Következő mérkőzések
Franciaország
18:002024. július 01.
Belgium
Portugália
21:002024. július 01.
Szlovénia

Hol van már Mbappé? A Fradi ellenfele nem a legszebb napjait éli

Thierry Henry, David Trezeguet, Kylian Mbappé. A francia futball neves csatárai kötődnek az AS Monacóhoz, amelynek ma is van egy veszélyes, válogatott gólvágója, de ha leírjuk, hogy Wissam Ben Yedder, akkor érezni a minőségbeli különbséget. Dicső múlt, visszafogottabb jelen a Ferencváros következő, csütörtöki ellenfelénél az Európa-liga csoportkörében.

2022. 09. 14. 6:55
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az AS Monacóról általában három különböző sikerkorszak ugrik be a futballkedvelőknek. A csapat a nyolcvanas évek végén Arsene Wenger vezetőedző irányításával vált nemzetközi szinten is tényezővé, s ennek a folyamatnak fontos mérföldköve volt a Kupagyőztesek Európa-kupájában (KEK) szerzett ezüstérem 1992-ben, amikor az ifjú ferencvárosi csillag, Lipcsei Péter volt a sorozat gólkirálya. 

Wenger két évvel később távozott, de a hagyatéka a későbbi hercegségbéli aranygeneráció volt olyan feltörekvő tehetségekkel, mint Thierry Henry.

A Monaco 1997-ben Jean Tigana, majd 2000-ben Claude Puel irányításával volt francia bajnok. Az utóbbi sikerben kulcsszerepet játszott a 22 gólos David Trezeguet, a 21 gólos Marco Simeone, a kapuban Fabien Barthez, a védelemben a mexikói Rafael Márquez, Willy Sagnol és John Arne Riise, a középpályán pedig Ludovic Giuly neve csengett jól. A bajnoki cím ellenére súlyos anyagi gondokkal küszködött a Monaco, amelynek muszáj volt eladnia a legnagyobb sztárjait.

Thierry Henry a Monaco mezében Fotó: Patrick Hertzog

A 2000-es Európa-bajnokságon Barthez és Trezeguet még Monaco-játékosként lett aranyérmes a francia válogatottal, de a torna után mindketten távoztak, a tar kapus a Manchester Unitedben, a csatár a Juventusban kötött ki, de elköszönt Sagnol is, akire a Bayern München csapott le. A csapat kiárusítása folytatódott, Riisét a Liverpool, Guilyt és Márquezt a Barcelona vitte el később, 2002-ben pedig már csak a 15. helyen végzett az együttes a Ligue 1-ban. Az első emlékezetes korszak véget ért.

Nem kellett sokat várni az újra: a még Guily, valamint Patrice Evra, Jérome Rothen, Fernando Morientes és Dado Prso (mesternégyes a Deportivo elleni 8-3-as csoportmeccsen) nevével fémjelzett Monaco 2004-ben óriási meglepetésre bejutott a Bajnokok Ligája döntőjébe. Az volt az a finálé, amely után a 3-0-s győzelmet arató FC Porto mesteréből, José Mourinhóból topedző vált, de a másik szakember is szép karriert futott be – a Monaco akkori edzője, Didier Deschamps ma a francia válogatott világbajnok szövetségi kapitánya.

És akkor érkezett Koman Vladimir

Utána 2005-ben még összejött egy bronzérem a bajnokságban, aztán fokozatosan csúszott le a klub, amely 2009-ben Guy Lacombét nevezte ki vezetőedzőnek, aki fiatal tehetségekkel töltötte fel a keretet, ám nem lett belőle az új Wenger: a csapat 2011-ben a 18. helyen végzett, és 34 év után kiesett az élvonalból. 

Az év decemberében karácsonyi ajándékként érkezett a klubhoz Dmitrij Ribolovljev, a világ akkori 93. leggazdagabb embere, hogy elhozza a harmadik sikerkorszakot.

Ribolovljev érkezésekor a Monaco a francia másodosztályban is a kiesés ellen küzdött, 18 forduló alatt mindössze egyetlen győzelmet tudott felmutatni. A műtrágyabizniszből meggazdagodott orosz tulajdonos gyorsan igazolt néhány nem túl neves, ám a francia másodosztály szintjén erősítést jelentő játékost, köztük a Sampdoriától a magyar válogatott Koman Vladimirt is.

berobban

A hirtelenjében szerződtetett több mint tíz labdarúgóra csak átmenetileg volt szükség, közülük hosszabb távon egyedül a horvát kapus, Danijel Subasic ragadt meg a Monacóban. 2013 nyarán, az élvonalba való visszajutáskor már 177 millió euró összértékben érkezett többek közt Radamel Falcao, James Rodríguez és Joao Moutinho.

Az igazán nagy dobás mégis akkor jött, amikor nem sokan számítottak rá, mert közben Ribolovljev visszafogta a költekezést. Persze ha olyan játékosokat húz elő egy csapat a varázskalapból, mint Kylian Mbappé? Róla és többek közt a fiatal Bernardo Silváról szólt az a Monaco, amely Leonardo Jardim vezetésével a PSG hegemóniáját megtörve francia bajnok lett, a BL-ben pedig az elődöntőig menetelt 2017-ben.

Azóta várják az újabb sikereket Monacóban, de hektikus a csapat szereplése, amely 2019-ben a 17. helyen majdnem újra kiesett az élvonalból. Azóta próbálkoztak a helyi legenda Henryval, újra Jardimmal és Niko Kovaccsal is a kispadon, de mindannyian megbuktak. Az előző idény Ligue 1-bronzérme sem számított kiemelkedő eredménynek a belga Philippe Clement vezetésével, és ugye most a BL-kvalifikáció sem jött össze a PSV Eindhoven elleni vereséggel.

Gól az Újpest ellen

A gárda legveszélyesebb játékosa a csapatkapitány, Wissam Ben Yedder, aki 2020-ban francia gólkirály volt, de az előző idénye volt a legtermékenyebb 25 bajnoki találattal – nem mellesleg a Sevilla játékosaként szerzett már gólt magyar klub ellen, 2018-ban vette be az Újpest kapuját az El-selejtezőben. 

Rajta kívül is vannak jó nevű labdarúgói a Monacónak, mint a Németországban Manuel Neuer utódjának tartott Alexander Nübel kapus, vagy a nyáron a Liverpooltól igazolt Minamino Takumi. 

És persze a keret összértéke 342 millió euró, ami csaknem tízszerese a Fradiénak (38 millió).

De feltartott kezekkel nem kell pályára lépnie a magyar bajnoknak az Európai Szuperkupának 1998 és 2012 között zsinórban tizenötször otthont adó II. Lajos Stadionban sem: ez a Monaco nem a 2000-es, nem a 2004-es és nem is a 2017-es Monaco.

Borítókép: Kylian Mbappé még az AS Monaco játékosaként (Fotó: Twitter/Kylian Mbappé)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.