A Premier League csemegékkel kárpótol az elmaradt meccsekért

Az elmaradt, esetleg csonka fordulók és a válogatott szünet után ismét helyreáll a futballélet Angliában, és rangadókkal megtűzdelt hétvégével tér vissza a Premier League. A listavezető Arsenalra a szombat kora délutáni nyitómérkőzésen a Tottenham Hotspur elleni észak-londoni derbi vár. Vasárnap pedig kiderül, hogy a halasztások megtörték-e a Manchester United lendületét, amely az Erling Haalanddal szárnyaló városi riválissal csap össze.

Magyar Nemzet
2022. 10. 01. 6:57
Tottenham Hotspur v Arsenal - Premier League
Rob Holding of Arsenal going get Red Card during Premier League between Tottenham Hotspur and Arsenal at Tottenham Hotspur stadium , London, England on 12th May 2022 (Photo by Action Foto Sport/NurPhoto) (Photo by Action Foto Sport / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Fotó: NurPhoto via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A II. Erzsébet királynő halála miatti halasztások és a válogatott szünet után, vagyis szeptember eleje óta először minden visszatér a rendes kerékvágásba, és a Premier League-ben is az eredeti terveknek megfelelően zajlik le a hétvégi program. Az angol futball rajongóit az eddig elmaradt mérkőzésekért némileg talán kárpótolja a 9. forduló, hiszen igazi csemegékkel tér vissza a PL: szombaton kiderül, melyik csapat Észak-London legjobbja, vasárnap pedig az dől el, hogy ki Manchester ura.

Az Arsenal az elmúlt években csak árnyéka volt önmagának, lassan húsz éve nem nyerte meg a bajnokságot, idén viszont eddig a régi fényében ragyog. Nyolc forduló alatt mindössze egy mérkőzést elveszítve az Ágyúsok a listavezetők, és ezúttal nemcsak a történelmi rivalizálás miatt, hanem a tabellán elfoglalt pozíció miatt is rangadó vár rájuk a Tottenham Hotspur ellen, hiszen a vendégek is dobogósok, a harmadik hely illeti meg őket.

Mikel Arteta éppen ezért nagyon izgatott az összecsapás előtt, és bókokkal halmozta el az Antonio Conte vezette ellenfelet: – Nemcsak a rajtjuk nyűgözött le, hanem az az út, amit megtettek, mióta Antonio vette át az irányítást. Hatalmas változásokat hozott a csapatban. Ez messze a legjobb meccs az idény során, történelmi szempontból és a szurkolóknak való jelentősége miatt is. Most pedig, ha a tabellára nézünk, mindkét csapat ott van, ahol szeretne lenni, emiatt még fontosabb mérkőzés kerekedett belőle – vélekedett az Arsenal vezetőedzője.

Kollégájának, Conténak az izgatottság helyett bosszúság jutott, ugyanis az olasz menedzsert feldühítette, amikor a korábbi klubjához való lehetséges visszatéréséről kérdezték a mérkőzés előtti sajtótájékoztatón. Az idényben eddig gyötrődő Juventusnál szóba került Massimiliano Allegri leváltása, és Conte neve is felmerült a potenciális utódjelöltek között.

– Ez hihetetlen. A kérdés tisztességtelen a Juventus vezetőedzőjével és velem szemben is, hiszen a Tottenhamnél dolgozom. Csak most kezdődött el az idény. Számtalan alkalommal beszéltem már erről a témáról, és elmondtam, hogy élvezem az itteni munkát. Nem akarok arról hallani, hogy más klubbal hoznak szóba – szögezte le Conte, majd az Arsenal elleni mérkőzésről is szót ejtett: – Tudjuk, mennyire fontos meccsről van szó a két klub közötti rivalizálás miatt. Nagyon jó csapat az ellenfelünk, remek játékosokat igazoltak a nyár során. Fantasztikusan kezdték az idényt, úgyhogy nagy odafigyeléssel kell pályára lépnünk. Egy ilyen meccsen nagyszerű a hangulat, nekünk fel kell készülnünk rá, hogy nagy lesz a hangzavar körülöttünk. De szembe kell néznünk ezzel a nehézséggel, mivel javítani szeretnénk a tabellán elfoglalt pozíciónkon. Nehéz mérkőzés lesz, de bárki, akinek ez a munkája, büszke arra, hogy telt ház előtt, ilyen meccsen játszhat.

