Hamilton és Alonso is lehengerlő gesztust tett Vettelnek

Sebastian Vettel nem akármilyen búcsúztatásban részesült utolsó Formula–1-es versenyhétvégéjén. A négyszeres világbajnok német előtt a mezőny minden tagja tisztelgett, két korábbi nagy vetélytársa, Lewis Hamilton és Fernando Alonso kedves gesztust tett neki.

2022. 11. 21. 18:20
FORMULA 1 ETIHAD AIRWAYS ABU DHABI GRAND PRIX 2022
November 20th, 2022, Yas Marina Circuit, Abu Dhabi, FORMULA 1 ETIHAD AIRWAYS ABU DHABI GRAND PRIX 2022, in the picture final photo of all Formula 1 drivers 2022: Top row left to rightn.r.: Sebastian Vettel from Germany from the Aston Martin team, Lance Stroll from Canada from Team Aston Martin, Yuki Tsunoda from Japan from Team Alpha Tauri, Pierre Gasly from France from Team Alpha Tauri, Fernando Alonso from Spain from Team Alpine, Esteban Ocon from France from Team Alpine, Mick Schumacher from Germany from Team Haas, Kevin Magnussen from Denmark from Team Haas, Valtteri Bottas from Finland from Team Alfa Romeo Orlen, Zhou Guanyu from China from Team Alfa Romeo Orlen, Alexander Albon from Great Britain from Team Williams Racing, Nicolas Latifif from Canada from Team Williams. Bottom row left to rightn.r.: Lewis Hamilton from Great Britain from Team Mercedes, George Russell from Great Britain from Team Mercedes, Sergio Perez from Mexico from Team Oracle Red Bull, Max Verstappen from the Netherlands from Team Oracle Red Bull, Charles Leclerc from Monaco from Team Ferrari, Carlos Sainz from Spain from Team Ferrari, Lando Norris from Great Britain from Team McLaren, Daniel Ricciardo from Australia from Team McLaren. (Photo by Hasan Bratic / Hasan Bratic / dpa Picture-Alliance via AFP) Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sebastian Vettel (Aston Martin) az utolsó Formula–1-es versenye előtt úgy fogalmazott, azt szeretné, ha a futamgyőzelmei és világbajnoki címei helyett a kedvessége miatt emlékeznének rá. Nem mintha a sikerekből nem jutott volna ki neki, hiszen még a Red Bull pilótájaként négyszer lett a királykategória legjobbja, emellett 53 nagydíjon intették le elsőként.

A 35 éves versenyző mindenesetre elérte a célját, távozásával űrt hagy maga után a száguldó cirkuszban. Erről árulkodik a búcsúztatása is, hiszen vetélytársai az egekig dicsérték a versenyzőket tömörítő érdekvédelmi szervezet, vagyis a GDPA igazgatóját, az utolsó pályabejárására pedig kész tömeg (versenyzőtársak, újságírók, szerelők, csapattagok, fotósok) kísérte el.

Leginkább talán azok tettek ki magukért, akikkel a tizenhat idényen keresztül tartó pályafutása során Vettel a legnagyobb csatákat vívta. (Mercedes) már hetekkel ezelőtt terveket szövögetett. A hétszeres vb-győztes brit Mexikóban beavatta a mezőny többi tagját is, a végeredmény pedig egy remek hangulatban eltöltött búcsúvacsora lett, ahol Hamilton a hírek szerint még a 140 ezer fontra (66 millió forint) rúgó cechet is állta. 

Fernando Alonso (Alpine) pedig a pályán tett gesztust a visszavonuló németnek. A spanyol veterán egyrészt különleges sisakkal tisztelgett Vettel előtt, másrészt az abu-dzabi időmérőn az Aston Martin pilótája melletti rajtpozíciót szerezte meg, és megígérte, nem támadja meg Vettelt a startot követően, inkább óvni fogja, mint a hímes tojást. Ezt elmondta az ünnepeltnek is a szezonzáró nagydíj előtt, amikor is a versenytársak díszsorfalat álltak Vettelnek. 

– Egy legenda vagy, élvezd a futamot! – árulta el Alonso, miképpen kedveskedett Vettelnek. – Szóltam neki, hogy az első körben nem lesz miért aggódnia, nem fogom megtámadni. Csak néhány kört szerettem volna megtenni mögötte, és élvezni a jelenlétét.

Vettel igazolta, Alonso megtartotta a szavát. – Éreztem, hogy Fernando a szokottnál is óvatosabb volt körülöttem, igazán nagyvonalúan viselkedett velem.

Hiába Alonso hozzájárulása, az Aston Martin kissé félretaktikázta magát, és Vettel végül egy tizedik hellyel és egy ponttal zárta utolsó futamát. Összességében 37 pontjával a 12. helyet szerezte meg a tabellán, ami a befejezett idényeket figyelembe véve a második leggyengébb eredménye.

– Nagy nap ez nekem, hálás vagyok a támogatásért. Hiányozni fog mindez, és köszönök minden üzenetet, levelet, támogatást és szeretetet! Most kicsit üresnek érzem magam, bár sportolói szempontból nézve az elmúlt két év csalódást keltő volt. Ugyanakkor fontos évek is, mivel sok mindent éltem át és értettem meg. Hatalmas kiváltságot jelent a mi pozíciónk, de felelősséggel is jár. 

Remélem, hogy sikerült átadni más pilótáknak a stafétabotot, és megmutatni, hogy vannak fontosabb dolgok is az életben, mint az, hogy körbe-körbe versenyezzünk – mondta búcsúzóul Vettel.

 

 

Borítókép: Sebastian Vettelt köszöntötte a 2022-es „évfolyam” (Fotó: AFP/DPA/Hasan Bratic)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.