Hoeness-botrány: „A Bayern München nem az Amnesty International!”

Szombaton tartotta az éves közgyűlését a Bayern München labdarúgó-csapata, amelyen az együttes legendája, a 70 éves tiszteletbeli elnök, Uli Hoeness botrányt okozott. A szurkolók azért kritizálják a klubot, amiért elfogadja a Katarból származó pénzt, annak ellenére, hogy ott szerintük nem tartják tiszteletben az emberi jogokat. Hoeness kioktatta a véleménye mellett érvelő drukkert.

Magyar Nemzet
2022. 10. 16. 12:04
Annual General Meeting 2022 of FC Bayern Munich eV.
Annual General Meeting 2022 of FC Bayern Munich eV. Uli HOENESS (H?ness,Honorary President FC Bayern Munich), single image,cut single motif,portrait,portrait,portrait. Annual General Meeting 2022 of FC Bayern Munich eV on October 15, 2022 in the AUDI DOME. ? (Photo by Frank Hoermann/SVEN SIMON / SVEN SIMON / dpa Picture-Alliance via AFP) Fotó: Europress/AFP/Frank Hoermann
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kicker beszámolója szerint minden úgy indult, ahogy annak lennie kell: Uli Hoeness nagy tapsot kapott akkor is, amikor elfoglalta a helyét az első sorban és akkor is, amikor a Bayern München jelenlegi elnöke, Herbert Hainer köszöntötte őt.

A problémák akkor kezdődtek, amikor a szurkolók hivatalos képviselője, Michael Ott lépett a színpadra, és kérdőre vonta a Bayern vezetőségét a Qatar Airwaysszel kötött szponzori szerződés miatt – pontosabban nem is a szerződés miatt, hanem azért, mert ennek okán a klub nem ítéli el Katar kirekesztő magatartását.

Magyarán Ott szerint a gazdag állam megvásárolta a Bayern hallgatását.

A kritikák nem új keletűek, Michael Ott már tavaly benyújtott egy indítványt, amely arra kényszerítette volna a klubot, hogy ne újítsa meg a katari állami légitársasággal kötött szponzori szerződést, ám ezt akkor leszavazta a közgyűlés. Ott azóta sem hagyja a feledés homályába veszni a témát, szerinte a katari világbajnokság közeledtével a Bayernnek kötelessége lenne felszólalni a dúsgazdag államban a nők, a melegek és a munkavállalók ellen elkövetett jogsértések miatt.

A The Guardian szerint több mint 6500 bevándorló munkás halt meg Katarban, amióta az országnak ítélték oda a 2022-es labdarúgó-vb-rendezési jogát.

Annual General Meeting 2022 of FC Bayern Munich eV.
Uli HOENESS
Uli Hoeness (középen) egy ideig derűs volt. Fotó: Europress/AFP/Frank Hoermann

Hainer igyekezett higgadtan válaszolni a közgyűlésen Ott kérdéseire, elmondta, hogy a Bayern semmilyen körülmények között nem akart csendben maradni, ugyanakkor arra, hogy a Qatar Airways támogatása jövőre megszűnik-e, nem tudott igennel vagy nemmel felelni. Mint Hainer kijelentette, a további megbeszélésekre csak a vb után kerülhet sor. – Közös projekteket kell kidolgozni a további előrelépések érdekében Katarban – mondta a Bayern-elnök.

Uli Hoeness nem volt ennyire visszafogott. Amikor találkozott Ott-tal, újságírók füle hallatára szócsatába keveredett vele. – Kínos voltál – vágta oda Hoeness a szurkolók képviselőjének. – Ez itt a Bayern München futballklub, nem pedig az Amnesty International közgyűlése, tanuld meg!

Ott hiába válaszolta, hogy a Bayern Münchennek is tiszteletben kell tartania az emberi jogokat, Hoeness ezt már nem várta meg, inkább elviharzott. Ott szégyennek nevezte a tiszteletbeli elnök magatartását, mert szerinte előtte tényszerű párbeszéd folyt a színpadon, ezt azonban Hoeness lealacsonyította egy minősíthetetlen szintre.

Kicker: Hoeness volt a kínos

A Kicker később véleménycikkben ugyancsak Hoenesst ítélte el: mint írják, nem Ott volt kínos, hanem a Bayern háromszoros BEK-győztes és 1974-ben világbajnok korábbi labdarúgója, akinek az adócsalási ügyét is felhánytorgatták.

A Bayern München még a közgyűlés előtt hivatalos közleményben reagált Ott a héten egy interjúban is megfogalmazott kritikájára. Eszerint a klub „tiszteletben tartja más országok szuverenitását évek óta”, ugyanakkor „a német sport képviselőjeként kiáll a liberális demokrácia alapelvei és értékei mellett”.

Szép szavak, Ott szemszögéből ugyanakkor csak nesze semmi, fogd meg jól, hiszen a Katarból érkező pénz egyáltalán nem büdös a Bayern számára. És ezt az igazi vitára nem nyitott Hoeness egyértelművé is tette a kijelentésével.

Borítókép: Uli Hoeness a Bayern München szombati közgyűlésén (Fotó: Europress/AFP/Frank Hoermann)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.