A közelmúlt egymás elleni eredményei az Arsenal győzelmét vetítik előre, pusztán azért az elmúlt öt meccset mindig a hazai pályán játszó csapat nyerte (a májusit 3-0-ra a Tottenham). Ha az idei szezonban a bajnokságban még veretlen vendégek megtörnék ezt a sorozatot, ősi riválisuk elé ugranának a tabellán.

Nem csak Haalandra fókuszálnak

Vasárnapra marad a másik PL-rangadó, méghozzá a – Spurshöz hasonlóan még szintén veretlen – Manchester City és a Manchester United összecsapása. A Vörös Ördögöknek rosszabb időpontban aligha jöhetett volna a kényszerszünet, mert Erik ten Hag csapata az idény eleji bukdácsolások után elkapta a fonalat, és zsinórban négy meccset húzott be az angol ligában, legutóbbi bajnokiján, szeptember 4-én még a listavezető Arsenalt is megverte. A címvédő City persze kemény dió, Pep Guar­diola gárdája ellen talán egyébként is megtört volna a jó sorozat. Az égszínkékek márciusban az Etihadben lemosták a pályáról a Unitedet, 4-1-gyel küldték haza a városi riválist, azóta pedig egy megállíthatatlannak tűnő gólvágót is igazoltak Erling Haa­land személyében. A 22 éves csatár hét meccsén tizenegyszer volt eredményes, de Ten Hag szerint nem csak az ő megállítására kell fókuszálniuk.

– Nem Haaland ellen játszunk, hanem a Manchester City ellen. Bízunk a képességeinkben. Ha csapatként működünk, akkor le tudjuk győzni az ellenfelünket. Ezzel a tudattal kell pályára lépnünk vasárnap – húzta alá az MU edzője. Természetesen Guardiola is lefutotta a tiszteletköröket:

– Tökéletes meccset kell játszanunk vasárnap, különben megbüntetik a hibáinkat. Megpróbálom kitalálni, milyen taktikával készülnek, és mit kell tennünk ahhoz, hogy megverjük őket.

Premier League, 9. forduló:

szombat:
Arsenal–Tottenham Hotspur 13.30 (tv: Spíler 1)
Bournemouth–Brentford 16.00
Crystal Palace–Chelsea 16.00 (tv: Match 4)
Fulham–Newcastle United 16.00
Liverpool–Brighton 16.00 (tv: Spíler 1)
Southampton–Everton 16.00
West Ham United–Wolverhampton Wanderers 18.30 (tv: Spíler 1)

vasárnap:
Manchester City–Manchester United 15.00 (tv: Match 4)
Leeds United–Aston Villa 17.30 (tv: Spíler 1)

hétfő:
Leicester City–Nottingham Forest 21.00 (tv: Aréna 4)

A tabella:
 1. Arsenal 7 17-7 18 pont
 2. Manchester City 7 23-6 17
 3. Tottenham Hotspur 7 18-7 17
 4. Brighton 6 11-5 13
 5. Manchester United 6 8-8 12
 6. Fulham 7 12-11 11
 7. Chelsea 6 8-9 10
 8. Liverpool 6 15-6 9
 9. Brentford 7 15-12 9
10. Newcastle United 7 8-7 8
11. Leeds United 6 10-10 8
12. Bournemouth 7 6-19 8
13. Everton 7 5-6 7
14. Southampton 7 7-11 7
15. Aston Villa 7 6-10 7
16. Crystal Palace 6 7-9 6
17. Wolverhampton 7 3- 7 6
18. West Ham United 7 3-9 4
19. Nottingham Forest 7 6-17 4
20. Leicester City 7 10-22 1

Borítókép: A két csapat  legutóbbi meccsén piros lap is villant (Fotó: AFP/Nurphoto/Action Foto Sport)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.