Ez rajtam és rajtunk múlik, muszáj megtalálnunk a megoldást, mert jelenleg semmi sem stimmel. Ha úgy tűnik, hogy egyre kevesebb az önbizalmunk a vereségek után, azzal nem tudok vitatkozni.

A Dinamo Zagreb vezetőedzője, Ante Cacic természetesen elégedetten nyilatkozott a mérkőzés után: – Meggyőződésem, hogy ez egy történelmi győzelem, hiszen a hatalmas Chelsea-t fektettük két vállra. Gratulálok az összes játékosomnak, egyetlen gyenge pontunk sem volt ezen a meccsen.

A keddi nap rangadóját a Paris Saint-Germain és a Juventus vívta a H csoportban, amelyben a franciák hazai pályán 2-1-es sikert arattak duplájának köszönhetően. A sztárcsatár a mérkőzés után arról beszélt, hogy a csapat nyáron kinevezett új vezetőedzője, Christophe Galtier új feladattal bízta meg őt a pályán:

– Új szerepben futballozom, az edző azt szeretné, hogy egyrészt a támadások csúcspontja legyek a védők mögé kerülve, másrészt maradjak szoros kapcsolatban Lionel Messivel és Neymarral. Igyekszem megfelelni az új feladatnak, miközben próbálom eldönteni a meccseket.

A dolog egyelőre jól megy, hiszen Mbappé duplája döntött a Juventus ellen, az első találatnál ráadásul a védők mögé kerülve Neymartól kapott szép gólpasszt. Így teljesüljön Galtier minden terve! 

Mbappé mesterhármast is elérhetett volna, de 2-0-s vezetésnél nagy helyzetet hagyott ki. – Sok helyzetet elpuskáztam már életemben, és biztos, hogy sokszor találok még be, sokszor meg nem. Ez mind benne van a játékban – reagált a francia.

Massimiliano Allegri a Juventus ideges kezdése miatt bánkódott: – Rosszul játszottunk az első húsz percben, meg voltunk ijedve. Agresszívabban kell fellépnünk, amit a második félidőben meg is tettünk. Ha jobban figyelünk a befejezésekre, jobb eredményt is elérhettünk volna, de az is igaz, hogy a PSG nagyszerű csapat és megvoltak a további helyzetei.

A címvédő Real Madrid könnyed 3-0-s győzelmet aratott az F csoportban a Celtic otthonában, ám a csapat szurkolói mégis aggódhatnak, hiszen a legnagyobb sztárjukat, 

az Aranylabda-várományos Karim Benzemát már a 30. percben le kellett cserélni sérülés miatt.

– Jelen pillanatban nincs miért aggódni – szólt a nyugalom hangján Carlo Ancelotti vezetőedző a mérkőzés után. – Az első vizsgálatok alapján nem tűnik túl súlyosnak a sérülés, de természetesen meg kell várnunk a másnapi alaposabb eredményeket. Azt még nem tudni, hogy izomsérülésről van szó, vagy más jellegű problémáról.

A csoport másik mérkőzésén a három magyar labdarúgóval felálló RB Leipzig hazai pályán 4-1-es vereséget szenvedett el Sahtar Donyecktől, az első bekapott gól előtt ráadásul óriási hibát követett el. Hogy mit mondott erről a magyar kapus és várható-e edzőváltás Lipcsében, arról ebben a cikkben írtunk.

a BL-ben is padlógázzal rajtolt a Manchester City mezében. A Dortmundból igazolt norvég csatár a Premier League-ben mindössze hat mérkőzés alatt elérte a tízgólos határt, ami ennél gyorsabban senkinek nem jött össze a bajnokság történetében, a BL-ben pedig duplával nyitott, a City 4-0-s győzelmet aratott a Sevilla otthonában a G csoportban.

A mérkőzés embere ugyanakkor nem Haaland, hanem a gólpasszt jegyző lett, de jellemző, hogy még ő is a 22 éves csapattársát méltatta a nyilatkozatában: – Erling nagyszerűen illeszkedett be a csapatba, de a gólszerzésen túl van más aspektusa is a játéknak, aminek az elsajátításához több idő kell. 

Pont emiatt izgalmas, hogy ilyen jól kezdett nálunk, mert ha idővel még jobban elsajátítja a csapat játékát, még veszélyesebb lesz majd.

A City edzője, Pep Guardiola sem győzte dicsérni Haalandot: – A számok beszélnek helyette, Haaland az előző csapataiban is szórta a gólokat, kivételes érzéke van ehhez. Ugyanakkor most sem csak a két gólja volt a lényeg, hanem az, hogy mindig mindenhol ott van, és emiatt az az ember érzése, hogy még többet is lőhetett volna.

Az első játéknap eredményei és összefoglalója itt olvashatók.

Borítókép: Erling Haaland (Fotó: ustin Casterline /Getty Images North America)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.