Megvan az oka, Milák Kristóf miért nem bírt Cseh László országos csúcsával

Rasovszky Kristóf visszavágott a fiataloknak 800 méter gyorson: olimpiai ezüstérmesünk ráadásul országos csúccsal lett első. Az olimpiai bajnok Milák Kristóf 100 pillangón akart rekorddöntéssel győzni, ám egy nem túl jól sikerült forduló miatt végül „csak” nyert, így négy arannyal és két ezüsttel zárta a Szerencsejáték Zrt. rövid pályás országos bajnokságot Kaposvárott.

Magyar Nemzet
Forrás: MÚSZ2022. 11. 19. 20:32
null
Fotó: Istvan Derencsenyi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ami a férfi 800 méter gyorsot illeti, noha az 1500 gyors alapján Betlehem Dávid tűnt esélyesebbnek, elvégre csaknem két és fél másodperccel előzte meg Rasovszky Kristófot – és az ősz folyamán a veszprémi medencés hosszútávúszó ob-n, majd legutóbb az eilati világkupán is jobbnak bizonyult klubtársánál –, 800-on a láthatóan végsőkig elszánt tokiói ezüstérmes diadalmaskodott. Mindvégig érződött, ezt mindenáron be akarja húzni, Betlehem pedig talán kissé későn próbálta lehajrázni, így a rutin felülkerekedett – ha 33 századdal is. Rasovszky győztes ideje, a 7:39,21 perc új országos csúcs, avagy a fiatalok legyűréséhez a legjobbját kellett nyújtania.

– Nagyon azon voltam, hogy ma én nyerjek, mert azért muszáj érzékeltetnem a fiatalokkal, hogy én is itt vagyok, még ha egyre nehezebb is bírni velük, Betlehem Dáviddal különösen, de Sárkány Zalán is egyre jobb. A csúcsnak örülök, bár ez szerintem Gyurta Gege 1500-as rekordjának a 800-as részideje volt, és még ennél is jobb időket kellene úszni a jövőben, nekem is, Dávidnak is. Lehet, hogy az 1500 alapján ő tűnt esélyesebbnek, de úgy gondolom, ezt ma én úsztam okosabban, rutinosabban – nyilatkozta a Magyar Úszószövetség honlapján.

A nagy medencében 200 méter pillangón olimpiai bajnok, 100 pillangón olimpiai ezüstérmes, s idén Budapesten mindkét számban világbajnok is az országos csúcs megdöntésére készült; igaz, mielőtt felállt volna a 100 méter pillangó döntőjére, még finoman odébb kellett küldenie Kós Hubertet. Aki a negyedik nap végére már kissé elvesztette a fonalat, és a bemutatásnál kényelembe helyezte magát a 4-es pályához letett széken, holott az Miláké volt a döntőben. Nem ezen múlott, hogy Miláknak végül nem sikerült a 49,33 másodperces országos rekordot megjavítania, amelyet még hét éve állított fel igen emlékezetes módon, a netanyai Eb-n, ahol épp a 30. születésnapját ünnepelte, és az aranyérmét követően az egész uszoda énekelte neki a Happy birthday to you-t. Milák harmadik fordulója túlságosan tompára sikeredett, rácsúszott a falra, nem tudott olyan dinamikusan eljönni és aztán delfinezni, így végül 23 századdal elmaradt a nagy előd legjobbjától.

– Országos csúcsot szerettem volna úszni, de ez elment a harmadik fordulómon, amit sajnálok. Annyira nem éreztem magabiztosnak a tempókat, a húzásokat, de ettől még sikerülhetett volna, mert így a negyedik napra éreztem azt, hogy kezdek igazán formába lendülni. Világversenyen ilyenkor kezdődik a komoly rész, a gyengék kezdenek elhullani, az erősek pedig csúcsra törni – persze, azokra igazán rákészülünk, most ezt lendületből csináltam végig – fogalmazott Milák Kristóf.

Az ob-n az éremtáblát toronymagasan nyerte a BVSC 11 győzelemmel és 24 éremmel a győriek előtt. Az időeredmények abszolút összehasonlítására szolgáló FINA-pontok alapján az egyéni legjobbaknak járó trófeát Szabó Szebasztián (50 m pillangó) és Pádár Niklolett (200 m gyors) vehette át Szita Károly kaposvári polgármestertől és Wladár Sándortól, a MÚSZ elnökétől.

Fotó: MÚSZ/Derencsényi István

A zárónap bajnokai:

férfiak:
800 m gyors: Rasovszky Kristóf (Balatoni ÚE) 7:39,21 – új országos csúcs
200 m hát: Telegdy Ádám (Kőbánya SC) 1:51,03
50 m mell: Gál Olivér (Hód Úszó SE) 27,45
100 m pillangó: Milák Kristóf (Bp. Honvéd) 49,56
4×200 m gyorsváltó: BVSC-Zugló (Holló Balázs, Bóna Benedek, Kovács Benedek, Németh Nándor) 7:09,77

nők:
800 m gyors: Fábián Bettina (FTC) 8:25,67
200 m hát: Molnár Dóra (Budafóka SE) 2:06,10
50 m mell: Sztankovics Anna (Nyíregyházi SC) 30,58
100 m pillangó: Ugrai Panna (Hód Úszó SE) 57,96
4×200m gyorsváltó: Újpesti TE (Kapás Boglárka, Ábrahám Lilla, Tankó Beatrix, Nyirádi Réka) 7:59,36

Borítókép: Milák Kristóf 100 méter pillangón Szabó Szebasztián és Márton Richárd előtt győzött (Fotó: MÚSZ/Derencsényi István)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.