Eb-selejtezők: Szerbia, Montenegró, Bulgária és Litvánia lesznek az ellenfelek

Vasárnap délben az UEFA megtartotta Frankfurtban a 2024-es labdarúgó Európa-bajnokság selejtezőinek a sorsolását. A magyar válogatottat az első kalapba sorsolták be története során először, és a G csoportba került be, az ellenfelei pedig Szerbia, Montenegró, Bulgária és Litvánia lesznek.

2022. 10. 09. 12:44
Forrás: M4 Sport
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ilyen még soha nem volt! Először az 1982-es világbajnokság, illetve az 1984-es Európa-bajnokság selejtezője előtt osztották kalapokba a résztvevőket, és Magyarország még sohasem várhatta sorsolást az elsőből. Eleinte a másodikba került, majd a kétezres évek második felében az ötödik volt a mélypont, de a legutóbb is, 2019-ben a negyedikből húzták ki az ország nevét. Most azonban ezt nézve a válogatott a remek Nemzetek Ligája-szerepelésének köszönhetően a 2024-es Eb-selejtezők sorsolására beverekedte magát az elitbe, azaz az első kalapba.

 

 

A frankfurti Festhalléban az UEFA 55 tagállamából 53 várta izgatottan, hogy a korábbi klasszis futballisták közül most díszvendégnek és közreműködőnek felkért német Jürgen Klinsmann és Karl-Heinz Riedle, illetve az olasz Gianluca Zambrotta és Demetrio Albertini milyen összetételű csoportba sorsolja őket. Azért csak 53, mert a rendező Németorzágnak nem kell selejteznie, Oroszországot pedig az ukrajnai háború miatt kizárták a sorozatból. Az 1. kalap így nézett ki: Magyarország, Hollandia, Horvátország, Spanyolország, Olaszország, Dánia, Portugália, Belgium, Svájc, Lengyelország. Ezek a válogatottak tehát nem eleve nem lehettek csapatának az ellenfelei, igaz, a másodikban olyan válogatottakat is találhattunk, mint a világbajnok francia vagy a legutóbbi Eb-ezüstérme angol.

 

Az Eb-selejtezőre hét ötcsapatos és három hatcsapatos csoport alakul ki, mindegyikből az első két helyezett jut ki az Eb-re. A Nemzetek Ligája négyes döntőjében érdekelt együttesek – Hollandia, Horvátország, Spanyolország, Olaszország – nem kaptak ellenfelet a hatodik kalapból, hogy a két júniusi játéknap idején szabadnaposak lehessenek, és megmérkőzhessenek az NL-trófeáért, ők kerültek az A, B, C és D csoportba. Utánuk elhelyezték a többi első kalapos válogatottat, a magyar a G csoportba jutott, ami azt jelenti, hogy csak négy ellenfele lesz.

Fontos tudnivaló még, hogy politikai okok miatt nem kerülhetett egy csoportba Örményország és Azerbajdzsán, Ukrajna és Fehéroroszország, Gibraltár és Spanyolország, Koszovó és Szerbia, valamint Koszovó és Bosznia-Hercegovina. Fehéroroszország, Észtország, Lettország, Litvánia, Feröer, Finnország, Izland és Norvégia közül legfeljebb kettő kerülhetett egy csoportba a játék szempontjából viszontagságos időjárási körülmények kockázata miatt. Az utazási költségek korlátozása érdekében három ország legfeljebb egyet kaphatott a következők közül a csoportjába: Azerbajdzsán a Gibraltár, Izland, Portugália hármasból, Izland az Örményország, Ciprus, Grúzia, Izrael négyesből kaphatott legfeljebb egy ellenfelet, míg Kazahsztán Andorra, Anglia, Feröer, Franciaország, Gibraltár, Izland, Málta, Észak-Írország, Portugália, Skócia, Spanyolország és Wales közül csak egy vetélytársra számíthatott. 

Ezután már következtek az izgalmak. A második kalapból hamar kihúzták Franciaországot és Angliát is, így ők hamar kiestek a magyar válogatott lehetséges ellenfelei közül, és végül Szerbia jött innen a G csoportba. A harmadikból Montenegró jött, a negyedikből Bulgária, az ötödikből pedig Litvánia érkezett, ezzel teljessé vált a csoport.

 

A 2024-es Eb selejtezőinek a csoportbeosztása

A csoport: Spanyolország, Skócia, Norvégia, Grúzia, Ciprus  

B csoport: Hollandia, Franciaország, Írország, Görögország, Gibraltár

C csoport: Olaszország, Anglia, Ukrajna, Észak-Macedónia, Málta  

D csoport: Horvátország, Wales, Örményország, Törökország, Lettország  

E csoport: Lengyelország, Csehország, Albánia, Feröer, Moldova  

F csoport: Belgium, Ausztria, Svédország, Azerbajdzsán, Észtország

G csoport: MAGYARORSZÁG, Szerbia, Montenegró, Bulgária, Litvánia

H csoport: Dánia, Finnország, Szlovénia, Kazahsztán, Észak-Írország, San Marino

I csoport: Svájc, Izrael, Románia, Koszovó, Fehéroroszország, Andorra

J csoport: Portugália, Bosznia-Hercegovina, Izland, Luxemburg, Szlovákia, Liechtenstein 

A magyar válogatott gyengébb selejtezőcsoportos szereplés esetén szinte egészen biztosan kap egy második esélyt a pótselejtezőn, ahová kizárólag a Nemzetek Ligája-szereplés alapján kerülnek a közvetlen kvalifikációról lemaradt csapatok. Ahhoz, hogy a magyar válogatott még a pótselejtezőn se vehessen részt, az kellene, hogy Rossi csapata mellett az NL-rangsorban előttünk végzett hét csapat (Hollandia, Horvátország, Spanyolország, Olaszország, Dánia, Portugália, Belgium) közül legalább négy ne végezzen saját selejtezőcsoportjában az első kettő között.

Az Eb-selejtezők 2023. március 23-án kezdődnek meg, és november 21-én érnek véget, a pótselejtezőkre 2024. március 21-én és 26-án kerül sor. 

Borítókép: Gianluca Zambrotta húzta ki Magyarországot (Fotó: M4 Sport)

 



 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.