Mbappé egyedül maradt a véleményével Párizsban

Elképesztő végjátékot hozott a labdarúgó Bajnokok Ligájának a H csoportja. A Benfica szerdán a hosszabbításban szerzett góljával 6-1-re kiütötte a Maccabi Haifát, ezzel pedig átugrotta a Juventus vendégeként 2-1-re diadalmaskodó Paris Saint-Germaint, és a négyes élén végzett. Kylian Mbappé kivételével Párizsban csalódottak az elszalasztott csoportelsőség miatt, a portugálok viszont maguk sem voltak biztosak benne, hogy elsők lettek.

Magyar Nemzet
2022. 11. 03. 9:17
Kylian Mbappé PSG Bajnokok Ligája
Kylian Mbappé PSG Bajnokok Ligája Fotó: Isabella Bonotto Forrás: AFP/ ANADOLU AGENCY
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amikor kisorsolták a Bajnokok Ligája csoportbeosztását, a Benfica játékosai talán még a legvadabb álmaikban sem reménykedtek az első hely megszerzésében, mert a Maccabi Haifa mellett két nagy hal, a Juventus és a PSG is bekerült a négyesbe. Az utolsó fordulóban az első félidők befejeztéig sem utalt még semmi ilyen végkimenetelre, mindkét mérkőzésen (Juventus–Paris Saint-Germain és Maccabi Haifa–Benfica) 1-1 volt az állás, aminek értelmében a PSG megnyerte volna a H csoportot.

Végül mégis álomszerűre sikerült a befejezés a portugáloknak, mert a második félidőben igencsak belelendültek, és a hosszabbításban lőtt, összességében hatodik góljuknak köszönhetően megelőzték az addigi éllovas franciákat. Ebben azonban ők sem voltak teljesen biztosak, hiszen szövevényesre sikerült a végjáték. A PSG és a Benfica ugyanis nemcsak pontegyenlőségben zártak, hanem a sorrendről döntő tényezők közül az első öt mindegyikében egyformán teljesítettek, így utóbbi végül a csoportmeccseken szerzett több idegenben lőtt góljának köszönhetően végzett a négyes élén.

 

Mbappé másként gondolkodik

Persze senki sem örül a PSG-nél, úgy általában Párizsban annak, hogy a francia bajnok csak második lett a csoportban. L’Equipe címlapján például ez áll: Keserédes párizsi győzelem. Kylian Mbappé viszont úgy látja, nincs ok a sopánkodásra az elszalasztott csoportelsőség miatt.

– Az a legfontosabb, hogy továbbjutottunk. Persze, meg akartuk nyerni a csoportot, de ilyesmi előfordul a futballban. Kicsit bizonytalanul játszottunk, de személy szerint örülök, hogy gólt szereztem, a győzelemnek pedig még inkább. Nem probléma, hogy nem nyertük meg a csoportot. Megcsináltuk, amit elterveztünk, sajnos a csoportgyőzelemhez nem volt elég, de ott vagyunk a tizenhat között, szóval meglátjuk, mit hoz a sorsolás – értékelt a francia támadó.

 

Christophe Galtier vezetőedző bevallotta, hogy saját csapata mérkőzése közben aggódva figyelte az izraeli eseményeket.

– Először is, gratulálok a Benficának, majd a saját csapatomnak is. Kétszer megvertük a Juventust, és az utolsó meccs 92. percéig nagyon boldogok voltunk. Tisztában voltam mindennel, ami Haifában zajlott. Kétszer amiatt cseréltem, mert a stábomtól hallottam, hogy a Benfica vezetést szerzett. Három perccel a lefújás előtt szóltak, hogy már 5-1 az állás. De ha a meccs késői szakaszában változik meg az eredmény, akkor már nehéz változásokat elérni – magyarázta a Paris Saint-Germain trénere, majd elárulta, szerinte min úszott el a csoportelsőség. – Túl sok gól kaptunk rögzített helyzetből a csoportkörben, így volt ez a Haifa ellen is. Ha egy góllal kevesebbet szereznek ellenünk, akkor megnyerjük a csoportot. Ugyanakkor ha valaki a végsőkig akar menetelni, akkor a nagy csapatokat is meg kell vernie. Szóval most várjuk meg a sorsolás eredményét, akkor meglátjuk, hogy melyik klub ellen folytatjuk a nyolcaddöntőben.

 

Maguk sem tudták, hogy csoportelsők lettek

Ami az egyik oldalon bánatot okozott, a másikon hatalmas örömöt jelentett. Bár a Benficánál volt, aki nem kapkodta el az ünneplést, mert voltak kétségei a csoport végeredménye felől.

– Nem voltam benne biztos, hogy elsők lettünk – vallotta be Chiquinho, a Benfica középpályása. – Persze nagyon boldog voltam, fantasztikus, hogy megnyertük a nehéz csoportot. Egyébként ez is csak egy meccs volt a sok közül, amit meg akartunk nyerni, ezt sikerült is megtennünk.

Természetesen volt olyan játékosa is a portugáloknak, aki pontosan tudta, mire van szükség a csoportelsőséghez.

– Mint mindig, most is aggódtunk, hogy egyáltalán győzünk-e, de aztán a meccs közben éreztük, hogy van esélyünk az első helymegszerzésére, és hajtottunk a további gólokért – fogalmazott az összecsapáson elsőként betaláló Goncalo Ramos.

 

Roger Schmidt hatalmas elismeréssel beszélt a tanítványairól a fölényes győzelmet követően.

– Gratuláltam a játékosoknak, tiszteletet érdemelnek azért, amit ma és a csoportban elértek. Kiváló teljesítménnyel zártuk le a csoportkört, és hittünk benne, hogy megnyerhetjük a csoportot. Azt gondoltuk, hogy több pontunk lesz, mint a PSG-nek, de végül mindkét csapat nyert. A játékosaim megérdemelték ezt a sikert – vélekedett a Benfica edzője.

Az izraelieket irányító kollégája, Barak Bahkar letörten nyilatkozott. A Maccabi Haifa edzője az Európa-ligában való folytatást érő harmadik hely megszerzésében reménykedett, ehelyett csúfos vereséget szenvedett el a csapata hazai pályán.

– Csalódott vagyok, hogy az utolsó két mérkőzésen rengeteg gólt kaptunk, de büszke lehetek a játékra, amivel a találkozók többségén előrukkoltunk.

Neta Lavi is egyetértett a mesterével: – Elszomorít, hogy így végződött a meccs. Talán túlságosan elfáradtunk a végére. Büszkék vagyunk arra, amit elértünk, csodálatos kaland volt ez minden játékosunknak – mondta a védekező középpályás.

H csoport: 
Juventus (olasz)–Paris Saint-Germain (francia) 1-2 (1-1), gólszerző: Bonucci (39.), ill. Mbappé (13.), Mendes (69.)
Maccabi Haifa (izraeli)–Benfica (portugál) 1-6 (1-1), gólszerző: Chery (26. – 11-esből), ill. Ramos (20.), Musa (59.), Grimaldo (69.), Rafa Silva (73.), Araújo (88.), Mário (90+3.)
Végeredmény: 1. Benfica 14 pont (16-7), 2. Paris Saint-Germain 14 (16-7), 3. Juventus 3 (9-13), 4. Maccabi Haifa 3 (7-21) 

 

Borítókép: (jobbról a harmadik) csapattársaival ünnepel (Fotók: AFP/Anadolu Agency/Isabella Bonotto)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.