Ilyet a katari vb-n nem látni: brutális tömegbunyó az orosz rangadón + videó

Oroszország nincs ott a katari foci vb-n, mert a FIFA kizárta a válogatottját a pótselejtezőkről, válaszul az Ukrajna ellen indított háborúra. Az európai kupákból is kitaszított orosz klubcsapatok viszont a vb alatt is komolyan veszik a dolgukat. Olyannyira, hogy a Zenit Szentpétervár–Szpartak Moszkva rangadó ritkán látható tömegverekedésbe fulladt vasárnap.

Magyar Nemzet
2022. 11. 28. 14:52
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Európa élvonalbeli bajnokságai – néhány kivételtől eltekintve, mint a ciprusi vagy épp az ukrán – a vb-rajtot megelőző hét végén, tehát november 13-án megkezdték a téli szünetet, egyébként csak az alacsonyabb osztályokban rendeznek meccseket, miként Magyarországon is. Így tett az orosz Premjer-liga is, amely a vb előtt a 17. fordulóval zárult, a következő meccseket pedig majd csak jövő márciusban rendezik meg, noha tavaly például december közepéig játszottak a csapatok, ráadásul a vb sem szólított el sok játékost a bajnokságból, mindössze ketten vannak ott Katarban: a kameruni Nicolas Moumi Ngamaleu a Dinamo Moszkvából és a horvát Dejan Lovren a Zenitből.

Ugyanakkor az Orosz Kupában a vb alatt is zajlik tovább az élet, amelyben vasárnap az európai klubfutball jelenleg elképzelhető legnagyobb rangadóját rendezték: a Zenit fogadta a Szpartak Moszkva csapatát. Vagy ha úgy tetszik, az orosz bajnokság első helyezettje játszott a második ellen. Nem is volt indulatoktól mentes a csata, amely 0-0-val ért véget, aztán a hosszabbításban tulajdonképpen mindenkinél elgurult a gyógyszer: olyan tömegverekedés kezdődött a pályán, amibe még a cserejátékosok is beszálltak, a felvételek alapján pedig kemény ökölcsapásokra és rúgásokra került sor.

A balhé gyújtópontja a Zenit brazil középpályása, Malcom és a Dinamo orosz–német védője, Leon Klassen szóváltása volt, aztán a szavakat gyorsan tettek követték, majd a piros lapok is előkerültek. Szám szerint három ide, három oda. Gól a bunyó után sem született, végül tizenegyespárbajban 4-2-re a Zenit nyerte meg a két pontot. Az Orosz Kupa lebonyolítása szokatlan, hiszen csoportkört rendeznek, amelyben nem születhet döntetlen, tizenegyesekkel mindenképpen győztest hirdetnek, amely ez esetben nem három, hanem két ponttal gazdagodik. Mivel ez volt az utolsó forduló, a szentpéterváriakon a két pont nem sokat segített, mert 11-gyel a harmadik helyen végeztek a 13 ponttal a vereség ellenére is győztes Szpartak és a 12 pontos Krilja Szovjetov mögött.

Következik majd az egyenes kieséses szakasz, a lebonyolítás tehát hajaz a nemzetközi kupák szisztémájára, amelyekben az orosz klubok ugyancsak a háború miatt hozott szankciók részeként nem vehetnek részt. A későbbi kupagyőztes normál esetben az Európa-ligában indulhatna a következő idényben, de amíg az eltiltást nem oldják fel, ez a lehetőség nem áll fenn. Az általános büntetés miatt az Orosz Labdarúgó-szövetség az UEFA elhagyását tervezi, s ez esetben az ázsiai futballszövetséghez csatlakozhat. Bár az ötlet már márciusban felvetődött, most komoly helyről érkezett megerősítés: – Néhány hónappal ezelőtt még azt mondtam volna, hogy túl korai lenne ennek a tervnek a kivitelezése, de a jelenlegi helyzetben ezt is meg kell fontolnunk – nyilatkozta Alekszandr Drujkov, az orosz szövetség elnöke.

Borítókép: Tömegverekedés a Zenit–Szaprtak rangadón november 27-én (Forrás: Twitter)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.