időjárás 15°C Jeromos 2022. szeptember 30.
logo

Szalai Ádám ma bejelentheti a visszavonulását a válogatottságtól

Magyar Nemzet
2022.09.21. 10:49 2022.09.21. 14:35
Szalai Ádám ma bejelentheti a visszavonulását a válogatottságtól

Szerdán délután rendkívüli sajtótájékoztatót tart Telkiben, a válogatott edzőtáborában Szalai Ádám csapatkapitány és Marco Rossi szövetségi kapitány. A téma nagy valószínűséggel az, hogy a soron következő két Nemzetek Ligája-mérkőzés után Szalai Ádám visszavonul a válogatottságtól.

Rendhagyó sajtótájékoztatót tart szerdán 15.30 órakor a magyar labdarúgó-válogatott, amelyen Szalai Ádám csapatkapitány és Marco Rossi szövetségi kapitány vesz részt. Az esemény tényleg rendhagyó, mert egyrészt utólag került be a csapat médiaprogramjába, másrészt két nappal a mérkőzések előtt egyáltalán nem szokás találkozni a sajtóval, az egy nappal később esedékes – márpedig a válogatott pénteken játszik Lipcsében Németországgal.

 

 

Nehéz másra gondolni, mint hogy a rendhagyó esemény oka rendkívüli, és az a következtetés is logikus, hogy Szalai Ádámmal kapcsolatos. A válogatott csapatkapitánya decemberben már 35 éves lesz, nem a jövő, hanem a múlt és a jelen embere, és egyáltalán nem biztos, hogy a következő nagy feladatra, az Európa-bajnoki selejtezőkre még rendelkezésre akarna állni, ráadásul nemrég apa lett, tehát a családi teendői is megszaporodtak. Arról nem is szólva, 2024-re már Marco Rossinak is több posztra új embereket kell találnia, a jövő csapatát kell építenie. A Csakfoci is arra a következtetésre jutott, hogy erről lehet szó, és Szalai Ádám a Nemzetek Ligája aktuális sorozatának a csoportmeccsei után visszavonul a válogatottságtól, azaz pénteken a németek ellen pályára lép, majd hétfőn este a Puskás Arénában, telt ház előtt, Olaszország ellen lezárja a pályafutását a nemzeti csapatban, és attól fogva csak a klubjára, a svájci Baselre összpontosít.

Ha ez igaz, akkor korszakos egyéniség búcsúzik a válogatottságtól, aki jelenleg 84 mérkőzésnél és 25 gólnál tart. Szalai Ádám tizenhárom és fél éve, 2009 februárjában, Izrael ellen mutatkozott be a nemzeti színekben a felnőtteknél, és hét szövetségi kapitánynál is kihagyhatatlan, fontos tagja volt a csapatnak. Részt vehetett két Európa-bajnokságon is – az előző generációk évtizedekre visszamenően nem tudtak még csak egyet sem felmutatni, ráadásul csapatkapitányként ő a magyar válogatott megkérdőjelezhetetlen vezéregyénisége is.

Borítókép: Szalai Ádám vezére a magyar válogatottnak (AFP/Aarian Dennis)

 

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.