Pat Cortina komolyan gondolja, hogy különlegesek a lányok

Pat Cortina nevéhez több jelentős magyar jégkorongsiker fűződik az elmúlt évtizedekből, mint bárki máséhoz: klubszinten, majd a férfi- és a női válogatott élén is páratlan eredményeket ért el. Nem csoda, hogy egykori és jelenlegi játékosai is csak szuperlatívuszokban tudnak róla beszélni – ez is szóba került a Nemzeti Sportnak adott terjedelmes interjúban.

Magyar Nemzet
Forrás: Nemzeti Sport2022. 09. 21. 9:45
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A női jégkorong-válogatott nagy bravúrt végrehajtva jutott fel a világbajnokság elitmezőnyébe, majd még nagyobb bravúrt bemutatva ott is maradt. A sikeredző Pat Cortinával készített beszélgetést a Nemzeti Sport, amelyben ő is történelminek nevezte a csapat teljesítményét, dacára annak, hogy az eredmények nem voltak annyira jók, mint amennyire szerette volna. Arra a kérdésre, hogy az elit-világbajnokság egyenes kieséses szakaszának elérése egyszeri siker volt vagy megismételhető, ezt felelte:

– Azt reméljük – és hiszünk benne –, hogy ez valami még jobbnak a kezdete. Szeretnénk legalább ezen a szinten maradni, ez viszont nem lesz egyszerű feladat, ugyanis a női hokijátékosok száma jelenleg limitált Magyarországon, és néhány tapasztaltabb játékosunk jövője egyelőre kérdéses. A fiatalok közül többekben nagy potenciál van, de talán még túl korai lenne rájuk hárítani a felelősséget a csapatban, ami eddig az idősebbeket terhelte. Szükségünk van rá, hogy a tapasztalt játékosaink még az együttessel maradjanak, megteremtve a zökkenőmentes átmenet lehetőségét a következő generációnak.

 

 

Ezután beszélt a lehetséges generációváltásról, az utánpótlásról, a felkészülési mérkőzések jelentőségéről, a mentális fordulópontokról, majd felidézte a világbajnokság legnehezebb és legboldogabb pillanatait:

– Nekem a csehek elleni mérkőzés első szünete volt a legnehezebb. Kétgólos hátrányban voltunk, és abból, ahogy a lányok rám néztek, láttam, hogy bajban vagyunk, aggódunk, megfélemlített minket az ellenfél, és én is nehezen találtam a szavakat. Örömteli pillanatból szerencsére több is volt, a svédek vagy a finnek elleni mérkőzés, az amerikaiak ellen vívott negyeddöntő első harmada, még akkor is, ha a játékrész legnagyobb részében védekeztünk – de nem adtuk fel, próbáltunk játszani és hívek lenni magunkhoz. A sok csoportos és személyes beszélgetés rengeteg boldog pillanatot hozott. Amikor azt mondom, különlegesek a lányok, azt valóban úgy is gondolom.

 

Fotó: MJSZ

Pat Cortina ezután felidézte, hogy mit érzett, amikor Németország megszerezte a győzelmet jelentő gólt Dánia ellen az utolsó másodpercben, ami különleges volt a számára, hiszen a magyar női jégkorong-válogatott mellett a német SC Riessersee-nél is dolgozik edzőként.

– Nos, igen, könnyebb volt azzal a tudattal visszatérni Németországba, hogy ők is az A csoportban maradtak, és nem mi voltunk azok, akik kiütöttük őket onnan. Reméltem, hogy nyerni fognak, mert a dánok elleni győzelemmel már kvalifikálhattuk volna magunkat a negyeddöntőbe – akkor viszont azt mondtam a lányoknak, hogy ha mi továbbra is a legjobbunkat nyújtjuk, az élet visszaadja azt, amit Dánia ellen elvett. Amikor pedig a németek az utolsó pillanatban megnyerték a meccset a házigazda ellen, azt éreztük, hogy az történt, aminek történnie kellett. Rengeteget munkát fektettünk bele, hogy továbbjussunk, és végig hittünk benne.

Az edző beszélt a jövőről, a terveiről, arról, hogy marad-e szövetségi kapitány, majd összehasonlította a női válogatott mai helyzetét azzal a férficsapatéval, amely egykor végrehajtotta a szapporói csodát, és amelynek szintén Pat Cortina volt a kapitánya. Végül arra kérdésre is válaszolt, hogy szeretné-e még a magyar férfiválogatottat irányítani:

– Nem igazán, jelenleg élvezem a munkát a nők szövetségi kapitányaként. Nagyon nagy energiabefektetést igényelne a férfiválogatottat vezetni, és nem vagyok biztos benne, hogy érzem magamban az elhivatottságot erre. Emellett pedig kitűnő edzői vannak a csapatnak. De ha egyszer valamelyik volt játékosom lesz a kapitány, több mint boldog lennék, ha mentorként segíthetnék neki. Sohase mondd, hogy soha, de most úgy érzem, jó helyen vagyok a női csapatnál.

A teljes interjút ide kattintva olvashatja el.

Borítókép: Pat Cortina nagy hatással van a játékosaira (Fotó: MJSZ)

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.